Med den arktiske thrilleren Mayday og jagerpiloten Ylva Nordahl brøt Grethe Bøe i 2021 igjennom krim-Norges lydmur med et smell og ble en av de mest omtalte og roste krimdebutantene det året.
«Norsk krimsensasjon: Bravo!», skrev Dagbladet, «Iskald thriller med en unik kvinnelig helt. […] en spennende, original og tankevekkende debut», mente Stavanger Aftenblad,
Aftenposten konstaterte at boka var «underholdende og smart», og Nettavisen klinket til med intet mindre enn: «Skremmende bra […] den beste krimdebuten jeg har lest – noensinne».
Terrorangrep mot NATO-ubåt på Svalbard
Nå er Grethe Bøe klar med en ny storpolitisk thriller, og også denne gangen er handlingen uhyggelig aktuell. Nettavisen har gitt boka terningkast 5 og konstatert at «Bøe imponerer igjen».
I Snøleoparden er det planlagt et terrorangrep mot en av NATOs atomdrevne ubåter på Svalbard. De som står bak attentat-planene er en uhellig allianse mellom våpen- og forsvars-industrien, islamistiske fundamentalister og kinesisk etterretning. Den eneste som kan stoppe terrorangrepet er Ylva Nordahl.
Grethe Bøe følger opp Mayday på forbilledlig vis.
Nettavisen, terningkast 5
Norge fanget i midten
– I Snøleoparden møter vi Ylva under vann utenfor Galapagos, blant våpenhandlere og mystiske kvinner i Beijing og så – svusj! – i heftig action på Svalbard, forteller Grethe Bøe om sin hovedkarakter.
Det skal altså dreie seg om et planlagt terrorangrep på Svalbard. I hvilken grad blir Norge trukket inn i handlingen?
– Norge er NATOs grense mot Russland i nord-øst og når Svalbard og Nordområdene er i spill, trekkes Norge inn, sier Bøe.
– Men i Snøleoparden er Kina og USA vel så viktige aktører. Hvis Vesten settes opp mot resten i nord, fanges Norge i midten.
Vesten under press fra mange kanter
Det at den en gang så sterke ideologien bak det vestlige demokratiet nå er under press fra mange kanter er bakgrunnen for mye av handlingen i boka.
Attentatet på Svalbard er planlagt av en rekke aktører hvis samarbeid for et par år siden kanskje ville virket ganske overdrevet. Men sett med 2023-briller framstår det plutselig skremmende aktuelt.
– Det vi ser i verden nå er et ideologisk skille hvor Vesten settes opp mot «resten». En rekke land føler seg presset og truet av NATO, og Vestens verdier og interesser, med USA i spissen, er ikke nødvendigvis forenelige med verden i øst, forteller Grethe Bøe.
– I min research har jeg sett en dypt ideologisk og realpolitisk allianse samle seg, det er mange som vil utfordre våre verdier og vår kultur. Det interessante er at disse kreftene har mange tilhengere også i Vesten. De har jobbet over tid for å skape en motsats til den makt- og markedsideologien Vesten lenge har frontet.
Snøleoparden kan bestilles hjem her.
Kjøp Snøleoparden som e-bok her.
Arktis blir viktigere og viktigere
Storpolitikk og Arktis er avgjørende elementer i både Mayday og nå Snøleoparden. Hva er det som fascinerer Grethe Bøe med nettopp disse to tingene i kombinasjon? Hvilken betydning har Arktis internasjonalt?
– Jeg er jo norsk, og som Ylva elsker jeg vårt lille land, så mitt blikk er nok preget av dette. Samtidig er Nordøstpassasjen fremtidens viktigste skipsrute mellom øst og vest, og i Arktis finnes noen av de mest ettertraktede ressursene verden vil trenge i fremtiden. Det er umulig å ikke ta det inn over seg, sier Grethe Bøe.
Hun mener det vakre med Arktis er at det har vært velsignet lite interessant for de grådigste og mest ideologisk drevne maktfolkene, rett og slett på grunn av kulden. Men grunnet klimaendringer er dette nå i endring.
Forfatteren skisserer opp et scenario:
– Kinas arktiske silkevei forutsetter at de kan få tilgang i nord, og som vi vet har Kina alliert seg med Russland. Dette kan jo endre seg, men om noen ville tvinge NATO og Vesten inn i en konflikt mot «resten», det vil si Kina, Russland og islamister, så ville et terroranslag mot en atomubåt på Svalbard være et realistisk scenario. Slår de til mot et NATO-land, må NATO involveres, men hvem har interesse av å utløse et slikt angrep? Er det Russland? Kina? Islamister? Eller noen helt andre? Dette får vi svar på i Snøleoparden.
NATO-pilot og actionheltinne
Bli kjent med Ylva Nordahl
Fullt navn: Ylva Nordahl
Yrke: Jagerpilot
Nasjonalitet: Halvt norsk, halvt samisk. Anstrengt forhold til sin samiske mor. Faren døde da hun var liten, noe hun har et traumatisk forhold til.
Karaktertrekk: Sterk, egenrådig, sårbar, modig, lojal, sannhetssøkende.
Anmelderne om Ylva:
«Nordområdenes svar på Lisbeth Salander» Bok365
«Unik kvinnelig helt» Stavanger Aftenblad
Grethe Bøe om Ylva:
«Jeg ville ikke havnet i konflikt med henne, for jeg tror hun kan være ganske brutal. Jeg synes hun burde vise mer interesse både for sin mor og sin samiske slekt. Hun frykter også ømhet og nærhet.»
«Ylva er jo liksom Pippi som har blitt voksen. Hun vil ikke bli fortalt: «Dette kan du ikke gjøre fordi du er jente».
Ylva holder håpet levende
Men – selv om den spente verdenssituasjonen er en bærebjelke i handlingen, er det viktig for Grethe Bøe å påpeke at Ylva også må finne løsninger. Er konflikten så svart-hvitt? Må vi akseptere den rådende oss mot dem-tenkningen? Hvem representerer en tredje vei, et nytt verdenssyn hvor øst og vest ikke settes opp mot hverandre?
– Research og skrivingen av Snøleoparden har gått parallelt med krigen i Ukraina, og det har vært hjerteskjærende fordi folk jeg kjenner står midt oppi det. Men gode krefter trer frem, det finnes håp. Vi må ikke sove, der er opp til oss å stå opp for noe større enn oss selv nå. Om denne brytningstiden skal leder til mer totalitarisme eller en tryggere verden hvor individets ukrenkelighet og fellesskapets beste går hånd i hånd, er vårt ansvar, fastslår Bøe.
I Mayday advarte hun om hva som kan gå galt dersom vi ikke tar krigsprofitørers konfliktdrivende rolle på alvor. I Snøleoparden har hun gitt Ylva oppgaven med å se hva som kan gå godt om vi nekter å la oss skremme til passivitet og taushet.
Men, som hun sier: Først må hovedkarakteren hennes igjen stanse en storkrig.
Snøleoparden kan bestilles hjem her.
Kjøp Snøleoparden som e-bok her.
Gjennom hele påsken blir det påskekrimspesial i vår podcast, der du kan høre intervjuer med norske og internasjonale krimstjerner. Søk opp Boktips der du hører podcast og abonnér!