Yahya Hassan (1995-2020): «Han hadde evnen til å omdanne en livsfølelse til dikt»

SkjønnlitteraturLyrikkYahya Hassan (1995-2020): «Han hadde evnen til å omdanne en livsfølelse til dikt»

Den hyllede, danske poeten Yahya Hassan er død, bare 24 år gammel. Hans norske redaktør minnes en gjennomprofesjonell poet med en unik spennvidde.

Estimert lesetid 4min
Portrett av Yahya Hassan
Yahya Hassan ble bare 24 år gammel, men rakk å gjøre et uutslettelig inntrykk på tusenvis av lesere. (Foto: Morten Holtum)

Da Yahya Hassans første diktsamling kom ut i 2013, var det en poetisk sensasjon. Med sin uredde poesi og evne til å sette søkelyset på de mørke avkrokene i det danske samfunnet, overveldet han hele det litterære Skandinavia. Den unge Yahya Hassan hadde en helt ny stemme, ulikt noen andre.

Pedro Carmona-Alvarez oversatte Hassans debut til norsk, og den norske utgaven ble trykket i 5000 eksemplarer – et vanligvis helt usannsynlig opplag for en oversatt lyriker. Men Hassan var allerede en stor poet også i Norge.

Caps lock-poesi

Med blokkbokstaver som våpen skrev han rett frem om et dysfunksjonelt familieliv, religiøse miljøer og det danske systemet. Han gikk til krig mot alt og alle.

Hassan var egenrådig og uredd, noe som også kostet han sin egen frihet i perioder. Med drapstrulser hengende over seg fikk han fotfølge av dansk politi i ukesvis.

Han slo en kile inn i det danske samfunnet og avslørte strukturelle paradokser i velferdsstaten

Omdannet livsfølelse til dikt

Dan Andersen var Hassans redaktør i Norge da den første boken kom ut. Å få jobbe med Hassan og tekstene hans gjorde inntrykk, forteller Andersen.

– Det unike i Yahya Hassans poesi er den store spennvidden. Han hadde evnen til å omdanne en livsfølelse til dikt, med svært forskjelligartede uttrykk. Med de enkle, konsise barndomsscenene, dramatiske dikt om biljakter og innbrudd, mer kontemplative og allegoriske dikt, og det store langdiktet på perker-dansk i debuten snakket han til lesere på tvers av generasjoner og samfunnsgrupper.

– Han slo en kile inn i det danske samfunnet og avslørte strukturelle paradokser i velferdsstaten. Det sier mye om potensialet han hadde som forfatter. Et bevisst, ekspressivt språk kombinert med sterke analytiske evner.

Ung, men gjennomprofesjonell

Til tross for sin unge alder, var Hassan svært profesjonell i bransjen, minnes Andersen.

– Å jobbe med Yahya var en stor glede. Han var sterkt engasjert i arbeidet med den norske utgivelsen av diktene, og var svært profesjonell i alle sammenhenger. Enten vi diskuterte tekst på et kontor eller samtalte foran publikum, jobbet han med den samme energien alle som har sett ham opptre vil huske ham for.

Yahya Hassans opptredener var kunstverk i seg selv. Han fremførte diktene på en helt særegen måte, som trakk til seg publikums totale oppmerksomhet under fremførelsen. Her leser han fra debuten (Dansk Gyldendal forlag).

Hyllet også i Norge

Da diktsamlingen hans utkom i Norge, var journalistene samstemte i sin beundring for den unge dansken.

Emil Otto Syvertsen i Fædrelandsvennen beskrev boka som en sensasjon og kalte det en «poetisk knockout.»

Farten Horgar i Adressavisen skrev at debutboken var et velrettet ballespark mot «alt som gikk galt og alle som sviktet. Det er så rått velformulert, så svimlende lyrisk (…)», og ga boka terningkast 6.

Yahya Hassans andre diktsamling, Yahya Hassan 2, kom nylig ut på norsk. Du finner den her. Han var nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020 for boka.

DEN ARABISKE PRINS

DET ER DE SMÅ PRINSENE SOM FÅR LOV TIL ALT
PLUTSELIG FÅR DE IKKE LOV TIL EN DRITT
OG SÅ FÅR DE JULING
NÅR JEG ER FERDIG PÅ SKOLEN
ELLER BLIR SENDT HJEM
FØLGER PRESTENS SVARTE KATT ETTER MEG
JEG GÅR MED DEN TUNGE VESKEN OVER SKULDEREN
VET HVA SOM SKAL SKJE NÅR JEG KOMMER HJEM
JEG ORKER IKKE EN KATT I HÆLENE
SNUR MEG
MEN HVA FORSTÅR EN KATT
JEG TAR DEN I HALEN
SVINGER DEN RUNDT OG INN I EN HEKK
DEN ARABISKE PRINSEN
ER IKKE NØDVENDIGVIS DEN FØRSTEFØDTE
MEN DEN FØRSTE SOM FÅR EN LUSING NÅR FAR HAR FRI

Yahya Hassan