– Vi er fortsatt mange som mener at bøker er den beste julegaven, sier sjef for Krimfestivalen og direktør for salg og marked i Cappelen Damm, Knut Gørvell.
Gørvell leser naturlig nok mer krim enn de fleste. Vi har derfor bedt han plukke ut sine beste anbefalinger blant årets nye norske krimromaner, som garantert vil kunne skape en spennende romjul.
På topplisten finner du krim av blant annet Karin Fossum, Anne Holt, Unni Lindell, Jørn Lier Horst og Hans Olav Lahlum.
Spionthriller inspirert av Treholt-saken
Gard Sveen: Bjørnen.
Gard Sveen fikk Rivertonprisen i 2013 for Den siste pilegrimen. Likevel mener flere kritikere at årets roman, Bjørnen, er enda bedre. Den kom ut rett før sommeren og fikk bl.a. terningkast 6 i VG. Sindre Hovdenakk var svært begeistret og skrev: «Gard Sveen har skrevet en høk over høk-historie som ikke ville gjort skam på sjangerens gamle mestre John le Carré eller Ken Follett.»
Bjørnen begynner med at den spiondømte Arvid Storholt blir drept i huset sitt høsten 2016. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Han ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk agent. Noen måneder før drapet på Storholt var politietterforsker Tommy Bergmann med da de fant liket av en ung kvinne i en innsjø i Enebakk. Kvinnens identitet er ukjent, men noen uker etter begravelsen ligger det blomster på den navnløse graven.
Tommy Bergmann blir sendt på en labyrintisk jakt tilbake til den kalde krigen – noe som vil føre ham til ansikt til ansikt med spionen som kom seg unna: Bjørnen.
LES OGSÅ: Sommerens store norske spionthriller er inspirert av Treholt-saken
Dronningen av psykologisk krim
Karin Fossum: Formørkelsen.
Kritikerne er fortsatt enige om at Karin Fossum er dronningen av psykologisk krim her hjemme. Også Formørkelsen har fått en rekke strålende kritikker bl.a. terningkast 6 i Stavanger Aftenblad. Der skrev Tarald Aano: «Karin Fossum skriver krim som ingen andre. Hun er mer interessert i menneskene enn forbrytelsen. Derfor er hun mer spennende å følge enn noen annen norsk krimforfatter.»
Et ektepar og deres femten måneder gamle sønn Elias sjekker inn på Hotell Annabelle. Før et døgn er gått, er familien ødelagt: På fortauet nedenfor hotellrommets balkong ligger den lille gutten død. Både moren og faren blir utpekt som mistenkte. Versjonene deres stemmer ikke overens. Begge to er sterkt preget av tapet av sønnen. Begge to har noe å skjule.
Hvem forteller sannheten? Hvem har sett hva? Hva vil det si å miste barnet sitt?
Årets mest spennende krimroman-debut
Ruth Lillegraven: Alt er mitt.
Mange ble overrasket da den kjente og prisbelønnete forfatteren Ruth Lillegraven i høst debuterte med en krimroman. Det ble virkelig en debut med smell i. Lillegraven tar opp arven fra Karin Fossum. Alt er mitt har fått mange gode kritikker, og Tom Egeland valgte den som årets beste i VG.
Møt Clara og Haavard, et vellykket ektepar i en arvet villa på Oslo Vest. Han er lege fra en gammel Oslo-familie. Hun er den ambisiøse outsideren fra Vestlandet som har fått toppjobb i Justisdepartementet. Nå rystes Oslo av to drap. Begge ofrene har innvandrerbakgrunn. Konsekvensene i et komplisert flerkulturelt samfunn er uoversiktlige. Etter hvert når saken helt til justisministerens bord, samtidig som den får store konsekvenser for Haavard og Clara og truer familiefreden.
Boken veksler elegant mellom fortid og nåtid, mellom intriger i maktens korridorer og i et moderne samliv, mellom skildringer av Oslo og Vestlandet.
Ny suksess fra årets krimfestivalforfatter
Unni Lindell: Dronen.
Unni Lindell var årets festivalforfatter på Krimfestivalen. Høstens utgivelse Dronen fikk god kritikk av alle anmelderne. Elin Brend Bjørhei i VG ga den f.eks. terningkast 5 og skrev: «Dette er Unni Lindell på sitt beste.»
En mann står inne i en nedlagt militærleir og sender en drone utover et mørkt skogområde. Han filmer. Dronen kommer til en åpen plass ved et rapsjorde. Et telt viser seg plutselig på droneskjermen. Det står akkurat der Evie Thorn ble knivdrept fem år tidligere. Og nå kommer en ny dame til syne. Har hun virkelig slått opp telt på samme sted? Sola synker ned i en bred segmentert linje og blir borte. Fuglene kvitrer ikke lenger. Mannens hjerte slår som en hammer mot brystbeinet. Han har aldri hatt kjæreste. Kvinner burde ikke telte alene, ikke i mørke skoger.
Etter en brannulykke for halvannet år siden, er politiførstebetjent Marian Dahle tilbake. Hun bor fortsatt i dragehuset på Frogner. Kjæreste har hun fått; nabokunstneren Heine. Alt er bra, men hunden hennes Birka er gammel. Cato Isaksen kobler henne på et drap som har skjedd i et telt oppe i Maridalen. Det drar Marian inn i noe hun ikke kan kontrollere. I forbindelse med saken møter hun den seksten år gamle Agnes. Marian vet ikke at hun av en helt spesiell grunn planlegger å slå opp et telt den dagen insektene svermer, nøyaktig der de to tidligere drapene har skjedd.
Krimkonge på eget forlag
Jørn Lier Horst: Det innerste rommet.
Jørn Lier Horst har startet eget forlag med Petter Stordalen på eiersiden. I sommer ga han ut krimromanen Nullpunkt som han skrev sammen med Thomas Enger, og så i september var det klart for en ny William Wisting-roman. Den fikk gode anmeldelser bl.a. terningkast 6 i Tvedestrandsposten. Det innerste rommet er et must for oss som har fulgt William Wisting i 12 tidligere romaner.
Da den respekterte arbeiderpartikjempen Bernhard Clausen dør av et hjerteinfarkt blir William Wisting hasteinnkalt til et møte på Riksadvokatens kontor. På hytta til Clausen er det gjort funn som er uforenelig med bildet av ham som en drivende dyktig og helstøpt politiker. Nasjonale interesser kan være i fare og saken må utredes uten at presse og publikum får vite hva det dreier seg om. I tillegg til noen få, utvalgte politifolk engasjerer Wisting datteren Line i den hemmelige etterforskningsgruppen.
Sporene i flere uløste kriminalsaker krysser den avdøde partiveteranens fortid. I 2003 forsvant blant annet en ung mann på fisketur i Oppegård, og ikke lenge etter fikk Riksadvokaten et anonymt brev med teksten: «Sjekk helseminister Bernhard Clausen i Gjersjø-saken.» Tipset ble den gangen vurdert til å være uten verdi og ble aldri fulgt opp. Tilfeldighetene vil at Adrian Stiller i Kripos sin cold case-gruppe har fått Gjersjø-saken på sitt bord, og motvillig innser Wisting at han trenger Stillers hjelp for å avsløre Bernhard Clausens innerste hemmeligheter.
Den åttende romanen om K2 og Patricia
Hans Olav Lahlum: Isbjørngåten.
Mange Lahlum-fans er glade for at han i år har skrevet en ny krim i den historiske serien med K2 og Patricia. Tvedestrandspostens Sven Gjeruldsen er en av dem som mener at Isbjørngåten er «den beste han har skrevet i serien så langt». Han belønnet det med en sekser på terningen.
Fredag 18. mai 1973 forsvinner 16-årige Jørgen Magnus Kvamme sporløst på vei hjem fra skolen. Hans enslige mor melder ham savnet få timer senere, og førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen blir til egen overraskelse straks satt på saken. Den får en ny dimensjon når K2 får vite at det har vært holdt strengt hemmelig at guttens far er den mektige forretningsmannen Bjørn Christopher Fabricius, en folkesky gammel kjempe som er kjent under tilnavnet «Isbjørnen».
Samtidig støter K2 da på et uløst og 40 år gammelt mysterium, siden Fabricius’ eldste sønn i 1933 ble kidnappet fra sitt barneværelse og aldri er kommet til rette.
LES OGSÅ:Lahlums julegavetips og konkurrentanbefalinger 2018
Krimdrama inspirert av Johaug-saken
Anne Holt: En grav for to.
I høstens krimroman har Anne Holt introdusert en ny krimhelt! Du får møte Selma Falck, stjerneadvokat og tidligere toppidrettsutøver. Selve romanen er tydelig inspirert av kjente norske dopingsaker i langrennssporten. Kritikerne var enige om at Holt var tilbake i toppform. Elin Brend Bjørhei ga den terningkast 5 i VG og skrev bl.a. at den: «viser en forfatter med stålkontroll på hvordan man staker opp en vellykket kriminalroman.»
Selma Falck er i dyp krise. Ektemann, barn, jobb og en gedigen villa er tapt på kort tid. Selvforskyldt må hun flytte inn i et lånt vrak av en leilighet,
uten annet selskap enn en rasekatt hun ikke kan fordra. På innflyttingsdagen blir Norges beste kvinnelige skiløper, Hege Chin Morell, avslørt av en dopingprøve. Bare to måneder før OL i Pyeongchang viser en test at hun har inntatt klostebol, et stoff som vil kunne gi henne flere års utestenging fra idretten. Selma Falck blir oppsøkt av skiløperens styrtrike far. Han mener at datteren har vært utsatt for sabotasje, og gir den blakke og arbeidsløse Selma det tilsynelatende umulige oppdraget å bevise Heges uskyld i tide til siste OL-uttak.
Kort tid etter blir en mannlig topp-langrennsløper funnet død etter en ulykke under trening i Maridalen. Obduksjonen viser at han har spor av det samme forbudte stoffet i blodet. Panikken i Norges langrennsmiljø er total. I tillegg til å ha mistet sine to beste utøvere, står hele landslaget i fare for å bli utestengt fra OL.
Selma Falcks kappløp begynner. Hun snubler over kameraderi og økonomisk rot, skjulte fiendskap og lyssky forbindelser. Først da hun innser at flere liv står på spill, klarer hun å oppdage et mønster av ferske forbrytelser og eldgamle synder.
Klassisk krim på sitt beste
Knut Nærum: Den gåtefulle Oberon Qvist.
Også Knut Nærum har fått meget gode kritikker for høstens krimroman som er skrevet i tradisjonen etter gamle mestere som Agatha Christie, John Dickson Carr og André Bjerke. Den gåtefulle Oberon Qvist har bl.a. fått terningkast 5 i Dagbladet og Fædrelandsvennen. Den er en oppfølger til Døde menn går på ski, De dødes båt og Voodoo på vestkanten.
En mann åpner en gammel bok og faller død om. En kvinne ser sin omkomne forlovede stå i hagen og stirre inn i stuen. Da et lik blir funnet på Engle-akademiet, er det eneste sporet en hvit fjær. Dette er tre av de oppsiktsvekkende sakene i denne samlingen av kriminalgåter hvor mesterdetektiven Oberon Qvist, blir stilt på åtte prøver. I den siste later det til at han selv er morderen.
I klassisk fair play-tradisjon legges alle ledetråder på bordet slik at den observante leser selv kan løse sakene. Oberon Qvist er et langt kjærlighetsbrev til en tid da mord var mystiske, detektiver private og jeg-fortellere hadde litt tungt for det.
Beltø-mysterium knyttet til Jesu tornekrone
Tom Egeland: Codex.
Codex er Tom Egelands åttende thriller med Bjørn Beltø i hovedrollen. Også den høstet mange lovord fra kritikerne. Den fikk bl.a. terningkast 5 i VG, og Kurt Hanssen skrev bl.a.: «Historien drives fremover i et jagende tempo med stadig overraskende vrier.»
Det er et dramatisk kriminalmysterium der en to tusen år gammel kodeks, Jesu tornekrone, to døde arkeologer og en teologisk konflikt som vil rokke ved vår forståelse av kristendommen er noen av ingrediensene.
Det dukker også opp en mystisk kvinne som raskt får Bjørn Beltøs oppmerksomhet da hun kommer til ham for å få hjelp. Har hun en tilknytning til de uhyggelige hendelsene som funnet av kodeksen og tornekronen fører med seg? Det er tydelig at noen overvåker Beltø, og at de er villige til å gå svært langt for å sikre seg makten over avsløringene kodeksen kan bringe frem i lyset.
Æres-prisvinner med ny vinner
Tor Edvin Dahl: Utenom sesongen.
På Krimfestivalen i mars ble Tor Edvin Dahl hedret med norsk krims høyeste utmerkelse, Rivertonklubbens ærespris. Kanskje er det det som har inspirert 75-åringen med å levere sin beste spenningsroman på mange år. Gunnar Staalesen og Tor Edvin Dahl var de to som på mange måter innførte den moderne krimromanen i Norge på 70-tallet. Den gang skrev Dahl under psevdonymet David Torjussen. Årets krimroman Utenom sesongen har fått strålende kritikker. Geir Raakvag i Dagsavisen mente for eksempel at den var «sesongens beste norske krimroman.»
Modellbygger Frank Wickstrøm og hans kone, Ariadne, lever hver sine liv. Han jobber og bor på ei hytte på fjellet. En dag dukker lensmannen opp. Frank blir beskyldt for å ha stukket av fra en ulykke og det tas beslag i bilen. Men da Frank noen dager senere ringer lensmannskontoret, får han vite at de ikke kjenner til saken.
Den konfliktsky Frank opplever det utrolige – han begynner å hate en mann han knapt har truffet. Utenom sesongen er en psykologisk thriller om tre menneskers uunngåelige vei mot katastrofen.
Varg Veum er langt fra død
Gunnar Staalesen: Utenfor er hundene.
Utenfor er hundene er den 19. boken med Varg Veum i hovedrollen. I 2004 ble Veum kåret til tidenes helt i norsk krim, og han er også blitt tildelt en ærespris av Rivertonklubben. Men 41 år etter at den første Veum-romanen kom ut, er Veum langt fra død. Også kritikerne er glade for at Staalesen stadig sender Veum ut på oppdrag. Mari Grydeland i Aftenposten skrev bl.a.: «Gunnar Staalesen leverer nok en knallgod Varg Veum-krim»
En mørk vinterkveld ute på et oppdrag kommer plutselig en bil i full fart mot Varg Veum. Det er bare med nød og neppe han unngår å bli påkjørt og drept. Dette får Veum til å tenke på to dødsannonser han har lest de siste månedene. To av mennene som har sonet en dom i en overgrepssak der Veum selv i en kort periode var feilaktig siktet, har omkommet på en måte som politiet har lagt til side som ulykker. Veum får nå mistanke om at dette kan være noe langt mer alvorlig enn tilfeldige dødsulykker. I så fall står han kanskje selv på den samme drapslisten …