Thrilleren Den tause pasienten av Alex Michaelides er en fortettet, mørk og usedvanlig spennende fortelling om den unge, kjente maleren Alicia som brutalt skyter sin ektemann Gabriel – og om terapeuten hennes som er besatt av finne svar. Britiske Alex Michaelides debuterte med et brak i 2020, og føk rett inn på de norske bestselgerlistene.
Her finner du Den tause pasienten som pocket.
Fortjent hype
Den tause pasienten høstet seksere og gode anmeldelser fra alle kanter da boka kom på norsk i fjor vinter. VGs anmelder Elin Brend Bjørhei skriver:
«Hypen er fortjent! […] Vi har å gjøre med en av de beste, oversatte thrillerdebutantene de siste årene. […] Til å være forfatterdebutant er han svært dyktig til å porsjonere ut spenning slik at leseren aldri mister interessen. […] Oppklaringen gir den gapende overraskelsen som en god, psykologisk thriller skal ha.».
Den beste psykologiske thrillere siden «Gone Girl» og «Piken på toget».
Aslak Nore, Aftenposten A-magasinet
Bok365 var av samme oppfatning, og ga også en sekser: «Lever boken opp til hypen? Absolutt. Alex Michaelides har et imponerende grep om det hele, og det virker smått utrolig at vi her snakker om en debutant.»
– Sjokkerende studie i ondskap
Dagbladet var også begeistret, og trillet terningkast 5. «En så helstøpt og velskrevet psykologisk thriller er en sjeldenhet i den krimlitterære verden.», skrev anmelder Cathrine Krøger.
Også Adressa kastet seg på med en femmer. Anmelder Ole Jacob Hoel skrev bl.a.: «Intelligent og elegant psykologisk thriller, skrevet med distinkt personlighet – men med inspirasjon fra de beste. […] «Den tause pasienten» er virkelig også en forrykende spennende thriller, med den obligatoriske twisten på slutten som setter hele historien i et nytt lys.»
Hva skjedde den natten Gabriel døde?
I Den tause pasienten blir vi kjent med Alicia gjennom hennes dagboknotater, der hun deler noen av sine tanker og bekymringer, om bildene hun maler og om ektemannen Gabriel, som hun elsker så høyt. Allerede på første side blir vi grepet av en snikende følelse av fare. For det er noe hun ikke vil si, noe hun ikke vil skrive om. Vi fornemmer at noe fryktelig skal skje …
Alicia skyter ektemannen fem ganger i ansiktet, og slutter å snakke. Hun dømmes til å sone på psykiatrisk sykehus. Spekulasjonene og teorien om henne er mange. I pressen og under rettssaken blir hun kalt både helgen og heks. Det grufulle drapet forblir en gåte. Det eneste som gir rom for tolkning er et selvportrett Alicia maler.
En av dem som har fulgt saken om Alicia på avstand er terapeuten Theo Faber. Seks år etter tragedien søker han jobb på sykehuset der Alicia er innlagt. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene på en mentalinstitusjon. Men hvordan behandler man en pasient som ikke sier et ord?