Julegaver kan være vanskelig. Men kjenner du noen som elsker å lese krimbøker, ligger ikke problemet i hva du skal gi, men hvilken. For når juleroen senker seg, er det ingenting bedre enn å legge seg i sofaen med en sitrende spenningsbok.
Her har vi valgt ut noen av årets beste krimbøker – norske, så vel som utenlandske – så du er sikker på å ikke trå feil.
Passer ikke disse bøkene helt? Sjekk ut vår ultimate julegave-guide, med bøker for sportsidioten, friluftsmennesket, eller historie-nerden (blant annet!)
Ulmebrann av Monika Yndestad
– Valgkamp er maktkamp og en utmerket kulisse for en krimbok, sa Monika Yndestad i et intervju med Boktips tidligere i år.
Ulmebrann åpner med at en buss står i full fyr i en tunnel i Bergen. Vår dame, journalisten Alice Bratt, mistenker at det ikke er noen vanlig brann. Om ikke lenge er det valg, og byens ordfører skal velges. En politisk thriller av de skjeldne anes i horisonten, samtidig som Alices gode venn og tidligere partner, Hassan, ligger skadet på sykehuset.
Se en annen vei av Torkil Damhaug
Torkil Damhaug befinner seg nå i den eksklusive klubben av seks forfattere som har fått Rivertonprisen – prisen for beste norske krimroman – to ganger. Med årets Se en annen vei lurer Fedrelandsvennen om han kommer til å få den enda en gang, mens Stavanger Aftenblad slår til med en 6-er på terningen.
Se en annen vei er en intens psykologisk thriller med handling fra Budapest, der den 21 år gamle norske studenten Marlen plutselig blir trukket inn i jakten på to hjemløse brødre.
Bristepunktet av Belinda Bauer
Belinda Bauer er forfatteren som Literary Review kalte «en av de få originale kriminalforfatterne i vår tid». Bristepunktet ble attpåtil nominert til den svært prestisjefylte Booker-prisen da den ble utgitt på engelsk i 2018.
En 11 år gammel gutt får ansvaret får småsøskene sine når morens bil havarerer og hun går for å ringe etter hjelp. Men ansvaret skal vise seg å bli mer enn kortvarig: Moren kommer aldri tilbake.
Tre år etter dukker det opp en kniv, og sønnen Jack tror dette må være våpenet som drepte moren. Men å gå til politiet er ikke uten risiko for barna som har skjult at de har levd uten foreldre.
Avklaringene av Hans Olav Lahlum
Hans Olav Lahlum har ikke ligget på latsiden det siste året. I tillegg til å fullføre sin drøyt 600 sider lange storverk om Reiulf Steen, har forfatteren rukket å skrive nok en helstøpt psykologisk thriller.
Avklaringene er en original fortelling om et spesielt far-sønn-forhold. Når faren til idéhistoriestudenten Vegard dør i en bilulykke under uklare omstendigheter, dukker et 25 år gammelt mysterium opp i kjølvannet. Var det faren selv som drepte sin kjæreste på en hyttetur ved Hamar – eller var det en av de fem andre ungdommene som var til stede den fatale dagen i 1986?
Jakten på sannheten fører Vegard til drapsofferets niese, Marion Amalie, og de to blir «partners in crime» – et forhold som etterhvert føyer seg inn blant tingene som trenger en avklaring.
Dette er en krim for deg som liker spenning med psykologisk forankring, og som på veien til løsningen stiller store spørsmål rundt ens egen tilværelse.
Og er du attpåtil Olav Duun-fan, vil du nok nikke anerkjennende til de snedige referansene.
Drømmenes gud av Gard Sveen
Som barn så Gard Sveen tv-bildene fra massakren i Beirut i 1982. De grufulle hendelsene danner nå bakteppet for den femte boka i Tommy Bergman-serien, Drømmenes gud.
I det krigsherjede Beirut, befinner det seg en gruppe nordmenn. Blant dem den politisk radikale sykepleieren Hanna Svarstad og den norske ambassadøren, Leif Wilberg. Massakren på palestinerne blir et vannskille i livet deres.
25 år senere blir Wilberg funnet drept av en bilbombe, mens Svarstad har forsvunnet. PST-etterforsker Tommy Bergmann skjønner fort at han må begynne å nøste i fortiden for å finne sannheten.
Drømmenes gud er en historie basert på virkelige hendelser – en heseblesende thriller om krig, politikk og kjærlighet.
Gard Sveens forrige krimroman, Bjørnen, fikk strålende kritikker (blant annet terningkast 6 i VG).
En kort evighet av Eystein Hanssen
Et brutalt ran, en jugoslavisk krigsforbryter og en datter på tre år. Norges kanskje råeste krimheltinne, Elli Rathke, har sitt å stri med også i denne sjuende boka fra Eystein Hanssen.
Hanssen bruker sine egne erfaringer fra borgerkrigen i Jugoslavia, som han i sin tid dekket for TV2, til å lage et krimdrama av de sjeldne. Elli står overfor en formidabel motstander; en hensynsløs krigsforbryter.
Elli og hennes kolleger må reise til dagens Sarajevo, en by der sårene fra fortiden fortsatt er åpne.