Før Cirkus Agora kom til Kirkenes 15. juli, var jeg så heldig å bli invitert til forestillingen av luftakrobat Erika Hågensen fra Trondheim, som hadde lest Cirkus-romanen min. I en alder av kun tjue år er hun blitt en del av sirkustradisjonen, og opptrer for fulle telt høyt over manesjen med et fantastisk nummer som tar pusten fra publikum.
For en forfatter som har skrevet roman om sirkuslivet, var det kjekt å høre at det til tider fortoner seg likt i virkeligheten også. Og tidligere på dagen fikk jeg stikke innom en snartur da riggingen av teltet pågikk.
Mange har opplevd stresset det kan medføre å pakke koffertene før en tur til utlandet. Eller pakke sekker og telt i bilen før en camping-tur. Man er til enhver tid kun en sprukket glidelås unna en massiv krangel. Men se for deg å pakke ned kassevis med kostymer, kubkkvis av stort og smått utstyr som brukes i manesjen, seks-sju hunder, fire-fem ponnier, noen salgsboder og et helt sirkustelt med plass til fem hundre mennesker. Hver eneste kveld i seks måneder, for så å pakke alt ut igjen og sette det opp neste morgen.
Logistikken det innebærer å dra fra plass til plass på denne måten, for så å skulle levere en solid forestilling for fem hundre forventningsfulle mennesker, er langt mer omfattende enn jeg tror de fleste kan forestille seg. Og det er mye annet enn rigging som skal ordnes i det korte tidsrommet før forestillingen begynner. Alt fra innkjøp av mat til arbeidstillatelser og stempling av pass. Så neste gang man skal pakke til camping-turen kan man vurdere å roe ned klaginga.
Til forskjell fra romanen min, der alle på sirkuset må hjelpe til med å reise selve teltet, er ni mann ansatt for å gjøre jobben med å reise og pakke ned Cirkus Agoras nye telt. En operasjon som tar rundt fire timer hver gang.
Det samme gjelder selve forestillingene. Mange syns nok det kan være slitsomt og krevende å for eksempel arrangere barnebursdag, med alt det innebærer av hyling og skriking og rot, om man ikke klarer å holde de små kreka underholdt. Se for deg å skulle stå foran fem hundre barn og voksne hver eneste kveld i seks måneder, alle med øynene på deg og forventning om å bli underholdt. Da er det virkelig snakk om å nådeløst måtte levere. Samme hvor sliten du er etter reisen og forberedelsene, og hvordan dagsformen er. Og det gjør artistene i Cirkus Agora på høyt nivå. Profesjonelle, renommerte og internasjonalt anerkjente utøvere av kunsten sin, som lever for manesjen.
Cirkus Agora feirer 30-års jubileum i år. Sirkusstjerne og sirkusdirektør Jan-Ketil Smørdal ledet forestillingen i Kirkenes slik han har gjort de siste tre tiårene. Og det var herlig å se gleden i ansiktet hans da begeistringen fra publikum lød under numrene. Han har også for jubileumsanledningen børstet støv av sine gamle kunster, og leverte et imponerende sjonglørnummer. Vel så imponerende var det å se gløden, gleden og intensiteten han opptrådde med, etter alle disse årene i manesjen. Ekte sirkusglede. Den samme sirkusgleden jeg håper jeg klarte å formidle litt av i boka mi, også.