Terje Bjøranger, kan du fortelle oss litt fra starten av Business og hvor Charlie Robertsen er hen i livet?
– Tidlig i Business viser jeg hvor lite et menneskeliv er verdt for de som gjør hva som helst for penger. Det som preger starten er hvor åpenlyst et drap kan skje når gjerningspersonene rår over store ressurser og er «flinke» til det de gjør.
– Når det gjelder Charlie, er han mildt sagt preget av oppgjøret etter Barcode-saken. På det personlige planet er det vel en rød tråd i livet hans at han sliter med relasjoner. Rømmer unna før det blir alvor. Og det blir ikke noe bedre av at han til de grader tar jobben sin på alvor.
Denne boka heter Business, den forrige Barcode – foruten en forkjærlighet for bokstaven B – hva slags likheter er det mellom disse historiene?
– B-en er faktisk tilfeldig. Men det kan jo hende jeg må lete etter en ny B for neste prosjekt …
– Likheten er at jeg tar utgangspunkt i de delene av kriminalitetsbildet som er lite tilgjengelige for folk flest, og som har noe spektakulært ved seg. Spektakulært i negativ forstand.
Til daglig er du politiadvokat i Kripos, har du brukt mye av deg selv i Charlie-skikkelsen?
– Det er nok riktigere å si at jeg stjeler personlighetstrekk, hemningsløst, fra nåværende og tidligere kollegaer. Her er det mye bra å hente. Men det er selvsagt slik at jeg også bruker noe av meg selv. Så Charlie er vel en miks av gode kollegaer, ispedd noe fantasi og en dose av meg selv. Jeg deler for eksempel kjærligheten til den lille tømmerhytta, med Charlie.
Jeg bet meg merke i at anmelderne av bøkene dine roser realismen i din skildring av kriminaliteten i Norge. Er det så ille som du beskriver?
– Ja. Eller verre. Det som er offentlig kjent, er naturlig nok bare en flik av realiteten.
Når jeg bruker virkeligheten som bakteppe, må jeg ta stilling til hvilken verden leseren faktisk er villig til å gå inn i.
– Noen miljøer er råere enn det folk flest er i stand til å fantasere seg frem til selv.
Man skal ikke røpe for mye, men Business handler mye om kjøp og salg av mennesker. Hva innbefatter det og hva er omfanget i Norge?
– Politiet tar problemet med stort alvor, men det er umulig å si noe om omfanget. Også i Norge. Men det er en gigantisk økonomi på verdensbasis. Menneskehandel er mest kjent som utnytting av mennesker til prostitusjon, men det er mye mer.
– Det som kalles «moderne slavehandel» har blitt belyst de siste årene. Noen bransjer har fått særlig fokus, så som transport, catering, bilpleie og dagligvare. Mye er godt organisert og vanskelig å avdekke, og ikke minst krevende å bevise i retten. Dette er ressurskrevende og vanskelige saker.
Leser du mye krim selv?
– Jeg liker å lese god krim, men har pålagt meg selv å lese andre ting. Det er lett, ubevisst, å snappe opp detaljer fra andre. Og det ønsker jeg ikke. Nå leser jeg Kjempenes fall av Ken Follet, siden det han skriver om er veldig forskjellig fra mine egne prosjekter. Imponerende personskildringer og en fin måte å lese europeisk historie på. Anbefales!
Vi som heier på Charlie Robertsen er spente: kommer det flere bøker om ham?
– Joda, jeg har noen planer. Er faktisk på hytta og grubler i skrivende stund. Det er noen temaer, særlig ett, som jeg i lengre tid har hatt lyst til å gå inn i. Nå er jeg endelig i gang!