Grebe har lang fartstid som forfatter, og debuterte sammen med søsteren Åsa Träff da de sammen utga bøkene om psykologen Siri Bergman: En slags fred, Bitrere enn døden og Før du døde. I tillegg til dette har hun skrevet en thrillerserie, Moskva Noir-trilogien, sammen med Paul Leander Engström. Hun var med og grunnla det svenske lydbokforlaget Storyside, og har jobbet som markedssjef og administrerende direktør. Ved siden av forfattervirksomheten driver hun et konsulentfirma.
Møt Camilla Grebe på Krimfestivalen! Meld deg på på Facebook her.
Sterk debut
Men i 2015 debuterte hun på egen hånd, med den psykologiske spenningsromanen Når isen brister. Boken er hittil oversatt til 22 språk, og filmrettighetene er solgt til det amerikanske selskapet New Line. Da den engelske utgaven av boken ble lansert i 2016, The Ice Beneath Her, ble Grebe utvalgt til en av Amazon UKs «rising stars».
Deretter kom Husdyret, som ble kåret til årets beste krim i 2017 av Svenska Deckarakademin og tildelt Glassnøkkelen i 2018 for beste nordiske krim. I 2019 kom Dvalen (2019), som fikk terningkast seks av Ole Jacob Hoel i Adresseavisen. Da Grebe nok en gang mottok Svenska Deckarakademins pris for årets beste krim for Skyggejegeren rett før jul, var faktum etablert: Camilla Grebe er en av de mest solide krimforfatterne Skandinavia har å by på.
Kvinnehistorisk perspektiv
Skyggejegeren er Grebes nyeste utgivelse. Boken solgte 70 000 eksemplarer i Sverige de to første månedene, og gikk også rett inn på den norske bestselgerlisten.
En februarnatt i 1944 blir en kvinne funnet fastspikret til gulvet i leiligheten sin i Stockholm. 30 år senere blir ytterligere en kvinne funnet på samme måte. Jakten på morderen får skjebnesvangre konsekvenser for de tre politietterforskerne som arbeider med sakene: Britt-Marie på 1970-tallet, Hanne på 1980-tallet og Malin, som er politietterforsker i dag.
Det er en original og dyktig iscenesatt kriminalroman om den ukuelige driften mot å forstå seg selv. Samtidig er den også et stykke samtidshistorie som strekker seg fra andre verdenskrig og frem til i dag. Grebe liker å bruke bøkene sine til mer enn bare å skrive spennende kriminalhistorier. Hun vil ikke kalle det samfunnskritikk, men snarere en samfunnskommentar. Og dette er den tydelige røde tråden i hennes forfatterskap: Hvis hun klarer å vekke ettertanke hos leserne, så er det en ekstra bonus.