Her er krimroman-tips til deg som mener at bøker er den beste julegaven. Listen består av 10 av årets beste oversatte krimromaner av bl.a. bøker av Peter May, Lars Kepler, Niklas Natt och Dag og Søren Sveistrup.
Siden jeg bl.a. er sjef for Krimfestivalen har jeg lest mange av årets krim-romaner, men langtfra alle. Dette er ingen komplett eller objektiv liste, men uansett er det 10 oversatte krimromaner som garantert vil kunne skape en spennende romjul.
KÅRET TIL ÅRETS BESTE KRIMROMAN
Niklas Natt och Dag: 1793 . Oversatt av Henning J. Gundersen
Niklas Natt och Dag har årets stiligste forfatternavn, og det er faktisk et ekte svensk adels-navn. Men det er ikke bare navnet som er stilig, for Natt och Dag har skrevet den boken som er kåret til årets beste krimroman av Aftenposten, Dagbladet og Adresseavisen. I fjor ble 1793 kåret til årets svenske krimdebut i Sverige. Også her hjemme har den altså tatt kritikerne med storm. Ingvar Ambjørnsen skrev bl.a. i Dagbladet: «Uten sammenlikning den beste kriminalromanen jeg har lest i 2018.»
1793 begynner med at et lik blir funnet i Fatburen i Södermalm, en innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato. Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.
Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.
FRA FORFATTEREN AV STØRST AV ALT
Malin Persson Giolito: Utover enhver rimelig tvil. Oversatt av Monica Carlsen
Med Størst av alt ble Malin Persson Giolito brått Sveriges nye krimdronning. Den ble også kåret til Nordens beste krimroman. Nå er hun tilbake med et rettsals-drama uten sidestykke.
For tretten år siden ble en femtenårig jente myrdet på bestialsk vis. Legen Stig Ahlin ble dømt til livsvarig fengsel for mordet. Men advokat Sophia Weber har oppdaget feil i etterforskningen av Ahlin og bestemmer seg for å hjelpe den dømte mannen. Jo mer hun finner ut, jo vanskeligere blir arbeidet hennes.
LES OGSÅ: Skam møter Grisham
HØSTENS MESTSELGENDE KRIMROMAN
Lars Kepler:Lazarus Oversatt av Henning J. Gundersen
Lars Kepler er nesten på Nesbø-nivå i popularitet blant norske krimlesere. Kanskje er det en slags hilsen fra Lars Kepler til oss norske lesere at handlingen i Lazarus begynner i Oslo.
En død mann blir funnet i en leilighet på Tveita. I fryseren på kjøkkenet gjør politiet et grusomt funn. Offeret viser seg å være en hittil ukjent gravskjender og trofésamler. De makabre funnene i fryseren består bl.a. av kraniet til Joona Linnas avdøde kone. Noen dager senere kontakter en tysk politiinspektør Joona Linna og ber om hjelp i forbindelse med en drapssak på en campingplass utenfor Rostock. Joona ser at mønsteret som danner seg er ufattelig skremmende, men umulig å ignorere.
Kan det være at seriemorderen som han nedkjempet og drepte sammen med kollega Saga for flere år siden likevel er i live, og vil ta hevn? Da har Joona og Saga det travelt med å få sine nærmeste i sikkerhet …
DEN NYE BRITISKE KRIMDRONNINGEN
Clare Mackintosh: La meg være. Oversatt av Ulrik Farestad.
Clare Mackintosh har hatt enorm suksess med sine to første krimromaner: Jeg lar deg gå og Jeg ser deg. Årets krimroman, La meg være, ble lansert samtidig i England og Norge, og her skjedde det på Krimfestivalen.
For et år siden valgte Caroline Johnson å avslutte livet sitt – et sjokkerende selvmord som utspilte seg nøyaktig likt ektemannens selvmord bare måneder tidligere. Datteren deres, Anna, har siden da slitt seg ut med å forholde seg til foreldrenes død. Nå har hun et spedbarn selv, og Anna føler på morens nærvær. Hun er fast bestemt på å finne ut hva som virkelig skjedde. Men ved å grave i fortiden setter hun i gang noe som ikke kan stoppes. Anna kommer snart til å oppdage at det i noen tilfeller er tryggere å la ting ligge …
TERNINGKAST-SKANDALE
Søren Sveistrup: Kastanjemannen.
Mange har vært begeistret for den første spenningsromanen til forfatteren av den danske TV-serien Forbrytelsen, Søren Sveistrup. VG kunne tidligere i høst avsløre at man i Gyldendal var så begeistret for boken at man «feiltolket» anmeldelsene i Danmark slik at man ga den alt for mange seksere på terningene på omslaget. Likevel fortjener boken de fine anmeldelsene den har fått her hjemme.
I en av Københavns forsteder gjør politiet et uhyggelig funn. En yngre kvinne er drept og etterlatt på en lekeplass. Den ene hånden hennes er skåret av. Over henne henger en liten kastanjemann. Den unge etterforskeren Naia Thulin settes på saken. Som makker får hun den utbrente etterforskeren Mark Hess. Han er nettopp blitt sendt hjem fra Europols hovedkvarter i Haag. Snart oppdager de at den lille kastanjemannen har et fingeravtrykk fra en jente, som politiet tror er blitt drept. Sosialminister Rosa Hartungs datter, som forsvant ett år tidligere.
En mann har tilstått drapet på jenta, og saken regnes for oppklart.
Kort tid etter blir enda en kvinne funnet drept. På stedet finner politiet en ny kastanjemann, som også har fingeravtrykk fra den savnede jenta. Thulin og Hess leter nå etter en sammenheng mellom sosialministerens forsvunne datter og de myrdede kvinnene. Drapene skaper angst over hele landet. Thulin og Hess kjemper mot tiden, de frykter at morderen har en plan og at flere liv står i fare
ÅRETS STORE GJENNOMBRUDD
C.J. Tudor: Krittmannen. Oversatt av Guro Dimmen.
Krittmannen er årets store krimsensasjon i bokverdenen. Den var solgt til 39 land før den kom ut i januar. Krittmannen er C.J. Tudors krimdebut. Det er bare å legge merke til navnet, for fra henne vil det komme flere gode krimromaner. Den neste kommer allerede til vinteren.
I begynnelsen av Krittmannen møter vi 12 år gamle Eddie. Han og vennene bruker krittfigurer til å overlevere hemmelige beskjeder med. Og det var gøy til å begynne med, helt til figurene førte dem til liket av en ung jente … Tretti år senere trodde Ed at fortiden lå bak ham. En dag mottar han et brev som inneholder to ting: et stykke kritt og en tegning av en krittmann. Da historien begynner å gjenta seg, skjønner Ed at leken aldri var over.
LES OGSÅ: Krittmannen – døden i svart og kritt
SVENSKENES SVAR PÅ JO NESBØ
Arne Dahl: Innland. Oversatt av Einar Blomgren.
Utmarker ble en av fjorårets mest kritikerroste krimromaner, bl.a. kalt Sydvenskan den for «tidenes beste svenske krimroman». I år var Arne Dahl tilbake med den knallsterke oppfølgeren. Innland er en besettende reise inn mot mørkets iskalde hjerte.
Idet den tidligere politimannen Sam Berger slår opp øynene, har han ingen anelse om hvor han befinner seg. Alt rundt ham er hvitt. Men da Molly Blom dukker opp ved hans side, husker han at de to er på flukt fra en rettferdighet som sluttet å være rettferdig. Sam og Molly får et uventet oppdrag. De må stoppe en utilregnelig morder. De oppdager snart at saken har mange likheter med en ubehagelig sak fra Sams fortid.
SKOTSK KVALITET
Peter May: Coffin Road. Oversatt av Ragnhild Aasland Sekne
Peter May er blitt en av kritikernes favoritter de siste årene, og også Coffin Road fikk mange meget gode kritikker.
Det står en forvirret mann på en forlatt strand på øya Harris i Hebridene. Han kan ikke huske hvem han er. Det eneste sporet til identiteten hans er et sammenbrettet kart over en sti ved navn «Coffin Road». Han har ingen anelse om hvor dette søket vil føre ham.
En etterforsker fra Lewis sitter ombord på en båt, med tankene fulle av tvil. Politietterforsker George Gunn vet at et lik har blitt funnet på en avsides klippe, 30 km fra land. Han er usikker på om han har det som trengs for å løse saken. En tenåringsjente ligger på soverommet sitt i Edinburgh, desperat etter å finne sannheten om farens selvmord. To år senere, klarer Karen Fleming fortsatt ikke å akseptere at han ville forlate henne med vilje. Men hun vet ennå ikke om hemmeligheten hans.
DANMARKS NYE KRIMKOMET
Jens Henrik Jensen: Oxen – hengte hunder. Oversatt av Henning Kolstad.
Oxen er en ny krimserie som har fått stor oppmerksomhet i Danmark. Den har også fått god mottakelse her til lands. I år er det gitt ut to bøker i serien, og Hengte hunder er den første i serien.
Nils Oxen er Danmarks høyest dekorerte soldat noensinne. Men krigsveteranen er traumatisert og lever av å samle flasker og spise matavfall fra supermarkeder. I håp om å unnslippe sine indre demoner drar det tidligere medlemmet av Jægerkorpset sammen med hunden sin til Nordjylland. Der slår han leir dypt inne i skogen for å leve et rolig og enkelt liv. Men drømmen blir snart til et mareritt.
Etter et nattlig besøk på et middelalderslott i skogens utkant blir han mistenkt for drapet på slottsherren, en tidligere ambassadør og grunnleggeren av en innflytelsesrik tankesmie. Politiets etterretningstjeneste dukker påfallende raskt opp, og ikke før den pressete krigsveteranen vet ordet av det, er han virvlet inn i etterforskningen av en rekke gåtefulle drapssaker, som tilsynelatende kun har en ting til felles: hengte hunder.
ENESTÅENDE PSYKOLOGISK SPENNING
Fiona Barton: Barnet. Oversatt av Carina Westberg.
Fiona Barton fikk et stort internasjonalt gjennombrudd med Enken. Her hjemme fikk den også strålende kritikker og godt salg da den kom ut sommeren 2016. Barnet har de samme kvalitetene.
Da et gammelt hus rives i et boligområde i London oppdager en av bygningsarbeiderne et barne-skjelett, begravet mange år tidligere. Funnet nevnes så vidt i lokalavisen. Men for tre kvinner, som aldri har møtt hverandre, er funnet umulig å ignorere. For en kvinne er det en påminnelse om det aller verste som noen gang har skjedd henne. For den andre kvinnen vekkes en frykt for at hennes mørkeste hemmelighet skal avsløres. Og for den tredje, journalist Kate Waters, er det starten på en jakt etter sannheten. Hvem var barnet? Hva skjedde? Hvem kjente til det? Kate finner forbindelser til en forbrytelse som oppskaket byen flere tiår tidligere. Bit for bit avdekker Kate den spektakulære historien.