Er du av dem som utålmodig venter på Krimfestivalen (som neste år er 21. til 23. mars), har du noe å glede deg til denne uka. For på tirsdag 27. november er det Krimfest i Cappelen Damm-huset med fem av Nordens beste krimforfattere.
Du møter forfatterparet Lars Kepler som står bak høstens største krimsuksess Lazarus, Sveriges nye store krimstjerneskudd Niklas Natt och Dag og vår egne krimstjerner: Gard Sveen, Hans Olav Lahlum og Knut Nærum. Programleder er Kari Birkeland.
Her kan du lese om årets krimromaner fra Krimfest-forfatterne:
Lars Kepler: Lazarus – den sjuende romanen om Joona Linna – nå 73 000
Lars Kepler er nesten på Nesbø-nivå i popularitet blant norske krimlesere. Kanskje er det en slags hilsen fra Lars Kepler til oss norske lesere at handlingen i Lazarus begynner i Oslo. En død mann blir funnet i en leilighet på Tveita. I fryseren på kjøkkenet gjør politiet et grusomt funn. Offeret viser seg å være en hittil ukjent gravskjender og trofésamler. De makabre funnene i fryseren består bl.a. av kraniet til Joona Linnas avdøde kone. Noen dager senere kontakter en tysk politiinspektør Joona Linna og ber om hjelp i forbindelse med en drapssak på en campingplass utenfor Rostock. Joona ser at mønsteret som danner seg er ufattelig skremmende, men umulig å ignorere.
Kan det være at seriemorderen som han nedkjempet og drepte sammen med kollega Saga for flere år siden likevel er i live, og vil ta hevn? Da har Joona og Saga det travelt med å få sine nærmeste i sikkerhet …
Niklas Natt och Dag: 1793 – Storartet Stockholm noir og en glimrende debut
Forfatteren med det oppsiktsvekkende etternavnet Natt och Dag har tatt Sverige med storm med sin debutroman 1793. Også her hjemme har han fått strålende kritikker. Boken er et knyttneveslag mot det idealiserte bildet av svensk 1700-tall.
Høsten 1793 blir et lik funnet i Fatburen i Södermalm, en innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato.
Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.
Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.
Gard Sveen: Bjørnen – inspirert av Arne Treholt-saken
Gard Sveen fikk Rivertonprisen i 2013 for Den siste pilegrimen. Likevel mener flere kritikere at årets roman, Bjørnen, er enda bedre. Den kom ut rett før sommeren og fikk bl.a. terningkast 6 i VG.
Bjørnen begynner med at den spiondømte Arvid Storholt blir drept i huset sitt høsten 2016. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Han ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk agent.
Noen måneder før drapet på Storholt var politietterforsker Tommy Bergmann med da de fant liket av en ung kvinne i en innsjø i Enebakk. Kvinnens identitet er ukjent, men noen uker etter begravelsen ligger det blomster på den navnløse graven. Tommy blir kontaktet av den mangeårige nestlederen i Politiets sikkerhetstjeneste, Jan Amundsen, som arresterte Arve Storholt.
Amundsen tror at den døde kvinnen er Christel Heinze, en ung østtysk kvinne som hoppet av i Norge i 1973, og forsvant sporløst rett før jul i 1982. Christel Heinze hadde angivelig et forhold til en gift mann som het – eller kalte seg – Bjørn da hun studerte ved universitetet i Oslo. Hennes beste venn i Norge var Arvid Storholt. Var den unge østtyske kvinnen edderkoppen i et sovjetisk spionnettverk i Norge og ble drept – eller lever hun kanskje fortsatt?
Tommy Bergmann blir sendt på en labyrintisk jakt tilbake til den kalde krigen – noe som vil føre ham til ansikt til ansikt med spionen som kom seg unna: Bjørnen.
Hans Olav Lahlum: Isbjørngåten – den åttende romanen i den historiske krimromanserien med K2 og Patricia
Mange Lahlum-fans er glade for at han i år har skrevet en ny krim i den historiske serien med K2 og Patricia. Tvedestrandspostens Sven Gjeruldsen er en av dem som mener at Isbjørngåten er «den beste han har skrevet i serien så langt». Han belønnet det med en sekser på terningen.
Fredag 18. mai 1973 forsvinner 16-årige Jørgen Magnus Kvamme sporløst på vei hjem fra skolen. Hans enslige mor melder ham savnet få timer senere, og førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen blir til egen overraskelse straks satt på saken. Den får en ny dimensjon når K2 får vite at det har vært holdt strengt hemmelig at guttens far er den mektige forretningsmannen Bjørn Christopher Fabricius, en folkesky gammel kjempe som er kjent under tilnavnet «Isbjørnen».
Samtidig støter K2 da på et uløst og 40 år gammelt mysterium, siden Fabricius’ eldste sønn i 1933 ble kidnappet fra sitt barneværelse og aldri er kommet til rette.
Isbjørngåten er et nervepirrende og storslått krimdrama og samtidig en tankevekkende familiehistorie.
Knut Nærum: Den gåtefulle Oberon Qvist – Nærum i klassisk krimmodus
Også Knut Nærum har høstet meget gode kritikker for sin nye krim som er skrevet i ånden etter gamle mestere som Agatha Christie, John Dickson Carr og André Bjerke. Den gåtefulle Oberon Qvist har bl.a. fått terningkast 5 i Dagbladet og Fædrelandsvennen. Den er en oppfølger til Døde menn går på ski, De dødes båt og Voodoo på vestkanten.
En mann åpner en gammel bok og faller død om. En kvinne ser sin omkomne forlovede stå i hagen og stirre inn i stuen. Da et lik blir funnet på Engle-akademiet, er det eneste sporet en hvit fjær. Dette er tre av de oppsiktsvekkende sakene i denne samlingen av kriminalgåter hvor mesterdetektiven Oberon Qvist, blir stilt på åtte prøver. I den siste later det til at han selv er morderen.
I klassisk fair play-tradisjon legges alle ledetråder på bordet slik at den observante leser selv kan løse sakene. Oberon Qvist er et langt kjærlighetsbrev til en tid da mord var mystiske, detektiver private og jeg-fortellere hadde litt tungt for det.