Siden jeg er sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig at jeg har fått lest mange av fjorårets krimbøker, og mange av dem har allerede kommet i pocket. Her har jeg laget mitt eget utvalg av årets beste krim i pocket.
Dronningen av psykologisk krim
Karin Fossum: Formørkelsen
Kritikerne er fortsatt enige om at Karin Fossum er dronningen av psykologisk krim her hjemme. Også Formørkelsen fikk en rekke strålende kritikker i august 2018, blant annet terningkast 6 i Stavanger Aftenblad. Der skrev Tarald Aano: «Karin Fossum skriver krim som ingen andre. Hun er mer interessert i menneskene enn forbrytelsen. Derfor er hun mer spennende å følge enn noen annen norsk krimforfatter.»
Et ektepar og deres femten måneder gamle sønn Elias sjekker inn på Hotell Annabelle. Før et døgn er gått, er familien ødelagt; på fortauet nedenfor hotellrommets balkong ligger den lille gutten død. Både moren og faren blir utpekt som mistenkte. Versjonene deres stemmer ikke overens. Begge to er sterkt preget av tapet av sønnen. Begge to har noe å skjule.
Hvem forteller sannheten? Hvem har sett hva? Hva vil det si å miste barnet sitt?
Spionthriller inspirert av Treholt-saken
Gard Sveen: Bjørnen
Gard Sveen fikk Rivertonprisen i 2013 for Den siste pilegrimen. Likevel mener flere kritikere at fjorårets roman, Bjørnen, var enda bedre, og den er da også nominert til årets Rivertonpris.
Bjørnen begynner med at den spiondømte Arvid Storholt blir drept i huset sitt høsten 2016. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Han ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk agent. Noen måneder før drapet på Storholt var politietterforsker Tommy Bergmann med da de fant liket av en ung kvinne i en innsjø i Enebakk. Kvinnens identitet er ukjent, men noen uker etter begravelsen ligger det blomster på den navnløse graven.
Tommy Bergmann blir sendt på en labyrintisk jakt tilbake til den kalde krigen – noe som vil føre ham ansikt til ansikt med spionen som kom seg unna: Bjørnen.L
Varg Veum er langt fra død
Gunnar Staalesen: Utenfor er hundene
Utenfor er hundene er den 19. boken med Varg Veum i hovedrollen. I 2004 ble Veum kåret til tidenes helt i norsk krim, og han er også blitt tildelt en ærespris av Rivertonklubben. 41 år etter at den første Veum-romanen kom ut, er Veum langt fra død. Også kritikerne er glade for at Staalesen stadig sender Veum ut på oppdrag. Mari Grydeland i Aftenposten skrev bl.a.: «Gunnar Staalesen leverer nok en knallgod Varg Veum-krim»
En mørk vinterkveld ute på et oppdrag kommer plutselig en bil i full fart mot Varg Veum. Det er bare med nød og neppe han unngår å bli påkjørt og drept. Dette får Veum til å tenke på to dødsannonser han har lest de siste månedene. To av mennene som har sonet en dom i en overgrepssak der Veum selv i en kort periode var feilaktig siktet, har omkommet på en måte som politiet har lagt til side som ulykker. Veum får nå mistanke om at dette kan være noe langt mer alvorlig enn tilfeldige dødsulykker. I så fall står han kanskje selv på den samme drapslisten …
Bellman noir
Niklas Natt och Dag: 1793. Oversatt av Henning J. Gundersen
Niklas Natt och Dag har et oppsiktsvekkende forfatternavn, det er faktisk et ekte svensk adels-navn. Men det er ikke bare navnet som er stilig, for Natt och Dags 1793 ble kåret til årets beste krimroman av Aftenposten, Dagbladet og Adresseavisen.
1793 begynner med at et lik blir funnet i Fatburen i Södermalm, en innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato. Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.
Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.
Første svenske originale Netflix-serie
Malin Persson Giolito: Størst av alt. Oversatt av Monica Carlsen
Størst av alt ble tildelt Glassnøkkelen som Nordens beste krimroman. Malin Persson Giolito har skrevet tre krimromaner tidligere, men det er med Størst av alt hun har fått sitt store gjennombrudd. Hun har bokstavelig talt krimroman-blod i årene: hun er datteren til en av Sveriges største krimforfattere gjennom tidene, Leif GW Persson.
Størst av alt åpner i stillheten etter en skoleskyting. Første kapittel avsluttes slik: «Det stinker råtne egg. Luften er grå og dim av kruttrøyk. Alle er blitt skutt bortsett fra meg. Jeg har ikke så mye som et blåmerke.»
Fortelleren i romanen er Maja Nordberg. Hun er 18 år og resten av romanen handler om rettsaken mot henne. Hun er tiltalt for skoleskyting av mange av sine medelever, inkludert sin kjæreste og sin beste venninne. Det gjennomgående spørsmålet er om Maja er et uskyldig offer eller en kaldblodig morder.
Div. forfattere: Påskekrim 2019
Akkurat her er jeg svært lite objektiv. For i år som i fjor er jeg forfatter i denne 11. boken i serien Påskekrim. Årets novelle har jeg skrevet sammen med min bror. Så i stedet for å skryte av denne må jeg nesten sitere fra forlaget: «Alle krimfortellingene du trenger i påsken – i én bok! Dette er en perfekt bok å ha med seg i sekken på påskefjellet, med 16 spennende krimnoveller fra Anne B. Ragde, Erik Meling Sele, Gunnar Staalesen, Jørgen Brekke, Jørgen Jæger, Karen Dionne, Kjell H. Mære, Knut Nærum, Lene Lauritsen Kjølner, Merete Junker, Myriam H. Bjerkli, Per og Knut Gørvell, Richard Macker, Steffen Johanssen, Unni Lindell og Lorentz N. Kvam. Ni noveller er nyskrevne for denne boken. God bok-påske!»
Strålende gjensyn med K2 og Patricia
Hans Olav Lahlum: Isbjørngåten
Mange Lahlum-fans er glade for at han i år har skrevet en ny krim i den historiske serien om K2 og Patricia. Tvedestrandspostens Sven Gjeruldsen var en av dem som mente at Isbjørngåten var «den beste han har skrevet i serien så langt». Han belønnet den med en sekser på terningen.
Fredag 18. mai 1973 forsvinner 16-årige Jørgen Magnus Kvamme sporløst på vei hjem fra skolen. Hans enslige mor melder ham savnet få timer senere, og førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen blir til egen overraskelse straks satt på saken. Den får en ny dimensjon da K2 får vite at det har vært holdt strengt hemmelig at guttens far er den mektige forretningsmannen Bjørn Christopher Fabricius, en folkesky gammel kjempe som er kjent under tilnavnet «Isbjørnen».
Samtidig støter K2 da på et uløst og 40 år gammelt mysterium, siden Fabricius’ eldste sønn i 1933 ble kidnappet fra sitt barneværelse og aldri er kommet til rette.
Den nye, britiske krimdronningen
Clare Mackintosh: La meg være. Oversatt av Ulrik Farestad
Clare Mackintosh har hatt enorm suksess med sine to første krimromaner, Jeg lar deg gå og Jeg ser deg. Fjorårets bok, La meg være, ble lansert samtidig i England og Norge, i Norge under Krimfestivalen. Nå er den endelig ute i pocketutgave.
For ett år siden valgte Caroline Johnson å avslutte livet sitt – et sjokkerende selvmord som utspilte seg nøyaktig likt ektemannens selvmord bare måneder tidligere. Datteren deres, Anna, har siden da slitt seg ut med å forholde seg til foreldrenes død. Nå har hun et spedbarn selv, og Anna føler på morens nærvær. Hun er fast bestemt på å finne ut hva som virkelig skjedde. Men ved å grave i fortiden setter hun i gang noe som ikke kan stoppes. Anna kommer snart til å oppdage at det i noen tilfeller er tryggere å la ting ligge…
Skotsk kvalitet
Peter May: Coffin Road. Oversatt av Ragnhild Aasland Sekne
Peter May er blitt en av kritikernes favoritter de siste årene, og også Coffin Road fikk mange meget gode anmeldelser.
Det står en forvirret mann på en forlatt strand på øya Harris i Hebridene. Han kan ikke huske hvem han er. Det eneste sporet til identiteten hans er et sammenbrettet kart over en sti ved navn «Coffin Road». Han har ingen anelse om hvor dette søket vil føre ham.
En etterforsker fra Lewis sitter ombord på en båt, med tankene fulle av tvil. Politietterforsker George Gunn vet at et lik har blitt funnet på en avsides klippe, 30 km fra land. Han er usikker på om han har det som trengs for å løse saken. En tenåringsjente ligger på soverommet sitt i Edinburgh, desperat etter å finne sannheten om farens selvmord. To år senere klarer Karen Fleming fortsatt ikke å akseptere at han ville forlate henne med vilje. Men hun vet ennå ikke om hemmeligheten hans.
Krimdrama inspirert av Johaug-saken
Anne Holt: En grav for to
Anne Holt har fått seg en ny heltinne. Selma Falck er i dyp krise. Ektemann, barn, jobb og en gedigen villa er tapt på kort tid. Selvforskyldt må hun flytte inn i et lånt vrak av en leilighet, uten annet selskap enn en rasekatt hun ikke kan fordra. På innflyttingsdagen blir Norges beste kvinnelige skiløper, Hege Chin Morell, avslørt av en dopingprøve. Bare to måneder før OL i Pyeongchang viser en test at hun har inntatt klostebol, et stoff som vil kunne gi henne flere års utestenging fra idretten. Selma Falck blir oppsøkt av skiløperens styrtrike far. Han mener at datteren har vært utsatt for sabotasje, og gir den blakke og arbeidsløse Selma det tilsynelatende umulige oppdraget å bevise Heges uskyld i tide til siste OL-uttak.
Kort tid etter blir en mannlig topp-langrennsløper funnet død etter en ulykke under trening i Maridalen. Obduksjonen viser at han har spor av det samme forbudte stoffet i blodet. Panikken i Norges langrennsmiljø er total. I tillegg til å ha mistet sine to beste utøvere, står hele landslaget i fare for å bli utestengt fra OL.
Selma Falcks kappløp begynner. Hun snubler over kameraderi og økonomisk rot, skjulte fiendskap og lyssky forbindelser. Først da hun innser at flere liv står på spill, klarer hun å oppdage et mønster av ferske forbrytelser og eldgamle synder.