Korona-viruset har offisielt gått viralt. Arrangementer avlyses, skoler og arbeidsplasser stenger. En hel verden barrikaderer seg innendørs og skvetter av hvert minste host.
Det ser unektelig mørkt ut, men finnes det noen positive sider?
Vel, vi kommer i alle fall på én ting om du skulle være så uheldig å bli satt i korona-karantene de nærmeste ukene:
Uten mulighet til å gå ut av huset, får du mer enn nok tid til å lese.
Derfor har vi funnet frem tre bøker som tar tankene vekk fra smittefare. Men pass deg så du ikke blir bitt av lesebasillen!
God lesning (og god bedring)!
Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite
I tillegg til greske Alex Michaelides, er nigerianske Oyinkan Braithwaite årets store internasjonale krimgjennombrudd.
Min søster er seriemorder er en leken og oppfinnsom krimfortelling om to søstre med et noe spesielt forhold: Den ene er seriemorder, den andre rydder opp etterpå.
Blod er nemlig tykkere enn vann, men mye vanskeligere å fjerne fra teppet.
Dagbladet kaller boka «Makaber og medrivende» i sin 5-er-anmeldelse, mens Dagsavisen skriver at «Min søster er seriemorder er selvsagt ingen fasit over «slik er Afrika», men for en norsk leser gir den likevel et spennende gløtt inn i en liten flik av det moderne nigerianske samfunnet.»
Forfatteren Oyinkan Braithwaite kan du også møte på Krimfestivalen 5.-7. mars – meld deg på Facebook-arrangementet her!
Folk med angst av Fredrik Backman
Ikke la deg lure av tittelen – her er det lite korona-angst og mye humor å hente.
Svenske Fredrik Backman er forfatteren bak En mann ved navn Ove, som har solgt over 150 000 eksemplarer her i landet, og over 6 millioner på verdensbasis.
Folk med angst fortsetter på samme humørfylte vis – dette er en komedie om et gisseldrama på en visning.
En mislykket bankraner låser seg inne sammen med en overentusiastisk eiendomsmegler, to bitre Ikea-misbrukere, en høygravid kvinne, en suicidal mangemillionær og et kaninhode.
VG kaller boka en «ny sjarmbombe» og triller terningkast 5: «Det er det som fjetrer mest – all den humor og fantasi Beckman har, evnen til å skildre mennesket varmt og ømt i hverdagens strev, sammen med snedig romansnekring. Med en vidunderlig løsning og slutt,» skriver Guri Hjeltnes.
Borgias forbudte bok av Jørn Hurum og Torstein Helleve
Husker du i gamle dager, da vi fortsatt ikke hadde hørt om korona? Ikke vi heller.
Heldigvis kan Borigas forbudte bok ta oss med tilbake, nærmere bestemt 500 år tilbake – til en tid da ikke bare svartedauden var hakket mer presserende enn korona, men skillet mellom vitenskap og magi var mildt sagt flytende, steiner hadde de utroligste egenskaper og paven var korrupt.
Paleontolog og manisk samler Jørn Hurum, har sammen med Torstein Helleve skrevet en historisk bok som vanskelig lar seg forklare som noe annet enn en bok om en bok om stein.
Det høres kanskje snevert ut, men forfatterene makter å dra inn både incest, impotens, massakre, plagiering, Vatikanets forbudte bøker, den franske revolusjon, Leonardo da Vinci og Machiavelli i dette sammensuriet av en sann fortelling.
Kanskje det hjelper bedre om de forklarer det selv? Se intervjuet her: