Endelig begynner fjorårets beste kriminalromaner å komme ut i pocketutgave. Noen er allerede i hyllene, andre er rett rundt hjørnet. Hvis du ikke fikk dem med deg i fjor er det bare å notere deg titlene; disse ti er bland vinterens beste krim i pocket.
SPIONTHRILLER INSPIRERT AV TREHOLT-SAKEN
Gard Sveen, Bjørnen
Bjørnen begynner med at den spiondømte Arvid Storholt blir drept i huset sitt høsten 2016. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Han ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk agent. Noen måneder før drapet på Storholt var politietterforsker Tommy Bergmann med da de fant liket av en ung kvinne i en innsjø i Enebakk. Kvinnens identitet er ukjent, men noen uker etter begravelsen ligger det blomster på den navnløse graven.
Gard Sveen fikk Rivertonprisen i 2013 for Den siste pilegrimen. Likevel mener flere kritikere at fjorårets roman, Bjørnen, var enda bedre; den fikk blant annet terningkast 6 i VG. Sindre Hovdenakk var svært begeistret og skrev: «Gard Sveen har skrevet en høk over høk-historie som ikke ville gjort skam på sjangerens gamle mestre John le Carré eller Ken Follett.»
Tommy Bergmann blir sendt på en labyrintisk jakt tilbake til den kalde krigen – noe som vil føre ham til ansikt til ansikt med spionen som kom seg unna: Bjørnen.
LES OGSÅ: Sommerens store norske spionthriller er inspirert av Treholt-saken
KÅRET TIL ÅRETS BESTE KRIMROMAN I 2018
Niklas Natt och Dag, 1793, oversatt av Henning J. Gundersen
Niklas Natt och Dag har et oppsiktsvekkende forfatternavn, og det er faktisk et ekte svensk adelsnavn. Men det er ikke bare navnet som er stilig, for Natt och Dags 1793 ble kåret til årets beste krimroman av Aftenposten, Dagbladet og Adresseavisen. I 2017 ble boka også kåret til årets svenske krimdebut i Sverige. Også her hjemme har den altså tatt kritikerne med storm. Ingvar Ambjørnsen skrev bl.a. i Dagbladet: «Uten sammenlikning den beste kriminalromanen jeg har lest i 2018.»
1793 begynner med at et lik blir funnet i Fatburen i Södermalm, en innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato. Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.
Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.
FRA FORFATTEREN AV STØRST AV ALT
Malin Persson Giolito, Utover enhver rimelig tvil, oversatt av Monica Carlsen
Med Størst av alt ble Malin Persson Giolito brått Sveriges nye krimdronning. Boka ble også kåret til Nordens beste krimroman. Her er hun tilbake med et rettsalsdrama uten sidestykke, og også her er det en fryktelig forbrytelse i sentrum.
For tretten år siden ble en femtenårig jente myrdet på bestialsk vis. Legen Stig Ahlin ble dømt til livsvarig fengsel for mordet. Men advokat Sophia Weber har oppdaget feil i etterforskningen av Ahlin og bestemmer seg for å hjelpe den dømte mannen. Jo mer hun finner ut, jo vanskeligere blir arbeidet hennes.
DRONNINGEN AV PSYKOLOGISK KRIM
Karin Fossum, Formørkelsen
Kritikerne er fortsatt enige om at Karin Fossum er dronningen av psykologisk krim her hjemme. Også Formørkelsen fikk en rekke strålende kritikker i august 2018, blant annet terningkast 6 i Stavanger Aftenblad. Der skrev Tarald Aano: «Karin Fossum skriver krim som ingen andre. Hun er mer interessert i menneskene enn forbrytelsen. Derfor er hun mer spennende å følge enn noen annen norsk krimforfatter.»
Et ektepar og deres femten måneder gamle sønn Elias sjekker inn på Hotell Annabelle. Før et døgn er gått, er familien ødelagt; på fortauet nedenfor hotellrommets balkong ligger den lille gutten død. Både moren og faren blir utpekt som mistenkte. Versjonene deres stemmer ikke overens. Begge to er sterkt preget av tapet av sønnen. Begge to har noe å skjule.
Hvem forteller sannheten? Hvem har sett hva? Hva vil det si å miste barnet sitt?
DEN NYE, BRITISKE KRIMDRONNINGEN
Clare Mackintosh, La meg være, oversatt av Ulrik Farestad
Clare Mackintosh har hatt enorm suksess med sine to første krimromaner, Jeg lar deg gå og Jeg ser deg. Fjorårets bok, La meg være, ble lansert samtidig i England og Norge, og her skjedde det på Krimfestivalen. Nå er den endelig ute i pocketutgave.
For ett år siden valgte Caroline Johnson å avslutte livet sitt – et sjokkerende selvmord som utspilte seg nøyaktig likt ektemannens selvmord bare måneder tidligere. Datteren deres, Anna, har siden da slitt seg ut med å forholde seg til foreldrenes død. Nå har hun et spedbarn selv, og Anna føler på morens nærvær. Hun er fast bestemt på å finne ut hva som virkelig skjedde. Men ved å grave i fortiden setter hun i gang noe som ikke kan stoppes. Anna kommer snart til å oppdage at det i noen tilfeller er tryggere å la ting ligge…
VERDENS MESTSELGENDE KRIMFORFATTER
David Baldacci, Siste skanse, oversatt av Roar Sørensen
Hans Olav Lahlum, Isbjørngåten
Mange Lahlum-fans er glade for at han i år har skrevet en ny krim i den historiske serien om K2 og Patricia. Tvedestrandspostens Sven Gjeruldsen er en av dem som mener at Isbjørngåten er «den beste han har skrevet i serien så langt». Han belønnet det med en sekser på terningen.
Fredag 18. mai 1973 forsvinner 16-årige Jørgen Magnus Kvamme sporløst på vei hjem fra skolen. Hans enslige mor melder ham savnet få timer senere, og førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen blir til egen overraskelse straks satt på saken. Den får en ny dimensjon når K2 får vite at det har vært holdt strengt hemmelig at guttens far er den mektige forretningsmannen Bjørn Christopher Fabricius, en folkesky gammel kjempe som er kjent under tilnavnet «Isbjørnen».
Samtidig støter K2 da på et uløst og 40 år gammelt mysterium, siden Fabricius’ eldste sønn i 1933 ble kidnappet fra sitt barneværelse og aldri er kommet til rette.
ÆRES-PRISVINNER MED NY VINNER
Tor Edvin Dahl, Utenom sesongen
På Krimfestivalen i fjor ble Tor Edvin Dahl hedret med norsk krims høyeste utmerkelse, Rivertonklubbens ærespris. Kanskje var det det som inspirerte 75-åringen til å levere sin beste spenningsroman på mange år. Gunnar Staalesen og Tor Edvin Dahl var på mange måter de som innførte den moderne krimromanen i Norge på 70-tallet. Den gang skrev Dahl under pseudonymet David Torjussen. Fjorårets krimroman Utenom sesongen fikk strålende kritikker. Geir Raakvag i Dagsavisen mente for eksempel at den var «sesongens beste norske krimroman.»
Modellbygger Frank Wickstrøm og hans kone, Ariadne, lever hver sine liv. Han jobber og bor på ei hytte på fjellet. En dag dukker lensmannen opp. Frank blir beskyldt for å ha stukket av fra en ulykke og det tas beslag i bilen. Men da Frank noen dager senere ringer lensmannskontoret, får han vite at de ikke kjenner til saken.
Den konfliktsky Frank opplever det utrolige – han begynner å hate en mann han knapt har truffet. Utenom sesongen er en psykologisk thriller om tre menneskers uunngåelige vei mot katastrofen.
KLASSISK KRIM PÅ SITT BESTE
Knut Nærum, Den gåtefull Oberon Qvist
En mann åpner en gammel bok og faller død om. En kvinne ser sin omkomne forlovede stå i hagen og stirre inn i stuen. Da et lik blir funnet på Engle-akademiet, er det eneste sporet en hvit fjær. Dette er tre av de oppsiktsvekkende sakene i denne samlingen av kriminalgåter hvor mesterdetektiven Oberon Qvist, blir stilt på åtte prøver. I den siste later det til at han selv er morderen.
Også Knut Nærum har fått meget gode kritikker for høstens krimroman, som er skrevet i tradisjonen etter gamle mestere som Agatha Christie, John Dickson Carr og André Bjerke. Den gåtefulle Oberon Qvist har bl.a. fått terningkast 5 i Dagbladet og Fædrelandsvennen. Boka er oppfølgeren til meget gode kritikker for høstens krimroman, som er skrevet i tradisjonen etter gamle mestere som Agatha Christie, John Dickson Carr og André Bjerke. Den gåtefulle Oberon Qvist har bl.a. fått terningkast 5 i Dagbladet og Fædrelandsvennen. Boka er oppfølgeren til Døde menn går på ski, De dødes båt og Voodoo på vestkanten.
I klassisk fair play-tradisjon legges alle ledetråder på bordet slik at den observante leser selv kan løse sakene. Oberon Qvist er et langt kjærlighetsbrev til en tid da mord var mystiske, detektiver private og jegfortellere hadde litt tungt for det.
ENESTÅENDE PSYKOLOGISK SPENNING
Fiona Barton, Barnet, oversatt av Carina Westberg
Fiona Barton fikk et stort internasjonalt gjennombrudd med Enken. Også i Norge fikk boka strålende kritikker og godt salg da den kom ut sommeren 2016. Barnet, som kom ut i fjor vinter, har de samme kvalitetene.
Da et gammelt hus rives i et boligområde i London oppdager en av bygningsarbeiderne et barneskjelett, begravet mange år tidligere. Funnet nevnes såvidt i lokalavisen. Men for tre kvinner, som aldri har møtt hverandre, er funnet umulig å ignorere. For en kvinne er det en påminnelse om det aller verste som noen gang har skjedd henne. For den andre kvinnen vekkes en frykt for at hennes mørkeste hemmelighet skal avsløres. Og for den tredje, journalist Kate Waters, er det starten på en jakt etter sannheten. Hvem var barnet? Hva skjedde? Hvem kjente til det? Kate finner forbindelser til en forbrytelse som oppskaket byen flere tiår tidligere. Bit for bit avdekker Kate den spektakulære historien.