Forfatternes boktips: Gunn Marit Nisja

SkjønnlitteraturForfatternes boktips: Gunn Marit Nisja

Hun nekter seg selv tv og nettbrett, og leser helst kvinnelige forfattere. Dette er Gunn Marit Nisjas favoritter.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Gunn Marit Nisja
Gunn Marit Nisja ble nominert til Bokhandlerprisen for debutromanen Naken i hijab. (Foto: Nina Djaerff)

Gunn Marit Nisja romandebuterte i 2011 med Naken i hijab. Boka ble nominert til Bokhandlerprisen og solgte over 20 000 eksemplarer. I år er Nisja aktuell med Etter oss, en varm roman om vennskap, kjærlighet og meningen med livet. Her tipser hun om bøkene som har satt spor etter seg.

En ryddeoverraskelse

Hva er det beste du har lest i det siste?

Paula av Isabel Allende. Fikk den av ei venninne som ryddet i forbindelse med flytting. En positiv overraskelse!  

Hvilken sjanger leser du mest?

– Jeg leser mest oppvekstromaner og realisme, en del biografier blir det også. Men passer på å bryte opp med andre sjangere for å ikke bli for ensporet i hodet. 

TV-nekt

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Trollkrittet av Zinken Hopp, en norsk barnebok. Ble overrasket da jeg fant ut at den kom ut allerede 30 år før jeg ble født. 

Hvordan får du tid til lesing i en travel, teknologisk hverdag?

– Må slå teknologien av. Det å nekte meg selv tv og nettbrett på morgener og sene kvelder ga meg både mer «fred i sjela», bedre konsentrasjon, og mange gode leseopplevelser.  

Gunn Marit Nisjas bokliste

Kan du gi oss din tipsliste over fem bøker man burde lese?

En dåre fri, Beate Grimsrud. Fabulerende, humoristisk, smertefullt og viktig, skrevet ut fra forfatterens psykiske lidelse. 

Hjulskift, Vigdis Hjorth – og det meste annet av henne. Elsker Hjorths evne til å sammenstille skikkelser med svært ulik bakgrunn og forutsetninger. Det blir dynamikk og dramatikk av slikt. 

Karitas, Kristin Marja Baldursdottir. Av og til er det så deilig å lese en god, historisk roman. Den sterke kvinneskikkelsen Karitas fra Island er hovedperson i en av de beste jeg har lest. 

Them, av Joyce Carol Oates. En tidlig roman av denne forfatteren, som skildrer kampen for overlevelse i de fattigere samfunnslag i USA. Den kom ut i 1969, og jeg har klart å tuske til meg en originalutgave. Turte bare så vidt å lese den i redsel for at den skulle bli ødelagt.

Cat’s eye, av Margaret Atwood. Forfatteren er i vinden, men gå ikke glipp av de tidlige perlene, som denne, som skildrer hersking og maktkamp blant barn. Alt for gjenkjennelig. 

Deklamerte dikt i skolekorridoren

Har du et favorittdikt?

– Jeg kunne svart noe mer fantasifullt, men det ærlige svaret er «Jeg hadde tenkt» av Rudolf Nilsen, som jeg vet har vært publisert på Boktips før. Det har fulgt meg siden videregående, hvor jeg og venninner deklamerte det i korridoren.