Hanne Gellein er utdannet sykepleier og har i tillegg gått på Cappelen Damms krimforfatterskole. I høst ga hun ut sin andre krimroman, Døden skal du lide, en karakterdrevet psykologisk krim inspirert av virkeligheten.
I boken møter vi igjen patologen Silje Andersen som vi ble kjent med i Gelleins første krimroman, Alle fugler små. Hun blir satt til å ta prøver av en gammel dame som ble funnet frosset ihjel etter at hun rømte fra Moveien sykehjem og gikk seg vill. Silje mistenker at noe kriminelt foregår på sykehjemmet.
Bestill Døden skal du lide av Hanne Gellein her!
Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Hanne Gellein i videoen over.
Basert på Arnfinn Nesset-saken
I 1983 ble Arnfinn Nesset, en tidligere sykepleier, dømt for å ha drept 22 mennesker på et sykehjem i Orkdal. Dette gjorde han i løpet av en fireårsperiode.
– Arnfinn Nesset-saken er jo en ganske vond og nesten litt fascinerende sak. Jeg er jo sykepleier selv, og alt vi gjør og tenker på er jo å gjøre det bra for pasientene, sier Hanne Gellein.
Under etterforskningen ble over 60 mistenkelige dødsfall etterforsket, Nesset var mistenkt for å ha drept samtlige. I en tilståelse som senere ble trukket tilstod han å ha drept 27 av disse ofrene. Da Nesset brukte et medikament for å drepe med veldig kort halveringstid, kunne ikke etterforskerne finne spor av medikamentet i ofrene, noe som gjorde det utfordrende å skaffe fellende bevis.
Gir seg ikke før hun får svar
I Døden skal du lide, derimot, gir ikke Silje Andersen seg så lett når hun møter motstand, og hun velger å gå over noen grenser for å få svar.
– I frustrasjon over at ingen tror på henne, hun tror så vidt på seg selv, drar hun til sykehjemmet midt på natten og går ned i lik-kjelleren, forteller Gellein.
Her tar hun prøver av ofrenes øyne for å bevise sine teorier om at bestyreren står bak de mistenkelige dødsfallene.
Kunne ikke vært barmhjertighetsdrap
– Det var aldri klart hva som var motivet hans, og det er derfor jeg synes den historien er litt fascinerende, sier forfatteren.
I tilståelsen forklarte Nesset at hans motiv var at han ville hjelpe sine pasienter. Han sier at pasientene ba han om å gjøre det, forklarer hun.
– Men om det var årsaken hadde han gitt et annet medikament. Curacit er et medikament som brukes i anestesien for å lamme all muskulatur.
Curacit lammer også musklene som jobber for at man kan kunne puste.
– Kort fortalt kveles du mens du er bevisst.
Hvorfor gjorde han det?
Saken er godt husket av mange, og var det som inspirerte Hanne Gellein til å skrive nettopp sin roman Døden skal du lide. Selv har hun undret på hvordan hun skulle forholde seg til det at romanen trengte et overraskelsesmoment, siden hun tar opp en sak fra virkeligheten.
– Spenningen ligger ikke i hvem det er, fordi det vet vi med én gang. Spenningen ligger i: Hvorfor gjorde han det?