Alex Michaelides’ psykologiske thriller og rekorddebut Den tause pasienten hadde det lille ekstra. «Alle» snakket om den, den ble lest, diskutert og hyllet av anmeldere og bokelskere verden over. Forventningene til andreboka – og ukas krimtips – Jomfruene var naturlig nok skyhøye.
Heldigvis lykkes Alex Michaelides denne gangen også. Etter at boken utkom i USA, har Jomfruene ligget mange uker på The New York Times’ bestselgerliste, og her hjemme mener Dagbladet at boka står til en femmer. Anmelder Cathrine Krøger trekker fram forfatterens unike stil, eleganse og evne til å overraske som gode grunner til å kaste seg over boka:
«Vær på vakt. Ingenting er som du tror det er i denne elegante thrilleren. […] Han skriver liksom på et annet nivå enn den gjengse krimforfatter, med en innsiktsfull, lettlest og nesten borende stil som hele tiden har en mørk undertone – der du aldri riktig vet hvem som er den skyldige.»
Produktiv pandemitid
Britisk-kypriotiske Alex Michaelides besøkte Krimfestivalen i Oslo rett før pandemien gjorde verden uendelig grå og kjedelig. Heldigvis for fansen har den beleste forfatteren brukt pandemien til noe fornuftig; han skrev den vanskelige andreboka.
For mens noen lå uvirksomme på sofaen, gikk Alex lange turer i parken i nærheten av leiligheten i London, grublet, plottet, skrev, forkastet og skrev på nytt. Resultatet ble altså elegante, smarte og fengende Jomfruene, som noen kritikere faktisk mener er bedre enn Den tause pasienten.
Veldreid visuell thriller
«Mariana kjente det i knoklene, gjennom blodstrømmen og dypt i hver celle.»
Michaelides bruker sin innsikt fra både filmindustrien og psykiatrien når han danner interessante, sammensatte skikkelser og former uhyre veldreide visuelle thrillere. Psykoterapeuten Mariana Andros er Jomfruenes hovedperson.
Allerede i første avsnitt stuper vi rett inn i sakens kjerne da Mariana påstår at en viss professor Edvard Fosca er en manipulerende morder. Det er bare det at politiet tror noe annet. Men Mariana sverger innbitt at hun skal ta ham, koste hva det koste vil.
Universitetskrim
Forfatteren tar oss denne gangen med til Universitetet i Cambridge. En ung kvinnelig student blir funnet brutalt drept. Den avdøde jenta og niesen til Mariana var venninner. Slik blir Mariana involvert i saken og tar rollen som fortellingens detektiv. Niesen Zoe og den avdøde var del av en liten utvalgt gruppe kalt Jomfruene, som svermet rundt Edvard Fosca, professoren i gresk litteratur på universitetet.
Som i Den tause pasienten krydrer Alex Michaelides romanen med tekster og historier fra gresk mytologi. Disse utgjør også en viktig del av gåten.
Edvard Fosca foreleser studentene om Evripides’ tragedier, og om Persefones, jomfruen og dødens gudinne, og hennes reise ned i underverdenen. Utklipp av originale gammelgreske sitater blir funnet, ikke bare hos ofrene, men på rommet til den nysgjerrige Mariana. Hun bærer også på sin egen tragedie og sorg, som vikles inn i historiens gåte. Og hun nekter å gi seg før den virkelige drapsmannen er tatt.