Lars Saabye Christensen har berørt generasjoner med bøkene sine. Den 21. august utgir han Byens spor. Skyggeboken, en storslått og tankevekkende avslutning på trilogien Byens spor. I tredje bind står fremdeles Maj Kristoffersen sentralt, men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Vi spurte forfatteren hvilke bøker som har gjort størst inntrykk på ham i det siste.
Det er fascinerende å oppleve hvordan begge disse forfatterne «holder igjen», det vil si de besinner seg, for de vet at det dramatiske stoffet de disponerer og har tilgang til kan trivialiseres av den minste antydning til dramatikk
Lavmælt tragedie
– Hva er det beste du har lest i det siste?
– Det er alltid en glede å lese Patrick Modiano. Romanen Dora Bruder er intet unntak. Modianos dokumentariske poetikk er enestående. Det er lavmælt tragedie. Stillheten i denne romanen er øredøvende.
– I samme slengen nevner jeg Roy Jacobsens På kanten av Vigeland. Han arbeider også med erindringens strukturer. Og det er fascinerende å oppleve hvordan begge disse forfatterne «holder igjen», det vil si de besinner seg, for de vet at det dramatiske stoffet de disponerer og har tilgang til kan trivialiseres av den minste antydning til dramatikk.
– La meg også legge til essaysamlingen White av Bret Easton Ellis, en opplagt, fandenivoldsk og nødvendig rapport fra de politiske slagsidene i usa.
– Hvilken sjanger leser du mest?
– Jeg er svært glad i ordbøker.
Elektrisk norsk prosa
– Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?
– Da må jeg si Sult, fordi jeg leste den i en alder da man var disponert for store inntrykk, altså tidlig i tenårene. Dette møte med elektrisk, norsk prosa ble veiledende for meg.
– Hvordan får du tid til lesing i en travel, teknologisk hverdag?
– Min hverdag er heldigvis ikke teknologisk ennå, så tid til å lese har jeg, men det avhenger av om jeg er midt i skrivingen selv. Jeg leser mindre når jeg skriver, fordi jeg rett og slett er redd for å bli påvirket.
Lars Saabye Christensens bokliste
– Kan du gi oss din tipsliste over fem bøker man må lese?
Knut Hamsun: Sult. Den moderne, norske romanens grunntekst.
J.D. Salinger: Catcher in the Rye. Uimotståelig morsom og tragisk, forløper for en genre i seg selv.
Dag Solstad: T. Singer. Et magisk narrativ og en lærebok i litterær dramaturgi, inneholder dessuten en av de kosteligste dialoger/møter i norsk litteratur.
Søren Ulrik Thomsen: Samlede Thomsen. Nordens fineste nålevende poet i samlet verk.
Izaak Walton: Den fullkomne fisker/ The Complete Angler. Izaak Waltons klassiske meditasjon fra 1653, grunnfag i livet.