Hanne Gellein er en av årets krimdebutanter. Hun bor i Trondheim, der hun jobber som sykepleier på Barneklinikken ved St. Olavs hospital. Den erfaringen bruker hun i krimdebuten Alle fugler små, der deler av handlingen er lagt til innsiden av St. Olavs hospital. Ole Jacob Hoel i Adresseavisen mente i sin anmeldelse at boka er «blodig og lovende». Om et par uker møter du henne på Krimfestivalen sammen med 50 andre krimforfattere.
Formidabel formidlingsevne
– Hva er det beste du har lest i det siste?
– Mikael Niemis siste bok: Koke Bjørn. En spennende bok som tar opp viktige tema. Har lest flere bøker av forfatteren og han har en formidabel formidlingsevne.
– Du blir tvunget til å lese samme bok resten av livet – hvilken velger du?
– Vindens Skygge av Carlos Ruis Zafón. Det er en bok som har alt; en god historie, et fantastisk språk, mystikk, spenning og interessante karakterer. Boken fengslet meg fra første side, og flere år senere er det fortsatt den beste jeg har lest.
Et noe underlig barn
– Hvor liker du best å lese?
– I hengekøya på hytta. Der kan jeg ligge i timevis.
– Hva var den første ‹‹voksenboka›› du leste og likte?
– Jeg var nok et noe underlig barn, drømte meg ofte bort og brukte mange timer med nesa i en bok. Jeg elsket eventyr og magiske fortellinger. Da jeg fikk kloa i Ringenes Herre som tolvåring ga jeg meg ikke før alle 1000 sidene var slukt. Jeg forsto nok ikke alle aspekter ved boken, i hvert fall ikke metaforene til verdenskrigene, men jeg var fullstendig oppslukt i verden i Midgard. Var i lang tid overbevist om at det fantes både orker og alver.
Hanne Gelleins bokliste
– Kan du anbefale fem bøker alle burde lese?
Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug. Naturgutten Mino vokser opp i en landsby ved regnskogen i Latin-Amerika, en dag kommer grådige krefter utenfra og tar over landsbyen og hugger store mengder skog for vinnings skyld. Ei bok fra 1989 som dessverre fortsatt er aktuell.
Omtrent på størrelse med universet av Jón Kalman Stefánsson. Ungdomstid på Island, menneskeskjebner og det evige spørsmålet: hvordan blir vi de personene vi er i dag? Gnistrende språk og kølsvart humor.
Sapiens av Yuval Noah Harari. Vår egen historie fra steinalder og fram til nå. Interessant og fengende gir den et perspektiv vi alle kan trenge. Historie kan nok for mange framstå som gørr, denne boken gjør det til det motsatte. Spennende bok.
Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger. Ei bok som fenger fra første side, den er fantastisk godt skrevet. Historien om Henry Rinnan fra Trøndelag og hans bande og de grusomme overgrepene mot jøder rundt 2. Verdenskrig er en historie vi alle bør huske.
Den senile landmåleren av Arto Paasilinna. Rett og slett fordi noen ganger kan bøker bare få være morsomme. Satirisk og beksvart finsk humor om en landmåler som ikke husker hvor han er eller hvordan han kom dit. Sammen med en grinete taxisjåfør følger en roadtrip gjennom Finland for å finne hjem, ispedd store mengde sprit. Jeg lo i hvert fall litt for mye.
Treffer midt i hjertet
– Har du et favorittdikt?
Uten tvil Det er den draumen av Olav H. Hauge. Den beskriver så godt en følelse som de fleste av oss har kjent på. Et dikt som treffer midt i hjertet.