Det originale Bokbadet har vært arrangert på Rockefeller siden 1991. «Dronningen av den gode samtalen», Anne Grosvold, begynte som bademester i 1992. Onsdag 7. desember vil hun intervjue Helga Flatland, Zeshan Shakar, Erlend Loe og Kristin Solberg. Kveldens musikalske gjester er Ine Hoem.
Disse kommer til Bokbadet 7. desember
Onsdag 7. desember kan du oppleve fire forfattere og en musikalsk gjest på Bokbadet på Rockefeller.
Zeshan Shakar fikk nettopp Bokhandlerprisen for romanen De kaller meg ulven. Shakar er oppvokst på Stovner sammen med en norsk mor og en far fra Pakistan. Shakar hadde en kjempesuksess med debuten sin, oppvekstromanen Tante Ulrikkes vei. Romanen ble en stor bestselger og han ble også tildelt Tarjei Vesaas’ debutant-pris for den. I 2020 kom han med romanen Gul bok, der han beskrev livet og klassereisen til en ung mann med minoritetsbakgrunn.
Helga Flatland ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutant-pris for romanen Bli hvis du kan, reis hvis du må. I 2017 fikk hun Bokhandler-prisen for En moderne familie, og hun regnes med rette for en av de fremste av unge, norske fremadstormende forfattere. Hun har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd på. I høst har hun fått fantastiske kritikker for romanen Etterklang, og for å si det med Adresseavisens anmelder: «Akkurat nå skriver ingen bedre enn henne».
Kristin Solberg er kjent som Midtøsten-korrespondent for NRK, og prisbelønnet forfatter for sine beretninger fra Pakistan og Afghanistan. Nå har hun skrevet Den andre, en svært sterk historie om den IS-tilknyttede Aisha Shezadi Kausar, som reiste fra Bærum for å slutte seg til IS. Senere har hun tatt avstand fra IS, men hvordan kunne en jente fra Bærum i det hele tatt slutte seg til en terrorgruppe som sjokkerte en hel verden? I jakten på svar har Solberg reist i restene av kalifatet og i tre år ført samtaler med Aisha og dem rundt henne
Erlend Loe har i høst gitt ut den kritikerroste romanen Giæver og Iunker om den gamle grinebiteren Giæver. Familiene Giæver og Iunker har en bitter familiefeide som går tilbake i generasjoner. Vi møter gamle Giæver, som bruker sine siste dager på jorda til å orientere unge Giæver om familiehistorien, om praktiske ting som gjørmestanga, pick-upen, meiseboller, puter, skuter, damer og ikke minst om den åtte hundre år gamle konflikten med Iunker-familien på nabogården. Erlend Loe er også denne høsten aktuell med NRK-serien Gutta på skauen, basert på en roman han var en av tre forfattere på. Hør Erlend snakke om og lese fra sin siste bok på Bokbadet.
Ine Hoem er en norsk låtskriver og artist med en stemme som treffer deg rett i hjertet. I musikken sin henter hun inn elementer fra både moderne visepopmusikk og jazz-universet. Hjertevarme historier møter en moderne singer/songwriter-tradisjon i kombinasjon med en unik formidlingsevne. I fjor slapp hun albumet «Alt vi har kjært», som er et musikalsk samarbeid med hennes far Edvard Hoem.
Vel møtt til en kveld med Bokbadets originale ingredienser: den gode, lange samtalen – krydret med øl, vin og god underholdning!
Arrangementet som ble et begrep
Bokbadet startet opp i Rockefellers lokaler høsten 1991. Det var Bokklubben Nye Bøker som ønsket seg et helt nytt litteraturkonsept med lange forfatterintervjuer, musikk og god klubbstemning. Grunnen til at arrangementet ble hetende Bokbadet er at Rockefeller er bygget på Gamle Torggata Bad.
Nå arrangeres det bokbad landet rundt, og når forfatterne skal intervjues, kalles det ofte å bokbades eller at forfatterne bades. Som regel aner ikke arrangørene eller publikum bakgrunnen til begrepet Bokbadet.
NRKs lengstlevende kulturprogram
I 1996 var Bokbadet blitt så populært at NRK2 med Stein Roger Bull og Eva Bratholm tok kontakt med Bokklubben Nye Bøker for å overføre Bokbadet til tv-formatet. Dermed ble Bokbadet på Rockefeller hele Norges litteraturprogram.
Faktisk ble Bokbadet NRKs lengstlevende kulturprogram noensinne. Fra høsten 1996 til og med høsten 2004 ble det laget 135 Bokbadet med ett intervju i hver for NRK, og alle ble tatt opp live på Rockefeller. Eva Bratholm var bademester de tre første årene med tv-Bokbadet, og de siste seks årene var Anne Grosvold den som badet forfatterne. En del av programmene ble også eksportert til utlandet, og både svensk, dansk og finsk tv viste flere program.
Bademesterne – nøkkelen til suksess
Til å lede dybdeintervjuene har Bokbadet alltid hatt profilerte og dyktige bademestere. Det begynte med Gerhard Helskog, så hadde Anne Grosvold én sesong før Eva Bratholm ledet fem sesonger og en del av tv-programmene. Desiste seksårene av TV-sendingene var Anne Grosvold den som badet forfatterne. I flere år var det så mer ustadige bademestere der mange fikk forsøke seg, inntil Anne Grosvold kom tilbake for ti år siden.