Siden jeg er sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig at jeg har fått lest mange av fjorårets krimbøker, og nå er de ute i pocket. Her har jeg laget mitt eget utvalg av sommerens beste krimbok i pocket. Jeg har tidligere lagt ut en oversikt over sommerens beste krimromaner i innbundet utgave.
Høstens mestselgende krim
Lars Kepler er nesten på Nesbø-nivå i popularitet blant norske krimlesere. Kanskje er det en slags hilsen fra Lars Kepler til oss norske lesere at handlingen i Lazarus begynner i Oslo.
En død mann blir funnet i en leilighet på Tveita. I fryseren på kjøkkenet gjør politiet et grusomt funn. Offeret viser seg å være en hittil ukjent gravskjender og trofésamler. De makabre funnene i fryseren består bl.a. av kraniet til Joona Linnas avdøde kone. Noen dager senere kontakter en tysk politiinspektør Joona Linna og ber om hjelp i forbindelse med en drapssak på en campingplass utenfor Rostock. Joona ser at mønsteret som danner seg er ufattelig skremmende, men umulig å ignorere.
Kan det være at seriemorderen som han nedkjempet og drepte sammen med kollega Saga for flere år siden likevel er i live, og vil ta hevn? Da har Joona og Saga det travelt med å få sine nærmeste i sikkerhet …
Vinner av Rivertonprisen
Unni Lindell var årets festivalforfatter på Krimfestivalen, og nå i vinter fikk Dronen Rivertonprisen som fjorårets beste norske krimroman.
En mann står inne i en nedlagt militærleir og sender en drone utover et mørkt skogområde. Han filmer. Dronen kommer til en åpen plass ved et rapsjorde. Et telt viser seg plutselig på droneskjermen. Det står akkurat der Evie Thorn ble knivdrept fem år tidligere. Og nå kommer en ny dame til syne. Har hun virkelig slått opp telt på samme sted? Sola synker ned i en bred segmentert linje og blir borte. Fuglene kvitrer ikke lenger. Mannens hjerte slår som en hammer mot brystbeinet. Han har aldri hatt kjæreste. Kvinner burde ikke telte alene, ikke i mørke skoger.
Etter en brannulykke for halvannet år siden, er politiførstebetjent Marian Dahle tilbake. Hun bor fortsatt i dragehuset på Frogner. Kjæreste har hun fått; nabokunstneren Heine. Alt er bra, men hunden hennes Birka er gammel. Cato Isaksen kobler henne på et drap som har skjedd i et telt oppe i Maridalen. Det drar Marian inn i noe hun ikke kan kontrollere. I forbindelse med saken møter hun den seksten år gamle Agnes. Marian vet ikke at hun av en helt spesiell grunn planlegger å slå opp et telt den dagen insektene svermer, nøyaktig der de to tidligere drapene har skjedd.
Dronningen av psykologiske krimbøker
Kritikerne er fortsatt enige om at Karin Fossum er dronningen av psykologisk krim her hjemme. Også Formørkelsen fikk en rekke strålende kritikker i høst, blant annet terningkast 6 i Stavanger Aftenblad. Der skrev Tarald Aano: «Karin Fossum skriver krim som ingen andre. Hun er mer interessert i menneskene enn forbrytelsen. Derfor er hun mer spennende å følge enn noen annen norsk krimforfatter.»
Et ektepar og deres femten måneder gamle sønn Elias sjekker inn på Hotell Annabelle. Før et døgn er gått, er familien ødelagt; på fortauet nedenfor hotellrommets balkong ligger den lille gutten død. Både moren og faren blir utpekt som mistenkte. Versjonene deres stemmer ikke overens. Begge to er sterkt preget av tapet av sønnen. Begge to har noe å skjule.
Hvem forteller sannheten? Hvem har sett hva? Hva vil det si å miste barnet sitt?
Spionthriller inspirert av Treholt-saken
Gard Sveen fikk Rivertonprisen i 2013 for Den siste pilegrimen. Likevel mener flere kritikere at fjorårets roman, Bjørnen, var enda bedre.
Bjørnen begynner med at den spiondømte Arvid Storholt blir drept i huset sitt høsten 2016. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Han ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk agent. Noen måneder før drapet på Storholt var politietterforsker Tommy Bergmann med da de fant liket av en ung kvinne i en innsjø i Enebakk. Kvinnens identitet er ukjent, men noen uker etter begravelsen ligger det blomster på den navnløse graven.
Tommy Bergmann blir sendt på en labyrintisk jakt tilbake til den kalde krigen – noe som vil føre ham ansikt til ansikt med spionen som kom seg unna: Bjørnen.
Varg Veum er langt fra død
Utenfor er hundene er den 19. boken med Varg Veum i hovedrollen. I 2004 ble Veum kåret til tidenes helt i norsk krim, og han er også blitt tildelt en ærespris av Rivertonklubben. 41 år etter at den første Veum-romanen kom ut, er Veum langt fra død. Også kritikerne er glade for at Staalesen stadig sender Veum ut på oppdrag. Mari Grydeland i Aftenposten skrev bl.a.: «Gunnar Staalesen leverer nok en knallgod Varg Veum-krim»
En mørk vinterkveld ute på et oppdrag kommer plutselig en bil i full fart mot Varg Veum. Det er bare med nød og neppe han unngår å bli påkjørt og drept. Dette får Veum til å tenke på to dødsannonser han har lest de siste månedene. To av mennene som har sonet en dom i en overgrepssak der Veum selv i en kort periode var feilaktig siktet, har omkommet på en måte som politiet har lagt til side som ulykker. Veum får nå mistanke om at dette kan være noe langt mer alvorlig enn tilfeldige dødsulykker. I så fall står han kanskje selv på den samme drapslisten …
Bellman noir
Niklas Natt och Dag har et oppsiktsvekkende forfatternavn, det er faktisk et ekte svensk adels-navn. Men det er ikke bare navnet som er stilig, for Natt och Dags 1793 ble kåret til fjorårets beste krimroman av Aftenposten, Dagbladet og Adresseavisen.
1793 begynner med at et lik blir funnet i Fatburen i Södermalm, en innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato. Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.
Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.
Strålende gjensyn med K2 og Patricia
Mange Lahlum-fans er glade for at han kom tilbake med en ny krim i den historiske serien om K2 og Patricia. Tvedestrandspostens Sven Gjeruldsen var en av dem som mente at Isbjørngåten var «den beste han har skrevet i serien så langt». Han belønnet den med en sekser på terningen.
Fredag 18. mai 1973 forsvinner 16-årige Jørgen Magnus Kvamme sporløst på vei hjem fra skolen. Hans enslige mor melder ham savnet få timer senere, og førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen blir til egen overraskelse straks satt på saken. Den får en ny dimensjon da K2 får vite at det har vært holdt strengt hemmelig at guttens far er den mektige forretningsmannen Bjørn Christopher Fabricius, en folkesky gammel kjempe som er kjent under tilnavnet «Isbjørnen».
Samtidig støter K2 da på et uløst og 40 år gammelt mysterium, siden Fabricius’ eldste sønn i 1933 ble kidnappet fra sitt barneværelse og aldri er kommet til rette.
Den nye britiske krimdronningen
Clare Mackintosh har hatt enorm suksess med sine to første krimromaner, Jeg lar deg gå og Jeg ser deg. Fjorårets bok, La meg være, ble lansert samtidig i England og Norge, i Norge under Krimfestivalen.
For ett år siden valgte Caroline Johnson å avslutte livet sitt – et sjokkerende selvmord som utspilte seg nøyaktig likt ektemannens selvmord bare måneder tidligere. Datteren deres, Anna, har siden da slitt seg ut med å forholde seg til foreldrenes død. Nå har hun et spedbarn selv, og Anna føler på morens nærvær. Hun er fast bestemt på å finne ut hva som virkelig skjedde. Men ved å grave i fortiden setter hun i gang noe som ikke kan stoppes. Anna kommer snart til å oppdage at det i noen tilfeller er tryggere å la ting ligge…
Fjorårets mest spennende krimroman-debut
Mange ble overrasket da den kjente og prisbelønnete forfatteren Ruth Lillegraven i fjor høst debuterte med en krimroman. Det ble virkelig en debut med smell i. Lillegraven tar opp arven fra Karin Fossum. Alt er mitt har fått mange gode kritikker, og Tom Egeland valgte den som årets beste krim i VG.
Møt Clara og Haavard, et vellykket ektepar i en arvet villa på Oslo Vest. Han er lege fra en gammel Oslo-familie. Hun er den ambisiøse outsideren fra Vestlandet som har fått toppjobb i Justisdepartementet. Nå rystes Oslo av to drap. Begge ofrene har innvandrerbakgrunn. Konsekvensene i et komplisert flerkulturelt samfunn er uoversiktlige. Etter hvert når saken helt til justisministerens bord, samtidig som den får store konsekvenser for Haavard og Clara og truer familiefreden.
Boken veksler elegant mellom fortid og nåtid, mellom intriger i maktens korridorer og i et moderne samliv, mellom skildringer av Oslo og Vestlandet.
Krimkonge på eget forlag
Jørn Lier Horst har startet eget forlag med Petter Stordalen på eiersiden. I fjor sommer ga han ut krimromanen Nullpunkt som han skrev sammen med Thomas Enger, og så i september var det klart for en ny William Wisting-roman. Den fikk gode anmeldelser bl.a. terningkast 6 i Tvedestrandsposten. Det innerste rommet er et must for oss som har fulgt William Wisting i 12 tidligere romaner eller sett den nye TV-serien.
Da den respekterte arbeiderpartikjempen Bernhard Clausen dør av et hjerteinfarkt blir William Wisting hasteinnkalt til et møte på Riksadvokatens kontor. På hytta til Clausen er det gjort funn som er uforenelig med bildet av ham som en drivende dyktig og helstøpt politiker. Nasjonale interesser kan være i fare og saken må utredes uten at presse og publikum får vite hva det dreier seg om. I tillegg til noen få, utvalgte politifolk engasjerer Wisting datteren Line i den hemmelige etterforskningsgruppen.
Sporene i flere uløste kriminalsaker krysser den avdøde partiveteranens fortid. I 2003 forsvant blant annet en ung mann på fisketur i Oppegård, og ikke lenge etter fikk Riksadvokaten et anonymt brev med teksten: «Sjekk helseminister Bernhard Clausen i Gjersjø-saken.» Tipset ble den gangen vurdert til å være uten verdi og ble aldri fulgt opp. Tilfeldighetene vil at Adrian Stiller i Kripos sin cold case-gruppe har fått Gjersjø-saken på sitt bord, og motvillig innser Wisting at han trenger Stillers hjelp for å avsløre Bernhard Clausens innerste hemmeligheter.