Fem bøker av John le Carré du må lese

KrimbøkerBritisk krimFem bøker av John le Carré du må lese

John le Carré etterlater seg et rikt forfatterskap. Her er fem bøker av spionmesteren du må lese.

Estimert lesetid 5min
John le Carré
– Hans siste romaner har vært glitrende gode samtidsromaner, formulert med en penn hvem som helst kunne misunne ham, sier John le Carrés norske redaktør, Mariann Fugelsø Nilssen. (Foto: Michela Wrong)

Lørdag sovnet den britiske forfatteren John le Carré – eller David Cornwell som han egentlig het – inn etter kort tids sykdom. Han ble 89 år gammel.

John le Carré har i hele sin forfatterkarriere blitt hyllet av både andre forfattere og av kritikere. Ian McEwan har kalt le Carré «kanskje den mest betydningsfulle forfatteren i andre halvdel av det 20. århundre i Storbritannia», mens den britiske forfatteren Robert Harris har uttalt at «Han er en av forfatterne som kommer til å bli lest et århundre fra nå.»

– John le Carré var en unik forfatter. Alltid relevant, aldri likegyldig. Sylskarp, fokusert og engasjert. Tiltro til leserne sine. Han hadde en sjelden offentlig opptreden i Royal Festival Hall i 2017, og jeg har sjelden vært så starstruck som da jeg fikk hilse på ham, sier Mariann Fugelsø i Cappelen Damm, som var forlegger og redaktør for hans siste utgivelser på norsk.

Le Carré har skrevet en rekke bestselgere, men også jobbet både som lærer på Eton og for britisk utenrikstjeneste. Han har selv uttalt at han arbeidet for Storbritannias hemmelige etterretningstjeneste M15 i studietiden, og senere også i Tyskland under den kalde krigen – under dekke av å være diplomat ved den britiske ambassaden.

Sitt store gjennombrudd som forfatter fikk han med Spionen som kom inn fra kulden i 1963. Boka skilte seg voldsomt fra tidligere heltedyrkelse av spioner; her var det en realistisk skildring av et komplisert arbeid der det kunne være vanskelig å skille mellom hvem som var skurker og helter.

John le Carré skrev totalt 25 spenningsromaner, og i 2017 kom hans selvbiografi Duenes tunnel – historier fra mitt liv ut på norsk.

– Hans siste romaner har vært glitrende gode samtidsromaner, formulert med en penn hvem som helst kunne misunne ham, sier Fuglesø.

Her er fem høydepunkter fra John le Carrés nesten 60 år lange forfatterskap.

Spionen som kom inn fra kulden

Dette er boken som forandret spionlitteraturen som sjanger. Den kom ut i 1963 og var le Carrés tredje roman og den første som ga ham internasjonal anerkjennelse.

Spionen som kom inn fra kulden er en uhyggelig spennende roman om en spions nerveslitende liv og kjærlighet i spillet mellom stormaktene. Med uovertruffen kunnskap hentet fra sine år i den britiske etterretningstjenesten, kaster le Carré lys over den internasjonale spionasjens lyssky virksomhet i en fortelling om en britisk agent som lengter etter å avslutte karrieren, men går løs på et aller siste, dypt skremmende oppdrag.

Når den siste agenten under hans kommando blir drept og Alec Leamas hjemkalles til London, håper han å ha kommet inn fra kulden en gang for alle. Sjefen hans, Kontroll, har imidlertid andre planer. Kontroll er fast bestemt på å styrte sjefen for den østtyske etterretningstjenesten og velte hele organisasjonen. Nok en gang sender han Leamas ut i kampsonen – denne gangen for å spille rollen som vanæret spion og lokke fienden inn i det endelige nederlaget.

Muldvarpen

Muldvarpen (1974) er av flere utropt som selve mesterverket i le Carrés forfatterskap. Originaltittelen er Tinker Tailor Soldier Spy. Den er filmatisert to ganger, først i en TV-versjon fra 1979 der Alec Guiness spilte rollen som Smiley, og i 2011 med Gary Oldman i samme rolle.

Den britiske agenten for Secret Service, George Smiley, har oppdaget en muldvarp, en russisk dobbeltagent, som har klart å komme seg inn i det høyeste planet i britisk etterretningstjeneste. En forræder som via mørke irrganger undergraver etterretningsvesenets virksomhet og lekker hemmelige opplysninger til fienden. Smiley må bruke alle sine spionegenskaper for å avsløre muldvarpen og ødelegge ham.

Piken med trommestikkene

Også Piken med trommestikkene (1986) ble en svært populær film. Her viste le Carré at han kunne skrive om langt mer enn den kalde krigen. Også i Midtøsten er det vanskelig å skille mellom de gode og de onde.

En israelsk diplomatsønn i Bonn blir drept av en koffertbombe avlevert av en kjekk ung pike med gitar over skulderen. Jakten på kvinnen og folkene bak henne spenner fra en deilig gresk ferieøy til Beirut, Tel Aviv, London og Wien. Kurtz israelernes mesterspion verver «Charlie» som lokkedue og nøkkelperson. Charlie er skuespillerinne med få oppdrag og et sterkt, om noe uklart politisk engasjement. Palestinerne har grunn til å tro at det er for deres sak hun brenner. Og det gjør hun også, og spesielt for Michael, den unge PLO-mannen som hun er dødelig forelsket i.

Spionenes arv

I 2017 ga John le Carré ut enda en Smiley-roman. Da var det 25 år siden forrige gang. Spionenes arv er et engasjert oppgjør med den kalde krigens dobbeltmoral.

Denne gangen er det Peter Guillam, trofast kollega og elev av George Smiley, som har hovedrollen. Guillam er bosatt på en gård i Bretagne da et brev fra den britiske etterretningstjenesten, hans tidligere arbeidsgiver, innkaller ham til London. En gammel etterretningsoperasjon skal granskes, etter kriterier definert av en generasjon som ikke har noe minne om den kalde krigen. For å komme til bunns i dette, må Guillam vende tilbake til den kalde krigens aller kjøligste dager. Underveis treffer vi en rekke uforglemmelige karakterer, gamle så vel som nye.

En fri agent

En fri agent ble John le Carrés siste roman. Den kom ut på engelsk i fjor, og på norsk i år. Også den fikk stående ovasjoner av kritikerne. Boka er en kjølig og rasende samtidsskildring av en mester i storform og et kraftig angrep på Brexit.

Nat, en veteran fra britisk etterretningstjeneste, tror at tiden som agent nærmer seg slutten. Men ett siste oppdrag dukker opp, og plutselig er Nat i teamet til den strålende Florence, som jager en oligark med lysskye planer. Samtidig blir Nat badmintonpartner med den unge Ed. Ed hater Brexit, Trump og jobben sin. Snart åpnes en dør for uventet samarbeid, og Nat blir tvunget ut i felten igjen – sammen med både Ed og Firenze – og sporene fører østover.