Idet Norsk Litteraturfestival åpner på Lillehammer 25. mai, går startskuddet for festivalsommeren. Norsk Litteraturfestival er til vanlig Nordens største litteraturfestival, og også i år har de et stjernespekket program, med mange av de mest toneangivende norske og nordiske forfatterne.
Sara Omar, Vigdis Hjorth og Sondre Lerche
Årets overordnede tema er Norden. Hva knytter oss nordboere sammen – og hva skiller oss? Blant forfatterne du kan møte er Sara Omar (DK), Bergsveinn Birgisson (IS), Niviaq Korneliussen (GL), Vigdis Hjorth, Tore Renberg, Erik Fosnes Hansen, Erika Fatland, Helle Helle (DK), Kjell Westö (FI), Karoline Brændjord, Per Petterson og Kirsten Thorup (DK).
Utover et stort påmeldingsprogram for skolene blir lørdagen det store høydepunktet for barna. Da inviteres det til familiedag på flere arenaer, med mange morsomme og gratis arrangementer og aktiviteter. Bl.a. kan du på Litteraturhus Lillehammer høre Erlend Loe fortelle om sitt elleville kriminalysterium Hvem rumpet brunosten?.
Se hele festivalprogrammet her.
Se lista over alle forfatterne du kan møte på festivalen her.
Fysiske arrangementer, strømming og NRK-sending
I år kan du oppleve festivalstemningen gjennom et bredt utvalg arrangementer på en av de mange arenaene på Lillehammer, eller du kan strømme rundt 30 av arrangementene med festivalens digitale festivalpass. Du kan altså fint ta del i festivalen selv om du ikke kan reise til Lillehammer.
Også fjorårets storsatsning fra NRK, Festivalsommer, videreføres. Årets sesong starter med tv-sendinger fra festivalen lørdag 29. og søndag 30. mai. Sendingen vil i år gå fra Kulturhuset Banken, i hjertet av festivalen.
– Programmet speiler den situasjonen vi står i på den måten at vi har et mer lokalt fokus og mer fortetta program enn vanlig.
Marit Eikemo, kunstnerisk rådgiver, Norsk Litteraturfestival
Forfatterne tipser
Så hvilke godbiter fra programmet bør man velge, om man ikke kan få med seg alt? Vi har spurt festivaldeltagerne Marta Breen, Susanne Kaluza og Erik Fosnes Hansen om hva de selv har sett seg ut.
Susanne Kaluza
Susanne Kaluza er leder for Stiftelsen Litteraturhuset og festivalaktuell med den ferske barneboka Hvorfor har vi ikke president i Norge? – Og 52 andre ting du lurer på om politikk.
– I år blir det det bare et begrenset besøk på meg, men jeg er så glad for at jeg får til å komme og ikke minst: At det blir festival!, sier hun.
Tipsene hennes er konsentrert rundt torsdagen.
– I vinter har jeg elsket både Yt etter evne, få etter behov av Olaug Nilssen og Bibelens kvinner av Alf Kjetil Walgermo, så en samtale mellom Olaug og biskop Kari Veiteberg om de bibelske motivene i førstnevntes bok hørtes kulturhistorisk og litterært interessant ut.
Derfra håper hun å kunne løpe rett videre for å høre Hanne Ørstavik snakke om Amtmandens Døttre.
– Jeg leste, i likhet med mange andre tenåringer, mye Jane Austen og Brontë-søstrene i barndommen og gleder meg til å høre Hanne dra parallellene mellom disse engelske forfatterne og Camilla Collett. Dette tenker jeg blir en perfekt opptakt til å høre en annen glitrende samtidsforfatter, Vigdis Hjorth, ta for seg et annet klassisk verk i årets Sigrid Undset-foredrag. Det skal handle om «det som skjedde» med Kristin Lavransdatter og metoo. Dessverre fremdeles like aktuelt, påpeker Kaluza.
Før dette vil hun gjerne få med seg Bjørn Hatterud og Bjørn Fyksen snakke om den første Bjørn sin nydelige Mjøsa rundt med mor til en samtale om røtter og klassetilhørighet.
– Man rekker ikke få med seg hele Bjørn og hele Vigdis, så dette blir et hardt valg. Skulle gjerne betalt ekstra for å sett ett av dem på nett i ettertid, men kudos til festivalkontoret for så mye bra parallell-program at det er vanskelig å velge!
Erik Fosnes Hansen
Vi får tak i forfatter Erik Fosnes Hansen på en litt skranten telefonlinje. Han og kona Erika Fatland er på vei mot festivalen i bil fra Vesterålen etter å ha besøkt Hamsun-senteret på Hamarøy.
De er bestemt på iallfall å få med seg «Kongesamtalen», eller Kongerekka, som den heter i programmet – en samtale mellom Tor Bomann-Larsen, Tore Rem og Harald Stanghelle som har skrevet om hhv. kong Haakon, kong Olav og kong Harald.
Også islandske Jón Kalman Stefánsson i samtale med forfatter og journalist Morten Strøksnes om mannen, havet og Hamsun er noe de ser frem til.
– Og så håper vi veldig på å rekke Lars Mytting om Karen Blixen.
Forfatterekteparet gleder seg dessuten til endelig å kunne snakke om bøkene de utgav i fjor høst for et større publikum, live fra scenen, Fatland med sin Høyt og Fosnes Hansen med Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin. Og det blir gøy å være på scenen sammen på lørdagens programpost Par i skrift: Erika og Erik.
Marta Breen
– Jeg tror aldri jeg har gledet meg så mye til en festival som denne gangen. Jeg er veldig imponert over hva arrangørene har fått til, under så vanskelige forhold, sier sakprosaforfatter og journalist Marta Breen. Hun er bl.a. forfatter av boka Kvinner i kamp, som er solgt til hele 27 land.
– Blant programpostene jeg ser fram til å få med meg er Mjøsa rundt med Bjørn og Bjørn, med to sympatiske karer fra Hedmark, og Hovland og Tomrens visesangorkester på Brenneriet. Og Bjørnsonpris-vinneren Sara Omar, selvsagt.
Selv er Breen festivalaktuell med premiere på live-versjonen av podkasten Patriarkatet faller hun lager med Anette Garpestad.
– Jeg skal også delta i en debatt om feminisme med Hassan Preisler fra podkasten Norske, svensken og dansken, og på fredagskvelden skal jeg være DJ.