I dagens episode av Boktips’ podcast forteller Lars Saabye Christensen om arbeidet med sitt store, trebinds romanverk Byens spor. Og om hvordan han satt i Nord-Norge og tenkte på Roy Jacobsen: «Jeg kunne se ut på Dønna hvor Roy bodde, Roy Jacobsen. Og det inspirerte meg veldig. Så jeg tenkte: Nå skal jeg faen meg skrive noe som Roy kan misunne meg. Her skal han få kjørt seg, tenkte jeg.»
Nå er Skyggeboken ute i pocket! Bestill den her.
Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:
Hør alle de tidligere episodene her.
Lar kreftsykdommen slippe inn i fortellingen
I de to første bindene av Byens spor ble morens referater fra Røde Kors avdeling Fagerborg en del av historien. Her i Byens spor. Skyggeboken lar Saabye Christensen sin egen kreftsykdom og behandling bli en del av romanen. «Jeg valgte å slippe det inn, og det ble på en måte en forankring til en gitt virkelighet akkurat som referatene fra Røde Kors var det i første og andre bind,» sier han i podcasten.
– Virkelighetslitteraturen hjelper meg ikke til å forstå litteraturen bedre
Videre forteller Lars Saabye Christensen at han liker ikke begrepet virkelighetslitteratur: «Romanen er en fantastisk oppfinnelse. Man kan fylle den med hva man vil. Med sladder, anekdoter og vitser, referater, drømmer og vitser og Gud vet hva – romanen er åpen rett og slett. Det ønsket jeg at dette siste bindet skulle være, fordi de to første bindene er disiplinerte skrivestykker. Men hele begrepet virkelighetslitteratur hjelper meg ikke til å forstå litteraturen bedre, for å si det rett ut. Alle forfattere høster av sine erfaringer. Alle kunstnere og utøvende kunstnere gjør det, skuespillere gjør det når de former en rolle på en scene, malere gjør det. Alle gjør det. Min fantasi er bare en forlengelse av min erfaring. Der erfaringen min stopper, tar fantasien min over. Dette har jeg holdt på med hele tiden.»
Ny podcast-episode hver tirsdag og fredag
Frem mot jul kommer det to podcast-episoder i uka fra oss i Boktips. Kjente forfattere prater om bøkene de skriver – og bøkene de leser. Neste gang hører du Finn Skårderud og Bernhard Mohr.