Den mørke og urovekkende thriller Piken på toget bergtok millioner av lesere verden over. Med nye Langsom ild har Paula Hawkins gjort det igjen.
«Like god som i brakdebuten,» fastslår Stavanger Aftenblad, og gir markedsavdelingen frikort til å bruke klisjéer som «krimdronning» og «sensasjon»:
«Hawkins er noe av det beste innen krimsjangeren akkurat nå. Så hvis noen vil kalle det en sensasjon, eller hente fram krimdronningtittelen igjen, så er det egentlig helt greit.»
Langsom ild er en fandenivoldsk og besettende psykologisk thriller om bedrag, drap og hevn.
Det skakkjørte mennesket
Hawkins er en rå iakttager og skildrer av det skakkjørte mennesket. Hun skriver om sårene vi bærer med oss gjennom livet, og det grusomme vi kan finne på når vi blir presset eller fristet.
Da en ung mann blir funnet drept på en husbåt i London, utløser det en rekke spørsmål rundt tre kvinner. Laura er denne thrillerens bankende hjerte; hun er sårbar, misforstått, rasende og har alle odds mot seg – sist sett vaklende ut fra husbåten. Carla, tanten til gutten, har mistet et annet nært familiemedlem og sørger over den trøblete nevøen, og den innesluttede Miriam bor i husbåten ved siden av.
Alle tre har ulike forbindelser til den unge mannen som blir drept, og alle tre er sinte og høyst upålitelige.
Dagbladet: Bryter med krimklisjéene
Dagbladet gir boka et solid terningkast fem. Anmelder Cathrine Krøger mener Hawkins endelig lykkes, og skriver: «Strålende tredje bok (…). Langsom ild er så slentrende velskrevet at den kunne klart seg uten et plott.»
Krøger karakteriserer boka som «overraskende, stilig og original», og mener Hawkins bryter med krimklisjéne. «Allerede prologen er av det mest elegante jeg har lest,» skriver hun.
Aftenbladet: Noe av det beste innen krimsjangeren
Stavanger Aftenblad gir også boka en femmer, og mener Hawkins igjen demonstrerer at hun «behersker krimfaget bedre enn de aller, aller fleste.»
«(…) hun driver historien framover med rutinerte temposkifter, effektivt språk og godt komponerte cliffhangere,» skriver anmelder Tarald Aano videre. Han trekker paralleller til Agatha Christie, men understreker at det «på ingen måte en gammeldags og begrenset hvem-gjorde-det-krim»:
«Hawkins skildrer miljøer og karakterer med innsikt og dybde, her er det mye mer realisme og psykologi enn i Christies romaner.»
Ambjørnsen: Bedre enn «Piken på toget»
Ingvar Ambjørnsen tok til sin nye Facebook-gruppe «Ambjørnsens Krim & Kram» for å hylle Hawkins nye bok. I en post i gruppa skriver han:
«Når jeg personlig mener at årets bok er bedre enn Piken på toget, har det å gjøre med at forfatteren denne gang viser frem nok en side ved sitt lysende talent. For når så jeg sist hovedpersonene i en krim skildret med så stor ømhet, ja kjærlighet? Og det til tross for at de jammen har sine mørke sider, hele gjengen.»
Journalist og forfatter
Paula Hawkins jobbet som journalist i 15 år før hun ble heltidsforfatter. Hun er født og oppvokst i Zimbabwe, flyttet til London i 1989 og har bodd der siden.
Piken på toget ble et internasjonalt fenomen. Den er utgitt på 40 språk og har solgt 23 millioner eksemplarer på verdensbasis. Også filmen med Emily Blunt i hovedrollen ble en stor suksess, både blant publikum og kritikere.