Erik Fosnes Hansen (f. 1965) er en av våre fremste forfattere. Bøkene hans er oversatt til 36 språk, og står som noen av høydepunktene i norsk samtidslitteratur.
Fosnes Hansen var bare 20 år da han 1985 debuterte med Falketårnet. Den ble betegnet som en litterær sensasjon, ikke bare på grunn av forfatterens unge alder og sikre litterære håndverk, men også for sitt totale brudd med den sosialrealistiske og politiserende tendens som hadde preget hovedstrømmen i norsk litteratur fra midten på 60-tallet.
Det store internasjonale gjennombruddet kom med neste roman, Salme ved reisens slutt fra 1990. Den handler om Titanics seilas fra avgang til undergang, og gjorde Erik Fosnes Hansen til en stor internasjonal stjerne.
Salme ved reisens slutt
Salme ved reisens slutt (1990) er romanen om de syv musikerne som seilte med Titanic i aprildagene 1912, og som spilte salmer og ragtime da skipet gikk under. Hvem var de? I en bredt anlagt romanfantasi maler Erik Fosnes Hansen bilder fra deres liv, fra Londons slum, St. Petersburgs bakgater, Wiens kaféer og Romas torv. Deres fortellinger inneholder fattigdom og rikdom, kjærlighet og død – alt vevet sammen til en gripende og innholdsmettet skildring av vårt århundre ved dets begynnelse.
Salme ved reisens slutt er en av nyere norsk litteraturs største kritiker- og publikumssuksesser og ble Fosnes Hansens store internasjonale gjennombrudd. Romanen fikk panegyrisk hyllest her hjemme, og kritikken ute i Europa var like overveldende. For eksempel skrev Time Magazine om Salme ved reisen slutt: «En virtuos roman om Titanics undergang», mens den store italienske forfatteren Claudio Magris skrev at han følte seg «nært åndsbeslektet med den» og at den kan «minne om Doktor Faustus av Thomas Mann».
Beretninger om beskyttelse
Beretninger om beskyttelse (1998) fikk svært god mottakelse hos både lesere og kritikere, og ble blant annet tildelt Bokhandlerprisen. Best oppsummeres den kanskje slik anmelderen i danske Politiken gjorde: «Det er slet og ret en vidunderlig roman», eller på den måten kritikeren i Berlingske Tidende konkluderte: «Beretninger om beskyttelse bringer Erik Fosnes Hansen i Nobel-klassen.»
Tilfeldighetenes spill er et hovedtema i romanen. Leseren blir presentert for et knippe dramatiske historier, fire frittstående beretninger om merkelige tilfeldigheter. Allikevel er det både synlige og usynlige sammenhenger mellom dem, såvel i tema som i handling. Formen og komposisjonen er mer subtil og moderne enn i Salme ved reisens slutt, og en rekke fantastiske innslag bryter med realistisk estetikk.
Kjøp Beretninger om beskyttelse som e-bok her.
Falketårnet
Det er nesten ikke til å tro at debutromanen Falketårnet (1985) ble skrevet mens Erik Fosnes Hansen var 19 år. Falketårnet er en spennende beretning om den unge riddersønnen Wolfgang, som er alene igjen på Falkenburg mens hans far er i korstog. Wolfgang har evnen til å tale fuglenes språk, og opplever seg som fri og lykkelig bare når han kan være alene med sine fire jaktfalker.
Det er også fortellingen om hans kjærlighet til bøddeldatteren Suzanne. Men Wolfgangs maktsyke onkel ønsker Wolfgangs død – samtidig som han begjærer ham. Det er et fortettet drama – og samtidig en poetisk og billedmettet roman om et egenartet sinn i en fjern tid. Allerede i denne debutromanen viser Erik Fosnes Hansen hvordan har en uslukkelig tørst etter kunnskap og forstå sammenhenger, og derfor er også denne romanen stappfull av spennende faktastoff.
Allerede ved debuten ble kritikerne oppmerksomme på Fosnes Hansens talent. Aftenpostens kritiker skrev at Falktetårnet var «en sjeleskildring med forbløffende innsikt.», og Svenska Dagbladet mente romanen var «ett tungt vägande bidrag till den europeiska litteraturen.»
Kjøp Falketårnet som e-bok her.
Løvekvinnen
Også Løvekvinnen (2006) fikk Bokhandlerprisen. Den henter sin handling fra tidlig 1900-tall og er en følsom, vakker og ofte svært humoristisk skildring av en jente. Eva Arctander er annerledes og utstøtt; hun er født i en liten, norsk stasjonsby i 1912 og vokser opp med hele kroppen dekket av hår – hypertrikose – en sjelden, men faktisk forekommende medfødt tilstand. Faren, stasjonsmester Gustav Arctander, har vondt for å forsone seg med at Eva skiller seg ut.
Romanens utvidede, psykologiske tema, der ensomheten og annerledesheten er omdreiningspunktet, kan sies å være den ubesvarte eller vanskelige kjærligheten mellom en forelder og et barn. Videre tematiserer romanen også de grunnleggende identitetsspørsmålene, gjennom den allmennmenneskelige diskrepans mellom det ytre og synlige mennesket og det indre, som ingen ser.
Løvekvinnen fikk også strålende kritikk av norske og utenlandske anmeldere. For eksempel skrev Jyllandsposten: «Et mesterverk av en roman.» og L’Express: «Strålende og rystende ironisk, ført i pennen av en bitende fabulist.»
Løvekvinnen er blitt filmatisert i en stor norsk-tysk-dansk samproduksjon, med Rolf Lassgård i hovedrollen som stasjonsmester Arctander.
Kjøp Løvekvinnen som e-bok her.
Et hummerliv
Erik Fosnes Hansens foreløpig siste roman, Et hummerliv (2016), er en mangefasettert historie med både komikk og tragedie. Romanen handler om å bli voksen, om å måtte strekke seg litt lenger enn man tror man kan, om å forstå det man ikke vil forstå, og om den avstanden som kan oppstå mellom dem som egentlig elsker hverandre. Det er en fortelling om alt vi skjuler for andre og for oss selv.
Året er 1982. Fjorten år gamle Sedd forsøker å finne ut av hva som beveger seg på dypet. Rundt ham faller hans verden langsomt fra hverandre. Fåvnesheim Høyfjellshotell vakler, hans besteforeldre vakler, kokken Jim vakler. Selv forsøker han å stå oppreist mens han forteller om alt som skjedde det året.
Et hummerliv er en burlesk komedie, en vakker og sår kjærlighetshistorie og et psykologisk drama om livsløgn og mot.