«Så lenge vi har bøker, kommer vi ikke til å henge oss,» hevdet den franske forfatteren Marie De Sévigné på 1600-tallet. Nå er det ferietid, og det er altså best å ha nok bøker så man kan holde seg i live litt lenger – død har vi heldigvis nok av i krimbøkene. Og hvis du er på jakt etter de beste krimbøkene som vil holde deg på kanten av stolen, trenger du ikke lete lenger. Vi har samlet 10 av de beste, nye krimbøkene som har blitt utgitt i år.
Disse krimbøkene tilbyr det beste av spenning, mord og mysterier, og vil garantert holde deg oppslukt gjennom sommeren. Legg deg godt til rette, slapp av og nyt mørket fra boksidene i sommerlyset.
Her er vår guide til ti av sommerens beste krimbøker.
Trykk på tittelen du ønsker å lese mer om:
- Funnet av Harlan Coben
- Ni liv av Peter Swanson
- Snøleoparden av Grethe Bøe
- Ingen plan B av Lee Child
- Kallmyren av Liza Marklund
- Perfect day av Romy Hausmann
- Den navnløse arven av Ellen G. Simensen
- En av oss skal forsvinne av Fiona Barton
- Kjølvann av Sam Lloyd
- Hele sannheten av Cara Hunter
Sommerens beste krimbøker 2023
Den styggeste sannhet er bedre enn den skjønneste løgn
Harlan Coben: Funnet
Harlan Coben er tidenes første forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar-, Shamus- og Anthony Award, og han har tronet på bestselgerlistene over hele verden.
Harlan Coben står bak flere vellykkete film- og TV-satsninger. Netflix-serier som Safe og Stay Close ble en stor suksess, og The Stranger som er basert på romanen Den fremmede lå lenge på seertoppen.
Wilde har vokst opp uten å vite noe om familien eller sin egen identitet. Tre tiår har gått, men fortsatt vet ingen noe som helst om hvor han kom fra. Ikke før nå. Nå får han et DNA-treff i en slektsforskningsdatabase. Alder, kjønn og matchprosentil forteller at denne personen er Wildes far.
Men personen Wilde møter, vet ikke engang at Wilde eksisterer. Han fortsetter likevel letingen eller flere familiemedlemmer. Snart blir Wilde fanget i et farlig nettsamfunn, der folk i lignende situasjoner som Wilde, blir drept.
Inspirert av Agatha Christies beste roman – og like god
Peter Swanson: Ni liv
Peter Swanson er en amerikansk forfatter bosatt i Somerville, Massachusetts, med sin kone og deres katt. Debutromanen Den tikkende kvinnen fikk stor internasjonal oppmerksomhet da den kom ut i USA i 2014. De som fortjener det kom året etter, og var den første av hans bøker som ble utgitt på norsk. Ni liv er hans sjuende utgivelse på norsk. Swansons bøker er oversatt til 30 språk.
Ni liv har fått enormt god mottakelse i USA. The New York Times mente at den var «Et genialt mysterium», The Washington Post konkluderte slik «Intelligent underholdning», og Daily Mail var ikke snauere «Infernalsk smart».
Ni fremmede får en liste med sine egne navn på i posten. Ikke noe annet, bare en liste med ni navn på ett enkelt ark. Ingen av personene kjenner hverandre. Det virker som en spøk – helt til veldig, veldig vonde ting begynner å skje med folk på listen.
Først blir en eldre mann funn druknet på en strand i den lille byen Kennewick, Maine. Så blir en far skutt i ryggen mens han jogger gjennom nabolaget sitt i forstaden Massachusetts.
Et skremmende mønster begynner å avtegne seg, men hva har disse ni personene til felles? FBI-agent Jessica Winslow, som selv er på listen, er fast bestemt på å finne ut av det.
Kan det være en mørk hemmelighet som binder dem sammen? Eller er dette verket til en morderisk galning? Mens den mystiske avsenderen forfølger disse ni fremmede, ser de seg hele tiden over skuldrene og lurer på hvem som skal krysses av neste gang …
Jagerpiloten Ylva Nordahl er tilbake
Grethe Bøe: Snøleoparden
Grethe Bøe brøt gjennom krim-Norges lydmur med et smell med den arktiske thrilleren Mayday i 2021. Thrilleren med NATO-piloten Ylva Nordahl i hovedrollen ble en av de mest omtalte og roste krimdebutantene det året. Nettavisens anmelder Tor Hammerø konkluderte med at Mayday er: «Skremmende bra […] den beste krimdebuten jeg har lest – noensinne».
I Snøleoparden er Ylva Nordahl tilbake, og Nettavisens anmelder er vilt begeistret igjen: «Oppfølgeren er like bra».
Snøleoparden plukker opp tråden der den suksessrike debutromanen Mayday slapp. Igjen vikles Ylva inn i et storpolitisk spill hvor en planlagt terrorhandling truer med å utløse en atomkatastrofe på Svalbard, som vil sette vesten mot «resten».
Den eneste som kan stoppe terrorangrepet er Ylva Nordahl. Vi følger Ylvas kamp mot tiden fra Galapagos havdyp, til Paris, Beijing og magiske Svalbard. Hun oppdager at femtekolonister med forgreninger langt inn i vestens egne sikkerhetsorganisasjoner ønsker å knuse den verden de er satt til å beskytte.
Når trusselen er Jack Reacher, er det ingen plan B
Lee Child: Ingen plan B
Lee Child er en av verdens mestselgende og mest prisbelønte forfattere, og han har mottatt en rekke priser og utmerkelser. Det har vært laget flere filmer med hans hovedperson Jack Reacher med Tom Cruise i hovedrollen, og TV-serien Reacher har hatt stor suksess på Amazon Prime Video.
Da en kvinne dør under hjulene på en buss, blir dødsfallet regnet som selvmord. Men Jack Reacher var på stedet og så hva som egentlig skjedde: En mann i grå hettegenser kom snikende og dyttet offeret til sin visse død – før han raskt tok tak i den døde kvinnens veske og forsvant. Da et annet drap også blir ansett som en ulykke, vet Reacher at det ikke stemmer.
Med en drapsmann på frifot, har ikke Reacher tid til å involvere politiet. Han tar saken i egne hender.
Men Reacher er ikke klar over at drapene er en del av noe mye større og mer omfattende: En pyroman som er ute etter hevn, et fosterbarn på flukt, et hemmelig konspirasjonsnettverk. Det er ikke rom for feil, men de involverte gjør en alvorlig en: De vurderer ikke Reacher som en trussel. «Det står for mye på spill til å frykte skygger.» Men Reacher er ingen skygge. Han er kjøtt og blod. Og nådeløs når det gjelder å gjøre det rette.
For når trusselen er Reacher, er det ingen plan B.
Liza Marklund er tilbake: «En skikkelig god kriminalroman»
Liza Marklund: Kallmyren
Liza Marklund hadde et fantastisk comeback som krimforfatter med Polarsirkeleni 2018. Den var en av fjorårets mestselgende krimromaner i pocket. Oppfølgeren Kallmyren fikk strålende anmeldelse av Elin Brend Bjørhei i VG. I hennes femmer-anmeldelse konkluderte hun slik: «Kallmyren er ikke bare en skikkelig god kriminalroman, boken viser også at Marklund er en suveren forteller.»
I august 1990 gikk Wiking Stormbergs kone, Helena, til Kallmyren og druknet seg. Ved bredden av myren lå babyen deres, halvdød av insektbitt. Helenas kropp ble aldri funnet og Wiking har aldri kommet over tapet av kona. Men barna og jobben som politisjef i Stenträsk har gitt ham mening med livet.
Så lander et brev i postkassen til Markus, Wiking og Helenas sønn som nå er blitt voksen. Brevet er skrevet i Helenas håndskrift. Det er en trussel, skrevet med Helenas håndskrift og undertegnet med hennes karakteristiske signatur, stjernen som ser ut som arret på magen hennes. Wiking stilles på umenneskelige prøver og begynner å lure på om han er blitt gal eller om det finnes en trussel mot ham og familien hans.
Like god som «Elskede barn»
Romy Hausmann: Perfect Day
Romy Hausmanns debutkrim, Elskede barn nå nesten halvannet år på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for pocket. Nå er Hausmann aktuell med en ny skremmende og mesterlig psykologisk thriller: Perfect day som har fått mange gode anmeldelser. NRKs anmelder, Ola Hegdal, mente f.eks. at Romy Hausmann markerer seg igjen som et fortellertalent av de sjeldne.»
Jenter på mellom seks og ti år har forsvunnet over en periode på fjorten år. Røde bånd viste politiet veien til likene deres. Men ingen har klart å finne spor etter gjerningsmannen.
En kveld blir den internasjonalt anerkjente filosofiprofessoren og antropologen Walter Lesniak arrestert mens datteren Ann er til stede. Tiltalen lyder: drap på ti unge jenter. Professor Tod er overskriften i tabloidpressen. Men datteren Ann er fast bestemt på å bevise farens uskyld – og dermed begynner en reise inn i menneskesjelens aller mørkeste rom.
Nervepirrende norsk psykologisk thriller
Ellen G. Simensen: Den navnløse arven
Den navnløse arven er en krimfortelling i Lisa Marklunds ånd, slik vi kjenner den fra Polarsirkelen. Jakten på identitet, og konsekvenser av et offentlig donorsystem som rakner, setter rammene for krimromanen i denne andre boken i Lars Lukassen-serien til en av våre mest lovende krimforfattere.
Anmelder i Ringerikes blad, Anne Gro Christensen, ga Den navnløse arven terningkast 6 og konkluderte med: «Velskrevet, fengslende og troverdig.»
En junikveld i år 2000 samles en ungdomsgjeng ved et tjern utenfor byen for å feire overgangen til videregående skole. Stemningen er høy, men når morgenen gryr snus gleden. En jente har blitt utsatt for en voldtekt, og hennes hevn hennes ender i en nådeløs tragedie for de involverte. En hendelse som skal prege dem alle inn i voksenlivet.
16 år senere blir en lege ved en fertilitetsklinikk på Ringerike brutalt myrdet. Etterforsker Lars Lukassen kobles på saken. Politiet forstår raskt at saken vil bli utfordrende å løse, og de dras inn i en sak som skal vise seg å ha dype forgreininger i Norges sæddonorsystem og menneskers liv, men også Lukassens egen livshistorie.
Smart britisk landsbykrim
Fiona Barton: En av oss skal forsvinne
Britiske Fiona Barton er en erfaren journalist som i en årrekke har skrevet for Daily Mail og andre store britiske aviser. Hun fikk et kjempegjennombrudd i 2016 med sin debutroman, Enken,som et samlet pressekorps gav glimrende anmeldelser, og hun har siden gitt ut flere kritikerroste krimromaner.
Elise King var en vellykket og ambisiøs politietterforsker, men er nå sykmeldt på grunn av kreft. Hun flytter til den søvnige kystbyen Ebbing for å komme til hektene.
I Ebbing er spenningen økende på grunn av konflikter mellom lokalbefolkningen og «helgefolket», de velstående ferieturistene som inntar byen med penger og ambisiøse byggeprosjekter.
Spenningen i landsbyen stiger ytterligere da en av nykommerne arrangerer en stor musikkfestival for å sette Ebbing på kartet. Under festivalen overdoser to lokale ungdommer. Og samtidig forsvinner en av landsbyboerne.
Elise klarer ikke å la saken ligge. Ebbing er en liten by, men konspirasjonene og hemmelighetene som lurer i dens skygger er mange. Og de kan vise seg å være større og mørkere enn Elise kunne frykte.
«Fantastisk snedig»
Sam Lloyd: Kjølvann
Sam Lloyd er en av de nye store britiske krimforfatterne som besøkte Krimfestivalen i mars. Kjølvann har fått fabelaktig mottakelse i England og The Sunday Times mente den var «fantastisk snedig!».
Livet kan endre seg på et blunk. Lucy har alt hun kan ønske seg: et vakkert hjem som ligger høyt ved klippetoppene over Devon-kysten, en hengiven ektemann og to barn. Men så en morgen stopper tiden. Familiebåten deres blir funnet, forlatt langt ute på havet.
Lucy prøver desperat å få tak i mannen sin for å gi ham beskjed, men mens sekundene tikker går det sakte opp for henne – hva om var det ham som tok båten? Og i så fall, hvor er han nå? I tillegg ventes det en voldsom storm, og Lucy får en følelse av at noe helt forferdelig kommer til å skje. Hun må våge å møte sin mørkeste frykt for å redde alt hun har kjært.
Den nye stjernen i britisk krim
Cara Hunter: Hele sannheten
Cara Hunter er en av de nye stjernene i britisk krim. Hun bor selg i Oxford, og hennes krimserie om Adam Fawley utspiller seg også i Oxford.
Når en student ved et Oxford-universitet anklager en av professorene for seksuelle overgrep, er kriminaletterforsker Adam Fawley kjapp med å anta hva som har skjedd.
Men det viser seg at saken ikke er så opplagt som man skulle tro. De klassiske rollene som offer og gjerningsmann er snudd og denne gangen er det en mannlig rugbyspiller som anklager en kvinnelig professor for overgrep. Både offeret og gjerningspersonen har alt å tape, likevel, eller nettopp derfor, lyver en av dem.
Da en kvinne blir funnet myrdet på en jernbanebro, gjør Fawley saken til topprioritet. Helt til han innser at alle ledetrådene i jakten på morderen peker mot ham selv. Snart befinner Fawley seg selv i varetekt og dessverre har marerittet bare så vidt begynt.