Endelig er alle de beste krimromanene fra i fjor ute i pocketutgaver. Det betyr en sommer full av billig – i ordets beste forstand – underholdning, spenning, drap og mysterier. Blant krimbøkene som er ute i bokhandler nå finner vi fjorårets Rivertonprisvinner Torkil Damhaug, det svenske mesterparet Lars Kepler, evig gode Hans Olav Lahlum, Lucinda Rileys krimroman og Karin Fossums fantastiske Natteløperen – blant andre.
Her er vår guide til ti av sommerens beste krimbøker i pocket.
Trykk på tittelen du ønsker å lese mer om:
- Hund uten grav av Torkil Damhaug
- Edderkoppen av Lars Kepler
- I dine hender av Malin Persson Giolito
- Natteløperen av Karin Fossum
- Mordene på Fleat House av Lucinda Riley
- Søskenmysteriene av Hans Olav Lahlum
- Den som frykter snøen av H.S. Palladino
- Mord og kjærlighet av Atle Nielsen
- Døden skal du lide av Hanne Gellein
- Salem’s lot av Stephen King
Er du på utkikk etter de aller nyeste krimbøkene, se vår guide til sommerens beste innbundne krimbøker:
Sommerens beste krimbøker i pocket 2023
Fjorårets beste krimroman
Torkil Damhaug: Hund uten grav
Hund uten grav fikk Rivertonprisen for beste norske krimroman i 2022. Med det ble Torkil Damhaug første forfatter som har blitt tildelt den gjeveste norske krimprisen tre ganger.
Boka er en ambisiøs og intrikat thriller med alle Damhaugs kjennetegn.
Damhaug har til nå nektet å skrive om en seriefigur, men denne gangen får vi et gjensyn med advokat Fred Rivers fra Glasshjerte. Gina Witt, feminist og tv-kjendis, beundres og hates for sitt aktualitetsmagasin på NRK. En episode om overgrep får fatale følger, og kort etter blir den omstridte programlederen funnet drept i søsterens hjem.
Den tidligere stjerneadvokaten Fred Rivers får vite at det var datteren hans Silje som kom hjem og fant den drepte – og at drapet har en uhyggelig likhet med det han for tolv år siden selv ble dømt for. Han blir ikke kvitt tanken på at også Silje kan være i fare.
I denne sterke thrilleren dras leseren inn i en verden der vold og hevn truer, men der også omsorg og forsoning er mulig. Fred Rivers er på begge sider av bordet i denne medrivende krimromanen – han begynner å lete etter spor og løsninger, og han unnslipper ikke selv å bli mistenkt for drapet på Gina Witt.
Hør intervju med Torkil Damhaug i Boktips’ podcast – der du hører podcast.
Nordens mestselgende krimforfattere
Lars Kepler: Edderkoppen
Edderkoppen er den niende boken om Joona Linna, og her er det bare å glede seg eller som Simen Ingemundsen i Randaberg 24 skrev i sin sekser-anmeldelse: «du må bare oppleve dette mesterverket av en krimbok».
For tre år siden mottok Saga Bauer et postkort med en truende tekst om en pistol med ni hvite kuler – hvorav en ligger og venter på Joona Linna. Det sto at hun var den eneste som kunne redde ham. Hun viste kortet til Joona, men tiden gikk og trusselen bleknet som en meningsløs provokasjon. Helt til nå.
En sekk med nesten helt oppløst kropp blir funnet fastspent til et tre i Kapellskär. En melkehvit patronhylse er funnet på drapsstedet. Gjennom kompliserte gåter begynner en bestialsk gjerningsmann å gi politiet muligheten til å stoppe drapsserien.
Joona Linna og Saga Bauer kjemper side om side for å sette sammen puslespillet og redde de utpekte ofrene før det er for sent. Den voldelige jakten blir stadig mer desperat. Kanskje denne seriemorderen er umulig å stoppe, kanskje de allerede sitter fast i spindelvevet.
Like god som «Størst av alt»
Malin Persson Giolito: I dine hender
Etter å ha tronet på toppen av svenske bestselgerlister ble Malin Persson Giolitos krimroman I dine hender nominert både til Svenska Deckarakademins pris for Årets Beste Svenske Krim 2022 og til Årets Bok 2022. De svenske anmelderne mente at den er minst like god som gjennombruddsromanen Størst av alt.
«Skildringen av hva som skjer med menneskene i et lokalsamfunn når gjengvolden tar overhånd, er skrevet med nådeløs skarphet. […] Denne boken holder samme høye nivå som hennes prisvinnende rettssalsdrama Størst av alt. […] Malin Persson Giolito er definitivt en av de mest interessante svenske krimforfatterne akkurat nå.», skriver Helsingborgs Dagblad om I dine hender.
Aftonbladet konstaterer at «Det finnes bøker som er så sterke at man ikke kan la være å bli berørt. Dette er en slik bok.» og Sveriges Radios Kulturnytt mener boka er «en velkomponert, engasjerende og dypt sørgelig spenningsroman med bra tempo.»
14 år gamle Dogge blir i fortellingen hentet inn til avhør. Billy, hans jevnaldrende venn fra nabobydelen, har blitt skutt på lekeplassen der de pleide å henge da de var små, og Dogge holdt pistolen. Det engasjerte lokalpolitiet, alenemødrene, eieren av dagligvarebutikken på torget – ingen blir spart i et samfunn der gjengkriminaliteten tar overhånd og barn dreper barn. Hvem tar ansvar for at det aldri skjer igjen?
«Fossum-krim av beste merke»
Karin Fossum: Natteløperen
Karin Fossums Natteløperen er nervepirrende lesning for den kresne og intelligente leser.
Boka fikk strålende anmeldelser, med terningkast 5 i både VG og Dagbladet. Cathrine Krøger i Dagbladet konkluderte slik: «En sjarmerende etterforsker og en nervepirrende gal morder. Her får du Fossum-krim av beste merke.»
Fossums nye krimhelt Eddie Feber (som vi så vidt ble kjent med i Drepende drage. Angrende hund) får utfolde seg til fulle i denne romanen: der Konrad Sejer er sindig, gjennomtenkt og avmålt, er Eddie Feber en uvanlig type etterforsker: en kvikk, kjekk og uvøren type som kaller seg selv Supermann.
En gammel dame våkner av at det står noen over senga hennes. Ansiktet er uvirkelig, det lyser som månen, skikkelsen er liten. De små, bleke hendene løfter en Colt SA Army og trekker av, men det er et vådeskudd uten patron, og skikkelsen forsvinner like raskt som den dukket opp.
I kvinnens leilighet finner etterforsker Eddie Feber en post-it-lapp med en tallkode – er det tilfeldig eller betyr det noe? Det viser seg raskt å være et viktig spor, men hvordan tolke det? Etter kort tid får flere eldre mennesker besøk av Natteløperen og tror deres siste time er kommet, og snart faller det første offeret for en kule fra Colten.
Eddie Feber er et kraftfelt på jobb, og hjemme har han et hus fullt av unger og kona Karmen som skriver krimromaner. Feber bruker utradisjonelle metoder for å finne sannheten, noen vil kalle strategiene hans uforsvarlige.
Lucinda Rileys eneste krimroman
Lucinda Riley: Mordene på Fleat House
Lucinda Riley er den mestselgende oversatte forfatteren i Norge det siste tiåret. Riley gikk bort så alt for tidlig, men heldigvis har hun etterlatt seg noen romaner.
I mai i fjor kom hennes eneste krimroman, Mordene på Fleat House, ut. Den er blitt svært godt mottatt av anmelderne.
VGs anmelder Guri Hjeltnes trillet en femmer og skrev: «Bare å glede seg! Som Lucinda Riley kan skape stemning, også som krimforfatter! […] Lucinda Rileys store leserskare kan bare glede seg til den eneste krimboken hun skrev.»
Det plutselige dødsfallet til en elev ved Fleat House på St. Stephen’s – en privat internatskole i det dypeste Norfolk – sjokkerer både skolens elever, ansatte og foreldre. Men skolens rektor er opptatt av å kalle det «en tragisk ulykke».
Det lokale politiet kan likevel ikke utelukke at noe mistenkelig har skjedd, og saken fører til at den anerkjente etterforskeren Jazmine «Jazz» Hunter kommer tilbake til politiet. Jazz trakk seg fra politistyrken i London noen måneder tidligere, av høyst private grunner, men hun går motvillig med på å lede etterforskningen som en tjeneste for sin gamle sjef.
Sammen med sin trofaste kollega Alastair Miles entrer hun skolens lukkede verden, og når Jazz begynner å granske omstendighetene rundt Charlie Cavendish’ tragiske død, tar hendelsene snart en ny og urovekkende vending.
Den tiende boken om K2 og Patricia
Hans Olav Lahlum: Søskenmysteriene
Lahlum hadde jubileum i fjor høst da han kom med sin 10. bok om K2 og Patricia. Vi har kommet til året 1974 og K2 jobber nå som privatdetektiv etter å ha måttet forlate jobben ved Oslo politikammer. Dette er herlig retro-krim med et sinnrikt plot, og det er umiskjennelig Lahlumsk.
Det er året 1974, og K2 arbeider nå som privatdetektiv En dag dukker en ung kvinne ved navn Marlene opp på K2s kontor. Hun legger en tusenlapp og et svart-hvitt-fotografi på pulten hans.
Mannen på fotografiet ble i 1963 dømt for drapet på kvinnens storebror, Daniel, og skal løslates dagen etter. Det eneste problemet er at den unge kvinnen på K2s kontor slett ikke er sikker på at riktig mann ble dømt for drapet. Nå vil hun betale K2 for å komme til bunns i mysteriet.
Ikke lenge etter dukker faren til Daniel og Marlene opp, noe som skrur spenningsnivået i denne klassiske K2-romanen opp mange hakk. For hvem er han, egentlig? Og hvorfor er han så opptatt av å stilne datterens ønske om å oppklare saken?
Farens eget ønske om å oppklare sin egen søsters forsvinning i 1939 bidrar også til å legge grunnlaget for en kompleks roman. Over familien har det hvilt en «forbannelse» som gjennom generasjoner har preget dem.
Hvem var Daniel? Av hvem ble han drept, og hvorfor? Og hva har hans tantes forsvinning med saken å gjøre?
En ny stjerne?
H. S. Palladino: Den som frykter snøen
Hilde Palladino er tidligere elev ved Krimforfatterskolen til Cappelen Damm. Hun bor i Oslo og på Bali og debuterte i fjor med den karakterdrevne psykologiske krimromanen Den som frykter snøen.
Boken vekket raskt interesse. Faktisk ble den solgt til Tyskland og Danmark allerede før utgivelse, VG kaller den «Effektiv ny norsk krim!», og Stavanger Aftenblad skriver «spennende og velskrevet krimdebut med godt driv, mange overraskelser og personer som både berører og interesserer oss.»
Den som frykter snøen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner – i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om vi ikke husker den.
Terapeuten Bjørk Isdahl blir oppringt av sin tidligere klient, den narkomane kvinnen Azora, som trygler om et møte. Bjørk gir etter for å få slutt på maset om at de kjenner hverandre og at Azora beskytter henne.
Men når Bjørk venter på Azora en mørk kveld på Grønland, blir hun i stedet vitne til Azoras brutale selvmord. Hun hopper fra taket og ned i asfalten.
Som eneste sjokkerte vitne til det brutale selvmordet blir Bjørk neste dag oppsøkt av politiet. Det viser seg at Azora hadde et bilde av Bjørk på seg da hun døde. Et bilde med teksten «Jeg vet hvorfor du har mareritt». Og Bjørk har grusomme mareritt. Men dem har hun aldri fortalt om til noen.
Hvordan kunne Azora vite om Bjørks mareritt? Og hvorfor hadde hun et bilde av Bjørk da hun døde? Slik begynner etterforskningen av Azoras dødsfall – som raskt viser seg å være alt annet enn et selvmord.
Journalistkrimens Jørn Lier Horst
Atle Nielsen: Mord og kjærlighet
Mord og kjærlighet er en mørk thriller om farlig nysgjerrighet og journalistikkens integritet som stadig settes på prøve. Og der Jørn Lier Horst vet å skildre en politimanns hverdag, i så vel rutiner som dramatikk, gjør Atle Nielsen det samme med journalistens – og det med bunnsolid troverdighet.
Mord og kjærlighet fikk to terningkast seks av anmelderne. Den første sekseren sto i Bergensavisen, der Olav Gorseth mente: «Det er rett og slett en svært god krimroman.» Simen Ingemundsen i Randaberg 24 ga også en sekser og mente at dette var «en krim til å få gåsehud av».
I Mord og kjærlighet møter leseren TV 2- journalisten Ole Bull, som trumfer gjennom en kontroversiell reportasje som får store ringvirkninger for et byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending når Bulls sjef blir skutt og drept utenfor sitt eget hjem et par uker senere.
Politiet, med den oppfarende, men dyktige Ingemunn Fenne i spissen, forstår at drapet kan spores tilbake til TV2s reportasjer om den påstått korrupte byråden. Dessuten mistenker politi og presse at den ukjente drapsmannen kan ha flere navn på listen.
Ole Bull går i dekning i London. En by han kjenner godt, og hvor også fotografen Emma Byrnes bor. Lite vet han at et av sporene i drapssaken peker nettopp hit.
Det blir et kappløp på liv og død, både i London og på Vestlandet, og den garvede journalisten Ole Bull stilles overfor sitt livs vanskeligste valg når menneskene bak drapet på TV2s nyhetssjef nærmer seg sitt neste offer.
Inspirert av Arnfinn Nesset-saken
Hanne Gellein: Døden skal du lide
Hanne Gellein har latt seg inspirere av kanskje norgeshistoriens mest gåtefulle seriemorder, sykepleieren Arnfinn Nesset.
I 1983 ble Nesset tiltalt og dømt for å ha drept 22 beboere på Orkdal sykehjem over en fireårs periode. Drapsmetoden var å gi pasientene det åndedrettslammende medikamentet curacit. Nesset var bestyrer ved sykehjemmet mens dette skjedde. I avhørene tilstod Nesset 27 drap, men rett før rettsaken trakk han tilståelsen tilbake.
I Døden skal du lide er det tung stemning på Moveien sykehjem. Beboerne er forskremte, redde og forvirrede. Den dypt religiøse og dedikerte avdelingslederen, sykepleieren Torfinn Morken er på jobb til alle døgnets tider og hjelper til der det trengs.
Men i det siste har det vært usedvanlig mange dødsfall. En uvanlig hard influensasesong og samtidig lite penger til vedlikehold. Og stakkars demente Alma Lien, hun som kom seg ut de stengte dørene og ble funnet frosset i hjel.
Rekken av dødsfall fra Moveien sykehjem gir patologen Silje Andersen en dårlig følelse, og hun mistenker at noe kan være fryktelig galt. Men hvordan kan hun klare å bevise det? Det er jo naturlig at de gamle dør.
Samtidig finner Silje en død katt på dørmatta. Posten hennes forsvinner, og sykkelen er låst feil vei. Paranoiaen fra Siljes fortid er i ferd med å innhente henne, er det bare i hennes eget hode alt sammen? Eller er noen ute etter å skade henne?
Døden skal du lide er Hanne Gelleins andre krimroman, og har fått flere veldig gode anmeldelser – deriblant terningkast 6 i Randaberg 24.
Dracula i det 20. århundre
Stephen King: Salem’s lot
Lee Child har kalt Stephen King USAs største nålevende romanforfatter. Boston Globe har beskrevet Kings mesterskap slik:
«Stephen King har bygd en litterær sjanger på å sette vanlige folk inn i de mest skremmende situasjoner … Han er forfatteren som kan gjøre det usannsynlige så skremmende at man får lyst til å sjekke at ytterdøren er ordentlig låst.»
Da forfatteren Ben Mears vender tilbake til småbyen Jerusalem’s Lot, er det med et håp om at han ved å sette seg inn i historien til Marsten House, et gammelt herskapshus som i alle år har vært gjenstand for rykter og spekulasjoner, vil bli kvitt indre demoner og få inspirasjon til sin nye bok.
Men da to unge gutter begir seg ut i skogen og bare den ene kommer tilbake i live, begynner det å gå opp for ham at noe svært skremmende er på ferde. Hjembyen hans er beleiret av mørke krefter som overgår hans villeste fantasier, og han er den eneste – sammen med en gruppe sammensvorne – som kan holde de ondskapen i sjakk i denne lille byen i New England.