Møt årets nye litterære stemmer

LyrikkUkategorisertMøt årets nye litterære stemmer
Estimert lesetid 5min

– Når jeg ser for meg denne kvelden, er jeg overbevist om at de besøkende vil både le høyt og stå med klumpen i halsen. Ofte vil det skje i løpet en og samme opplesning, at man opplever både spenning og katarsis, gjenkjennelse og lettelse. Overraskelser vil det også bli på denne reisen. For å sitere tittelen på årets første debutroman, som kom allerede i januar: Vi bare kjører, så ser vi, sier redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm, John Erik Riley.

Meld deg på debutantkveld onsdag 17.oktober fra kl. 17.00 her. 

Viktig pekepinn

Redaksjonssjefen forteller at dette er et initiativ for å feire årets debutanter og gi dem en ordentlig velkomst.

–  Debutantene gir ofte en pekepinn om hvor litteraturen er på vei, og det vil man også se her. Dette er en utmerket anledning til å gjøre seg kjent med de aller ferskeste skjønnlitterære stemmene.

Stort spenn


– Det er åtte debutanter som leser opp denne kvelden: i den ene enden har vi Charlotte Vaillot Knudsens lekne og overskuddspregede lyrikk, i den andre finner vi Bernhard Ellefsens langessay Imot døden. Og sånn må det selvfølgelig være, at hver individuelle stemme kommer til sin rett.

De ferske forfatterne du får høre og se på scenen er Emely Benedicte Kahrs, Helene Imislund, Hilde Stålkjær Osen, Lisa Him-Jensen, Bernhard Ellefsen, Charlotte Vaillot Knudsen, Prableen Kaur og Åsne Maria Gundersen.

Debutantene vil bli introdusert av Selma Lønning Aarø, Thomas Lundbo, Amalie Kasin Lerstang og Kristian Klausen.  

Debutanter 2018
Fem av høstens debutanter, som du møter 17. oktober. Fra venstre: Charlotte Louise Vaillot Knudsen, Åsne Maria Gundersen, Emely Benedicte Kahrs, Helene Imislund og Prableen Kaur. (Foto: Maja Hattvang).

Signaler – et arnested for fremtidige forfattere

Flere av debutantene startet sin litterære karriere i Signaler, som er Cappelen Damms årlige debutantantologi. Siden 1986 har antologien vært et arnested for fremtidige forfatterskap.

Redaktør for Signaler, forfatter Eivind Hofstad Evjemo, forteller at Signaler gir forfatterspirer en mulighet til å få en profesjonell vurdering.

– Både fra meg som redaktør og forfatter, men også fra de faste redaktørene i Cappelen Damm. Det kan være en måte å få vurdert hvor man står i forhold til en bokutgivelse, være en måte å starte en samtale med et forlag på og det kan være en måte å møte andre forfattere som vil det samme, sier Hofstad Evjemo.

Her er en kort introduksjon av Cappelen Damms debutanter i 2018:

Helene Imislund – Spredte døtre


Spredte døtre utforsker hva som skjer når vi befinner oss tett opptil vår egen eller andres død. Dette er glassklare, vakre og triste dikt fra en spennende debutant.

– Diktene utforsker blant annet hva som skjer med opplevelsen av tid når vi konfronteres med vår egen eller andres død, tiden vi gjerne skulle hatt mer av, men som ikke er nok alene, sier Imislund om sin spennende debutbok.

Hilde Stålkjær Osen – Vi bare kjører, så ser vi

Dette er en roman som under all den nøkterne hverdagsrealismen skildrer en av de vanskeligste prosessene for et ungt menneske: å bli seg selv. I Vi bare kjører, så ser vi, observerer hovedpersonen oppmerksomt hverdagen slik den fremstår rundt henne. Her skildres en hverdagsrealisme som omhandler en av de vanskeligste prosessene for et ungt menneske: nemlig å finne seg selv.

Lisa Him-Jensen – Den sanne horisonten


En diktsamling om ubestandighet, språkløshet og tvil, om lengsel, lyst og fortrøstning; og om muligheten til forandring hos et annet menneske. Lisa Him-Jensen, født 1980 i Stockholm, er billedkunster. I 2016 debuterte hun med dikt i antologien SignalerDen sanne horisonten er hennes første bok.

Bernhard Ellefsen – Imot døden

Imot døden er et tankevekkende og klokt langessay av en av Norges tydeligste kritikere. Bernhard Ellefsen (f. 1984) skriver om bøker i Morgenbladet. Han ble kåret til «Årets kritiker» i 2014 og vant Arne Hestenes’ journalistpris i 2016. Imot døden er hans første bok.

Charlotte Vaillot Knudsen – Den akustiske konvolutt


En leken og original debutant. Språklig oppfinnsomhet og musikalitet preger denne diktsamlingen, som utspiller seg mellom et jeg og et du.

Emely Benedicte Kahrs – Galopp for den svarte hesten

Emely Benedicte Kahrs fanger samtiden i skarpe observasjoner. Med humor, varme og kjærlighet undersøker hun hva som skjer når Nelly ikke lenger spiller den rollen som forventes av henne i familien. Kahrs spiller flere motiver opp mot hverandre i debutromanen: konfirmasjonen til datteren Signe, kjøpet av hesten Svarten, det skjulte forholdet til kollegaen Petter og mistanken om at ektemannen Lars har et forhold til kollegaen sin Monika.

Prableen Kaur – Ferdig med ting

En roman om intimitet, indre mørke, hardt arbeid og glimt av mulig lykke.

– Ferdig med ting handler om Ilone som studerer psykologi. Hun er sterk i kroppen og litt svak i hodet, og hun har akkurat klart å komme seg ut av en relasjon som har vært vond, forteller Kaur om debutromanen Ferdig med ting, som blant annet handler om angst blant unge mennesker.

Åsne Maria Gundersen – Verden ender her

En roman om angsten for å ikke ha kontroll, for at livet og verden når som helst kan gå i oppløsning. Åsne Maria Gundersen (født 1979) er oppvokst i Bærum og bor i Hurdal. Hun har en mastergrad i litteraturvitenskap fra UiO og jobber i fagtidsskriftet Arkitektur N.

Ønsker du å lese flere artikler, meld deg på nyhetsbrev her!