Karin Fossum har gitt ut bøker i de fleste sjangre siden debuten i 1974, og bøkene hennes er oversatt til 25 språk. Med Natteløperen leverer hun en ny stilsikker kriminalroman, der hun tar oss med på både etterforskning og det som ligger bak forbrytelsen. Med nerve og innsikt utforsker hun igjen menneskesinnet og det som former oss, i en fortelling om søken etter en identitet.
Holder seg på topp
Både VG og Dagbladet triller femmeren på terningen. VGs anmelder, Elin Brend Bjørhei, mener boka er en «kvalitetskrim i god, gammel Karin Fossum-stil» og skriver: «Natteløperen er nok en innsiktsfull krim om dem som befinner seg på utsiden. En stor fortelling i et lite format, fortalt av en forfatter som fortsatt er på topp i sin sjanger. Etter 18 utgitte krimromaner er det veldig godt gjort!»
«Fossum-krim av beste merke»
Også Dagsavisen hyller Fossums andre krim med Eddie Feber som etterforsker: «En finurlig kombinasjon av politiroman og nitrist familieportrett», mener Turid Larsen, og oppsummerer boka slik: «Høyt spenningsnivå. Et gripende og ubehagelig portrett av et menneske i grenseland. Og en ny overbetjent med sjarm og barnetekke».
Dagbladets Cathrine Krøger mener Natteløperen er «Fossum-krim av beste merke» i sin 5-eranmeldelse. Hun trekker frem Fossums skildring av den skumle og skrudde karakteren Meidel. «Krimsjangeren trenger hennes unike stemme», konkluderer Krøger.
Dødens tall
Natteløperen er både spennende og sår, og er sedvanlig velskrevet av forfatteren som er tildelt Rivertonprisen hele to ganger. Dessuten får vi i Natteløperen bli bedre kjent med Karin Fossums nye etterforsker Eddie Feber, og det er et svært trivelig bekjentskap.
Når en pistol blir rettet mot hodet til flere eldre i deres egne hjem, må etterforsker Eddie Feber bruke all sin innsats på å jobbe slik han liker det best: utenfor boksen. Men i kampen mot klokka, er kanskje ikke en gang det nok til å avsløre hvem som er Natteløperen.
Når flere eldre rystes av innbrudd
Med en far i fengsel og en mor som er innlagt med psykisk sykdom har unge Meidel André Jonsson lenge bodd sammen med farfaren Lennart. Og etter flere år i deres tette boble, er Meidel godt påvirket av farfarens måte å se livet og menneskene på. Så da farfaren dør, mister Meidel alt, også mye av seg selv. I tillegg skal faren snart slippe ut av fengsel, og Meidel vet at når han kommer hjem, blir livet hans et helvete.
Ny identitet
Da det viser seg at Lennart har etterlatt Meidel alle pengene sine, forstår han at han har enda større grunn til å frykte faren når han slipper ut av fengsel. Det er ingen grunn til å tro at Roger Jonsson vil akseptere det, og språket han snakker for å få fram sine poenger har aldri bestått av ord. I sorg og fortvilelse over det som har skjedd og det som skal komme, bestemmer Meidel seg for å skape seg en ny identitet. En identitet ingen kan ta fra ham.
Utenfor boksen
Etterforsker Eddie Feber har på sin side hendene fulle på hjemmebane med 8 unger og en kone som skriver kriminalromaner. På jobb regnes han som noe utradisjonell, en som liker dårlig at de andre ikke forstår at absolutt alt kan ha betydning. Og nå får han bruk for hele spekteret av sin måte å jobbe på. For etter bare noen dager slår Natteløperen til igjen, og i leiligheten finner Feber en ny post-it lapp med tre nye tall påskrevet.
Feber forstår at tallene er viktig for etterforskningen. Men hva betyr de? Når han endelig knekker koden, blir det klart at det haster å finne ut hvem Natteløperen er. Gjør de ikke det, er det langt mer enn innbrudd og skrekkslagne mennesker de kommer til å stå ovenfor. Da vil de måtte etterforske et drap.