Etter et maraton-år med hele tre utgivelser i fjor, skulle man kanskje tro at Hans Olav Lahlum ønsket å hvile litt på laurbærene. Det har han heldigvis ingen planer om; også denne høsten kommer det to bøker.
Den ene av disse er krimromanen Sneen var ren. Dette er første bok i en helt ny krimserie fra Lahlum. Det er planlagt iallfall fire bøker med handling fra Oslo i krigsårene 1942-45. Her vil historiske krimmysterier veves sammen med skjebnen til en ødelagt og politisk splittet familie fra okkupasjonstidens Norge. Vår nye krimhelt er av den gamle skolen, og ikke minst: en av K2 fra serien om K2 og Patricia sine kjenninger fra boka Svanemordet.
Om forfatteren
Hans Olav Lahlum
Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker, forfatter, biograf, sjakkentusiast og SV-politiker.
I 2010 debuterte han som skjønnlitterær forfatter med den klassisk krimromanen Menneskefluene. Boka ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Lahlum har etter hvert blitt en av Norges mest markante og produktive krimforfattere. Bøkene hans er solgt til åtte land.
NS-politiker funnet drept
I Sneen var ren befinner vi oss i Oslo vinteren 1942. Med politiminister Jonas Lie og Quislings NS-regime som truende skygger i bakgrunnen, kjemper førstebetjent Engly Martinsen mot tiden for å løse sin hittil største drapssak. Advokaten og NS-politikeren Jens Otto Helmersen blir funnet skutt og drept inne i sin egen hytte, men sneen rundt hytta er ren og urørt. Hvordan kunne drapet bli utført på den måten – og hvem kan ha begått det?
Advokat Helmersen har etterlatt seg to voksne døtre, en ung elskerinne, en fraskilt kone og et nyskrevet testamente med oppsiktsvekkende innhold. Skal drapsmotivet søkes innenfor offerets nærmeste krets, i okkupasjonstidens harde politiske motsetninger – eller i uklare hendelser fra offerets fortid?
Fem kjappe med Hans Olav Lahlum
Hvorfor en helt ny serie?
Fordi man av og til bør kaste seg ut i det og prøve noe nytt for å utvikle seg videre. Samt fordi Sneen var ren er en spennende idé jeg har hatt liggende til bearbeiding i nesten ti år.
Hva synes du er det mest interessante med å legge krimhistoriene til nettopp krigsårene 1942-45?
Det er en særegen, interessant og svært dramatisk periode i norgeshistorien, som fortsetter å engasjere både forfattere og lesere rundt i Norge åtte tiår senere. Faktisk er det også ganske få norske krimromaner hvor handlingen utspiller seg i krigsårene, selv om mange har forhistorier derfra.
Vil denne nye serien på en eller annen måte være koblet til serien om K2 og Patricia, som jo foregår i på 1960- og 70-tallet?
Ja nettopp. Den «nye» politietterforskeren Engly Martinsen dukket faktisk først opp i en birolle som døende gammel pensjonist i min forrige krimroman Svanemordet, hvor han i Oslo anno 1973 møtte Kolbjørn «K2» Kristiansen og svarte på spørsmål om en gammel kriminalsak fra andre verdenskrig.
K2 tenkte at denne mannen måtte ha hatt en krevende arbeidssituasjon og opplevd mye spennende under krigen. Her kommer historien om det, og det er i tillegg til krimmysteriene også en dramatisk familiehistorie.
Hva vil du si til K2 og Patricia-leserne for å overbevise dem om at dette er en ny serie de bør starte på?
De trofaste leserne av serien med K2 vil forhåpentligvis sette pris på min blanding av klassiske krimmysterier og historie, også når handlingen er flyttet tilbake til okkupasjonsårene. De vil nok forhåpentligvis også se både likheter og noen tankevekkende forskjeller mellom K2 og den mer enn 40 år eldre Engly Martinsen.
Du må vel være en av de forfatterne som reiser aller mest rundt og møter leserne. Hvordan blir det med turnering denne høsten?
Det er forfriskende å kunne møte leserne fra by og land rundt i Norge der ute igjen. Det blir nok dessverre nå i 2021 færre bokarrangementer for meg enn det var høsten 2019, men heldigvis klart flere enn det var i 2020.
Nærmest gleder jeg meg nå til å møte både forfatterkolleger og lesere på krimfestivalen i Tvedestrand 22.-24. oktober. Og dernest selvsagt til Boktips LIVE krimkveld hos Cappelen Damm 4. november.