Etter å ha debutert til kritikerros med Alle fugler små i 2020, er Hanne Gellein denne høsten ute med sin andre krim, Døden skal du lide. Selv om boka er fri diktning, er handlingen sterkt inspirert av saken rundt seriemorderen og sykepleieren Arnfinn Nesset, som sjokkerte Norge på starten av 1980-tallet.
Og Gellein er ikke alene om å ha funnet inspirasjon i virkelighetens smått utrolige udåder. Her får du syv tips til fiksjon – romaner, serier og film – som skjeler til seriemordere som rent faktisk har spredt skrekk og avsky.
Inspirert av Arnfinn Nesset-saken
Døden skal du lide av Hanne Gellein – krimroman
I sin nye Døden skal du lide har Hanne Gellein latt seg inspirere av norgeshistoriens kanskje mest gåtefulle seriemorder, sykepleieren Arnfinn Nesset.
Nesset ble i 1983 tiltalt og dømt for å ha drept 22 beboere på Orkdal sykehjem over en fireårs-periode. Drapsmetoden var å gi pasientene det åndedrettslammende medikamentet curacit. Nesset var bestyrer ved sykehjemmet mens dette skjedde. I avhørene tilstod Nesset 27 drap, men rett før rettssaken trakk han tilståelsen tilbake.
I Døden skal du lide er beboerne på Moveien sykehjem forskremte, redde og forvirrede. Den dypt religiøse og dedikerte avdelingslederen, sykepleieren Torfinn Morken, er på jobb til alle døgnets tider og hjelper til der det trengs. Men i det siste har det vært usedvanlig mange dødsfall. Patologen Silje Andersen får en dårlig følelse, og mistenker at noe kan være fryktelig galt. Men hvordan kan hun klare å bevise det? Det er jo naturlig at de gamle dør?
Gellein viser at hun tør ta sjanser, tør utfordre seg selv – og mer enn bekrefter sitt talent.
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
Samtidig finner Silje en død katt på dørmatta. Posten hennes forsvinner, og sykkelen er låst feil vei. Paranoiaen fra Siljes fortid er i ferd med å innhente henne. Er det bare i hennes eget hode alt sammen? Eller er noen ute etter å skade henne?
Se NRK-innslag om Arnfinn Nesset-saken her.
Kjøp Døden skal du lide som e-bok her.
Norsk-amerikaneren som forførte og drepte flere titalls menn
Mine menn av Victoria Kielland – roman
Mine menn er en litterær fantasi, fritt inspirert av livet til en av historiens verste seriemordere, som attpåtil kom fra Norge.
Forfatter Victoria Kielland skriver seg i den prisvinnende romanen inn i følelseslivet til beryktede Belle Gunness. I siste halvdel av 1800-tallet utvandret hun fra Trøndelag som tjenestejenta Brynhild Paulsdatter Størseth. Hun bosatte seg i USA og tente etter hvert på egeneide eiendommer, drepte flere titalls menn og barn, forfalsket mordene som ulykker og tok imot forsikringspenger for både dødsfallene og brannene.
Når hun selv døde, er uklart. Da den store gården hennes Gunness farm brant ned til grunnen utenfor Chicago i 1908, ble det funnet levninger etter rundt 40 menn, tre forkullede barnelik og en kvinne med avkappet hode. Men selv ble Belle Gunness aldri funnet.
– Eg trur at noko er øydelagt i Belle frå tidleg alder. Så startar ho ein slags forkvakla repareringsprosess for å prøve å ta tilbake makta over sitt eige liv, har Victoria Kielland sagt i et intervju med NRK om bakgrunnen for hvorfor hun begynte å dikte seg inn i historien.
75 års jakt etter samme morder
Skyggejegeren av Camilla Grebe – krimroman
Om Skyggejegeren har Camilla Grebe fortalt at det var true crime-bestselgeren Jeg blir borte i mørket av Michelle McNamara som fikk henne på tanken om å skrive fram noe som utspiller seg over lang tid, med tre kvinnelige politibetjenter som fortellere.
– Jeg ble utrolig berørt av den fortellingen, om hvordan jakten på en seriemorder fortsatte opp igjennom årene, og hvordan nye generasjoner med politifolk tok over, uttalte hun i et intervju med Dagsavisen.
Michelle McNamara skriver i sin dokumentarbok om jakten på Golden State Killer: En morder og voldtektsmann som fra 1976-1986 spredte skrekk og gru i California. I Skyggejegeren starter handlingen i 1944 og strekker seg helt fram til i dag. Tre kvinnelige politibetjenter involveres på hver sin måte i én bestemt drapsjakt. Kvinner drepes på en svært brutal måte. Men er det virkelig mulig at det er den samme mannen som drepte i 1944 som er på ferde igjen – 75 år senere?
Når én seriemorder kan hjelpe med å finne en annen
Nattsvermeren av Thomas Harris – krimroman
Nattsvermeren (engelsk: The Silence of the Lambs) utkom som den andre boka om seriemorderen Hannibal Lecter. Bare kort tid etter kom filmen med samme navn, også den ble en stor suksess.
I historien møter vi den unge FBI-lærlingen Clarice Starling, som spør om hjelp fra dr. Hannibal Lecter for å fange en annen seriemorder kjent som Buffalo Bill. Lecter, som er tidligere rettspsykolog, ble i sin tid dømt for å spise mordofrene sine, og soner ni sammenhengende livstidsdommer for drapene. Nå trenger politiet Lecters hjelp i jakten på Buffalo Bill, som myrder unge kvinner, flår dem for å sy en kvinnedrakt til seg selv, for deretter å forlate dem i elver i nærheten. Etter hvert som handlingen utspiller seg, utvikler Clarice og Lecter et merkelig forhold hvor morderen tilbyr kryptiske ledetråder om Buffalo Bill mot personlig informasjon om Clarices mørke og dystre barndom.
Forfatter Thomas Harris baserte etter sigende Hannibal Lecter-karakteren på en drapsdømt innsatt han møtte i et mexicansk fengsel, mens karakteren Jame Gumb, kalt Buffalo Bill, er blitt sagt å være inspirert av hele tre ulike seriemordere: Ted Bundy, Gary Heidnik og Ed Gein.
Førstnevnte pleide også å lure ofrene sine gjennom å vekke deres sympati ved å framstå hjelpeløs, og Gary Heidnik holdt, som Buffalo Bill, ofrene fanget i et torturkammer i kjelleren før han myrdet dem. Ed Gein ikledde seg ofrenes hud og beundret seg selv i speilet med dem på. Antakelig tok han livet av ni mennesker.
Klassikeren som aldri slutter å fascinere
Psycho av Robert Bloch – krimroman
Ed Gein nevnt over var også inspirasjonen bak en annen oppdiktet seriemorder, nemlig Norman Bates i Psycho.
I amerikanske Robert Blochs horrror-klassiker fra 1959 driver Norman Bates et øde beliggende motell. Han kjemper med en dominerende mor og involveres i en rekke mord.
Alfred Hitchcocks sitrende filmatisering med samme navn fra 1960 var med sitt formspråk med på å udødeliggjøre fortellingen.
Farlig forhandling om frihet
Black Bird – tv-serie
I starten av Apple+-serien Black Bird blir Jimmy Keene dømt til 10 år i et lavsikkerhetsfengsel for narko- og våpenforbrytelser. Men bl.a. fordi hans far er syk, blir fristelsen for stor da FBI kommer med et spesielt tilbud. Keene skal overføres til et av landets mest beryktede fengsler og gjøre seg til venns med Larry Hall, som er mistenkt for seriedrap. For å gå fri, må Jimmy få ut av Hall hvor han har gjort av ofrene sine.
Serien er basert på James Keene og Hillel Levins true crime-bok In With the Devil, om seriemorderen Larry Hall.
Jack the Ripper-myten
From Hell – film
Myten om Jack the Ripper, historiens kanskje mest kjente seriemorder, har inspirert til et vell av kulturuttrykk. På tampen trekker vi derfor fram ett av de nyere av disse, filmen From Hell.
Virkelighetens Jack the Ripper rystet i 1888 London med en rekke drap i det fattige området Whitechapel på østkanten av byen. Flere kvinnelige prostituerte ble funnet drept med halsen skåret over, og i noen tilfeller var også deres indre organer fjernet. Jack the Ripper ble aldri identifisert, så myten om ham har fått leve videre i generasjoner.
Løst basert på den grafiske romanen ved samme navn, er From Hell satt i victoriatidens London og handler om Frederick Abberline, spilt av Johnny Depp, sin etterforskning av Jack the Ripper-mordene, og hans forhold til prostituerte Mary Kelly, som morderen later til å ha pekt seg ut.