Nokas-raner Metkel Betew og tre andre er nå tiltalt for å ha planlagt et spektakulært ran mot en verditransport som ankommer Gardermoen med et Swiss Air fly. På fredag ble tidligere politispaner Johnny Brenna innkalt som vitne under rettssaken.
Norges mest kjente spaner
På 90- og 2000-tallet jobbet Johnny Brenna som spaner. Kjetil Østlis bok Politi og røver gjorde Brenna landskjent. Han jaktet på gjengen i Norges mest beryktede ransmiljø som blant annet sto bak Nokas-ranet. Brenna var tett på miljøet, og han var også med å pågripe noen av Nokas-ranerne som for eksempel Kjell Alrich Schumann. Denne uka vitnet Johnny Brenna i den nye rettssaken mot Metkel Betew.
«Alle rans mor»
I den nye rettssaken mot Metkel Betew og hans medtiltalte var Johnny Brenna innkalt som vitne. Politiet har ikke funnet noe dokumentasjon om at politiet har hørt om disse spektakulære ransplanene tidligere. Til TV 2 uttalte Johnny Brenna: «Ransmiljøet i Oslo hadde dette som ‘Alle rans mor’. Det var det de pratet om, at de største summene og planen var helt mulig å gjennomføre.»
Brenna mener at beskrivelsene av disse ransplanene ble rapportert direkte til ransavsnittet og etterretningsseksjonen og ikke lagt inn i politiets etterretningssystem.
Høna eller egget
Selv om Mostue & Brennas beskrivelse av ranet i Operasjon Føniks virker identisk med Betews plan, tror ikke Brenna at forbryterne har lest boken og fått ideen derfra. Det er nok heller omvendt, selv om hele Norge nå kan lese om planene i boken: «Jeg er rimelig overbevist på at her har de dratt frem en gammel plan.» I Operasjon Føniks får ranerne vite om rutiner og ankomster av en ansatt på Gardermoen. I virkelighetens verden mener politiet at det skulle foregå på samme måte. En 37-årig mannlig ansatt på Gardermoen er tiltalt for å ha tatt bilder for å gi ranerne informasjon, men samtlige nekter straffeskyld.
Virkelighetsnær krim
Etter å ha sluttet i politiet har Johnny Brenna bl.a. vært krim-ekspert i media. I 2012 gikk han sammen med den prisbelønnete forfatteren Sigbjørn Mostue og begynte å skrive krimromaner. Deres varemerke er å skrive krimromaner som er helt virkelighetsnære. Den første, Operasjon Helena, kom ut i 2012. Siden har det blitt tre romaner til om politispanerne Axel Th. Munthe og Tobben ved oslopolitiets avdeling for spesielle operasjoner; Operasjon Føniks i 2013, Operasjon Hydra i 2014 og Operasjon Hades i 2017.
Operasjon føniks
Axel Th. Munthe og makkeren Tobben, spanere ved oslopolitiets Avdeling for spesielle operasjoner, har grå hverdager i tjenesten. Dette endrer seg raskt når de gamle kjenningene Tom Osperud og Kenneth Johansen, begge dømt for grovt ran, finner sammen igjen etter løslatelsen. Sammen med den mystiske Sjanten planlegger de et kupp mot en verditransport på Gardermoen som vil gjøre dem til millionærer for resten av livet, og som vil bli husket som et av de mest spektakulære i norsk kriminalhistorie. Ingenting skal stå i veien for ranet – heller ikke et drap.
Axel og Tobben befinner seg snart i et heseblesende kappløp med tiden, men Axels fortid som spesialsoldat kan vise seg å være deres største hinder for å få stanset ranerne.
Kanskje bør ikke forbryterne lese Mostue & Brennas bøker og få gode ideer. For oss andre er det godt å vite at de er skremmende gode og autentiske.