Krimvinteren byr på mange gode utgivelser fra både inn- og utland. Vi nevner i fleng: Britisk krimgull, en litterær sensasjon fra Nigeria (ifølge The Guardian), og en ny, lovende stemme fra Norge. Vi har samlet ti av de beste krimbøkene som kommer denne vinteren. PS: Du møter nesten alle forfatterne på Krimfestivalen 5.-7. mars!
Vinterens store krimsensasjon
Alex Michaelides: Den tause pasienten. Oversatt av Line Gustad Fitzgerald. I salg
Den tause pasienten må kunne sies å være vinterens store krimsensasjon. Alex Michaelides‘ debut ligger for tiden på andreplass på bestselgerlistene, har slått gjennom i alle land den er utgitt i, og har fått strålende kritikker her hjemme. Boken har allerede fått terningkast 6 både i VG og på Bok365, mens Dagbladet og Adresseavisen trillet hver sin femmer.
I Den tause pasienten blir vi kjent med Alicia, som gjennom dagboknotater deler tanker og bekymringer med leseren. Om bildene hun maler og om ektemannen Gabriel, som hun elsker så høyt. Så, plutselig, skyter hun ektemannen fem ganger i ansiktet, og slutter å snakke. Hun dømmes til å sone på psykiatrisk sykehus. Spekulasjonene og teorien om henne er mange. I pressen og under rettssaken blir hun kalt både helgen og heks. Det grufulle drapet forblir en gåte.
Seks år etter tragedien søker Theo Faber jobb på sykehuset der Alicia er innlagt. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham, uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene på en mentalinstitusjon. Men hvordan behandler man en pasient som ikke sier et ord?
Ville du kidnappet et barn hvis det kunne redde ditt eget?
Adrian McKinty: Kjeden. Oversatt av Lars-Erik Sørbotten. I salg
Tenk deg at telefonen ringer. En fremmed stemme sier at barnet ditt er kidnappet. Hvis barnet skal slippe fri, må du kidnappe et annet barn. Og barnet ditt slipper ikke fri før dette nye barnets foreldre har kidnappet et nytt barn. Hvis ingenting av dette skjer, blir barnet ditt drept.
I den marerittaktige Kjeden blir hovedpersonen Rachel Klein stilt ovenfor det grusomme dilemmaet. Boka, som er skrevet av Adrian McKinty, tar akkurat nå verden med storm. Krimekspert Asbjørn Slettemark har allerede kåret Kjeden til en suksess. Han konkluderte slik i A-magasinet: «Er det skummelt? Uhyre. Spennende? Til siste bokstav på siste side. Kjeden er årets store thrillersuksess.»
Bestselgerforfatteren Lee Child var også en av de som er ekstremt begeistret. Han var en av de første som omtalte Kjeden, og han konkluderte: «McKinty er så dyktig at jeg faktisk har begynt å mislike ham.» Den skotske forfatteren Ian Rankin gikk også av skaftet: «Hvis jeg var strandet på en øde øy med et par bøker, ville denne være en av dem.»
Blod er tykkere enn vann, men vanskeligere å fjerne fra teppet
Oyinkan Braithwaite Min søster er en seriemorder. I salg fra 10. februar
Oyinkan Braithwaite kan bli den første nigerianske krimromanforfatteren du leser. The Guardian har kalt henne «en litterær sensasjon», og The Washington Times mener at Min søster er seriemorder kan være tiårets beste roman. Braithwaite vant LA Times Book Prize for beste thriller og ble Booker-nominert i 2019.
Det er sagt om boka at det er en flammende debut som er skarp som en kniv, bitende og brilliant, uten et eneste overflødig ord. I Min søster er seriemorder treffer vi litt av et søsterpar: Korede og Ayoola. Da Korede blir avbrutt i en middag av et nødanrop fra søsteren Ayoola, vet hun hva hun må gjøre: Finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede vet at hun burde ha gått til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Familien kommer først.
New York Times Book Review oppsummerer boken slik: «Et bombenedslag av en bok – skarp, eksplosiv, morsom.»
Bellman noir-oppfølger
Niklas Natt och Dag: 1794. Oversatt av Henning J. Gundersen. I salg fra 2. mars
Forfatteren med det fantastiske etternavnet (som altså ikke er funnet på, men et gammelt, svensk adelsnavn), ga for to år siden ut 1793. Den ble en av de største forlagssuksessene i Sverige noensinne. Her hjemme fikk den flere seksere av kritikerne og ble kåret til årets beste krim av både Aftenposten og Adresseavisen.
Vi som leste 1793 fikk et ekstremt godt bilde av Stockholm i mørke og fæle tider. Den var bestialsk, men også følsom på et vis, og selv om det er forslitt å si det, så var det annerledes enn alt annet du har lest.
1794 skal det vise seg er et like motbydelig år som året før. Vi møter igjen en del av de samme karakterene og et Stockholm som best kan betegnes som Bellman noir. En mor sørger over en datter som ble drept på bryllupsnatten sin og forsøker å spørre ut en av de overlevende. Samtidig sitter en ung adelsmann på Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, og fortviler over den grufulle forbrytelsen han er anklaget for.
Niklas Natt och Dag viser at han er langt fra ferdig med sin brutale og nakne skildring av det sene 1700-tallets mørke kroker i romaner du ikke har lest maken til.
Spionromanenes mester er tilbake
John le Carré: En fri agent. Oversatt av Heidi Grinde. I salg fra 6. februar
John le Carré er langt oppe i åtti-årene, men fortsetter å levere mesterlige spionromaner.
Nat, en førstisju år gammel veteran fra Storbritannias utenriksetterretning, tror hans dager som hemmelig agent er over. Men trusler fra hovedkvarteret i Moskva drar Nat tilbake til jobben. Han må ta over The Haven, en av London Generals nedlagte stasjoner, med en gjeng spioner av ulik kvalitet. Gruppens eneste håp er den unge Florence, som holder øye med Russlands departement og en ukrainsk oligark, som har en finger med i det russiske spillet.
Nat er ikke bare spion, han er også en lidenskapelig badminton-spiller. Hans faste mandagspartner er halvparten så gammel som ham – den innadvendte og ensomme Ed. Ed hater Brexit, han hater Trump og han hater jobben sin på det sjelløse mediebyrået. Med alt hatet drar han Prue, Florence og Nat inn i et politisk sinne som vil fange dem alle.
En fri agent er et skremmende samtidsportrett, hjerteskjærende, med mørk humor, fortalt med endeløs spenning av en av vår tids største fortellere.
Kåret til Årets svenske krimforfatter
Sofie Sarenbrant: Tiggeren. Oversatt av Henning J. Gundersen. I salg fra 13. februar
I 2019 vant Sofie Sarenbrant prisen for «Årets krimforfatter», som ble delt ut på bokmessen i Gøteborg. Hennes siste krimroman toppet bestselgerlistene både i Sverige, Danmark og Finland. Sofie Saranbrant er i ferd med å passere Camilla Läckberg og flere av de andre «dronningene i salg», og hennes spenningsromaner er kjennetegnet av voldtsom tempo og driv.
Tiggeren er den femte boken om kriminalinspektør Emma Sköld. I Stockholm skjer det merkelig ting. En rekke rumenske tiggere blir drept, etterforskerne på saken rammes også. Nå tar Emma Sköld over. Med livet som innsats. Faren Evert er tidligere politimester – han vil hjelpe henne. Og han har en klar ide om hvor man kan begynne å lete.
Den nye bølgen
Hanne Gellein: Alle fugler små. I salg fra 3. februar
De siste årene har vi, heldigvis, fått en rekke nye, kvinnelige krimstemmer i Norge, som Ruth Lillegraven, Helene Flood og Agnes Ravatn. Her kommer en til. Hanne Gellein er en meget interessant debutant. Født i 1978, sykepleier på St. Olavs sykehus i Trondheim.
Nettopp den medisinske bakgrunnen til Hanne Gellein er sentral i hennes debutbok Alle fugler små. Her følger vi to kvinner som begge lever i en tilstand av sårbarhet, sorg og redsel. Silje er patolog og har flyktet fra et voldelig forhold, mens den andre hovedpersonen, Ingeborg, er dommer og lever i sorg. Datteren, Maja, døde i en drukningsulykke – eller var det virkelig en ulykke? De to blir stilt overfor mektige krefter. Den eneste de har til å hjelpe seg er en hacker med fortid som nynazist. Noe er pil råttent helt til topps i Trondheim – men hvem står bak?
Fra forfatteren av Størst av alt
Malin Persson Giolito: Bare et barn. Oversatt av Kari Engen. I salg fra 6. februar
Malin Persson Giolito fikk sitt store gjennombrudd med Størst av alt, som blant annet fikk Glassnøkkelen for beste nordiske krimroman. Mange har også sett filmatiseringen av boka på Netflix. Giolito bruker sitt analytiske og samfunnskritiske blikk i krimbøkene sine, og gir oss en rystende lesestund.
Alex Andersson er en merkelig gutt. Han havner stadig i nye slagsmål, har vanskelig for å konsentrere seg på skolen og halvsover i timene. Det er bare så vidt han snakker, og når han sier noe, banner han bare. Men en dag oppdager legen hans noe som får henne til å slå alarm. Hun mener å ha forstått hvorfor Alex har problemer.
Mistankene tas på alvor. Alex tvangsflyttes og politiet starter en etterforskning for å finne ut hvem det er som har behandlet ham så dårlig. Sophia Weber, deleier i et lite advokatbyrå i Gamla stan, får oppdraget som Alex’ advokat. Han er sju år og veier knapt tretti kilo. Han kan verken tiltales eller straffes, kan ikke klokka og har ingen peiling på hva en advokat faktisk gjør. Likevel er det han som skal gjøre Sophia berømt.
Norsk krims mest originale krimhelt
Jaran Dammann: Øyenstikker. I salg fra 3. februar
Krimlitteratur rommer det meste, men vi vil tippe at den mest originale helten i norsk krim er uteliggeren Claus. En forsoffen alkoholiker, som bor ute mesteparten av året. Han er kledd i lag på lag, lukter vondt, har langt hår og skjegg, ansiktet er frostbitt, han er paranoid og helt avsondret fra andre mennesker, men Claus har sine styrker. Han er seig og tøff. Det at han bor ute gjør at han tåler det meste og med en fortid som botaniker finner han mat, der vi andre hadde sultet i hel. I Øyenstikker trenger han all sin styrke.
Claus finner nemlig noen mystiske fotspor i snøen. En person har sjanglet oppover et fjell, men det som virkelig forbauser ham er at vedkommende er barføtt. Han følger sporene og finner en skadd, livløs gutt. Hva er det som har skremt den skadde gutten barføtt opp i fjellheimen? Samtidig får lensmannen i Fagernes, Georg Bråthen, en telefon. En gravemaskinfører har funnet et lik som har ligget lenge i jorda. Den observante leser skjønner at de to historielinjene skal møte hverandre.
Øyenstikker er den tredje boka til Jaran Dammann. Han er økonom og tømrer, og skriver nervepirrende krimbøker lagt til naturskjønne Fagernes.
Justisminister og morder?
Mikaela Bley: Louise. Oversatt av Heidi Grinde. I salg fra 2. mars
Mikaela Bley er en av Sveriges nye krimstjerner. Før hun ble forfatter på heltid, var hun innkjøpssjef i TV4. Hun hadde stor suksess med krimdebuten Lycke i 2015, og Louise er hennes tredje roman om den ærgjerrige journalisten Ellen Tamm. Den kontroversielle justisministeren Louise Bohman våkner en morgen opp til beskjeden om at hennes pressesekretær er funnet død. Hun har tilsynelatende begått selvmord, men snart går mistankene i retning mord, og mye taler for at justisministeren selv er innblandet. I media henges Bohman ut og portretteres som et monster.
På TV4 får kriminalreporter Ellen Tamm i oppdrag å lage en dokumentar om justisministeren. Hun lykkes i å overtale Bohman og møter en kvinne som fremstår ganske lik bildet media har tegnet av henne. Men det virker som om det er noe hun skjuler. Samtidig sliter Ellen med sitt eget, kaotiske privatliv. Og jo mer hun graver i Louise Bohmans liv, jo mer minnes hun om sin egen families mørke hemmeligheter.