Hvorfor dreper vi? I dagens podcast-episode snakker rettspsykiater Pål Grøndahl og Jørn Lier Horst om hva som gjør noen til drapsmenn og noen til ofre, om det finnes virkelig onde mennesker, og hvilke typer drap som oftest skjer i Norge og Skandinavia. Tingrettsdommer og krimforfatter Espen Skjerven forteller dessuten om sine erfaringer fra rettssalen, fra første fengsling til gjennomføring av en drapsrettssak. Programleder er Marte Spurkland.
Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:
Født sånn eller blitt sånn
Pål Grøndahl er en av Norges ledende rettspsykiatere. Han er forsker ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri ved Oslo universitetssykehus. Tidligere jobbet han som spesialist i klinisk psykologi hos politiet i Oslo.
Sammen med krimforfatter Jørn Lier Horst, som fram til 2013 jobbet som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt, diskuterer han om virkelig onde mennsker finnes. At miljø og bakgrunn har stor betydning, er de begge enige i, men i tillegg mener Grøndahl at det er påvist visse genetiske forskjeller hos noen av dem som oppleves som virkelig onde.
Tingrettsdommer og krimforfatter
Espen Skjerven er utdannet jurist og jobber som dommer i Jæren tingrett. Han har tidligere jobbet i ØKOKRIM og Kripos og som forretningsadvokat. I høst debuterte han som krimforfatter med Slakt.
I Slakt kjemper investor Erik Hoff for sin uskyld i en brutal dobbeldrapssak i Sandnes. Når politibetjentene Tom Grayston og Dagny Stokka undersøker nye tips i saken, vikles de inn i en mørk underverden av prostitusjon, overgrep og grov menneskehandel. Sannhet og tillit settes på prøve, og grensen mellom skyld og uskyld viskes ut. Slakt er en spenningsfylt og realistisk politikrim, og første bok i en krimserie om Tom Grayston. Han er ung og sporty, med en sterk rettferdighetssans og dyp lojalitet til familien.