– Det er veldig stort å få denne prisen. Det å få den anerkjennelsen både fra forlaget og fra en så betydningsfull forfatter som Lars Saabye Christensen, gir meg selvtillitt og inspirasjon til å satse videre som forfatter, sier Kristin Buvik Sivertsen etter prisutdelingen.
Les Saabyes begrunnelse her
Her kan du lese Lars Saabye Christensens tale til årets mottager av Saabye-stipendet i sin helhet.
På toget mellom Vernes og Steinkjer til enda et bokbad ble Roy Jacobsen og jeg enige om at litteraturen måtte ha relevans. Hva denne relevansen består av, eller snarere i, kom vi ikke helt fram til der og da, men vi syntes likevel vi hadde kommet langt.
Omsorg av Kristin Buvik Sivertsen har relevans. Det er en samtidsroman. Den foregår et sted nær deg. Forfatteren har uttalt at hun ville skrive om måten vi organiserer omsorgen på, altså hvilken plass menneskene har i denne organisasjonen, så å si. Man kan like gjerne si: Omsorg er en roman om hvordan vi organiserer samfunnet, og menneskenes plass i denne konstruksjonen. Handlingen er lagt til en omsorgsbolig, hvor det nettopp har skjedd et mistenkelig dødsfall, i tillegg har en beboer anmeldt et voldtektsforsøk, altså helt alminnelig poster på samfunnets dagsorden.
- Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013, og deles ut til en av fjorårets debutanter.
- Stipendet skal deles ut hver høst og er på kr 25.000,-.
- Lars Saabye Christensen er eneste jurymedlem og samarbeider med redaksjonsjef John Erik Riley om tildelingen.
En ung og høygravid politibetjent får saken, som det heter, men det dreier seg her ikke om plot, det hører hjemme i andre genrer, men mer om en tilstand, og denne tilstanden kan oppsummeres i ett enkelt ord: sliten. Jeg har sjelden lest en roman som er så sliten, om jeg kan få si det slik, jeg kan ikke si det bedre og det er godt ment.
Vi møter en gruppe mennesker som lever i samfunnets depoter. Gjennom forskjellige stemmer, monologer, avhør og samtaler, det hele skrevet i en djerv og stilrein prosa, uten pynt av noe slag, manes fram et bilde som ikke gir mye håp, og akkurat derfor virker så, ja, relevant. Romanen er ekstrem på sin måte, og like fullt troverdig. Det er disse menneskene, som befinner seg i omsorgens vold, som er samfunnet. Og dette samfunnet, som er vårt, er slitent.
Det er Kristin Buvik Sivertsen gevinst at hun skriver dette kompliserte stoffet med en slags lett autoritet. Omsorg er en betydelig roman. Det gleder meg også at hun fant sin vei til Cappelen Damm gjennom Signaler.
Gratulerer!
Les også: Hvordan bli forfatter? Få redaktørens viktigste tips her
Ønsker du å lese flere artikler fra Cappelen Damm, meld deg på nyhetsbrev her!