Jeg synes det er veldig artig at flere har etterlyst ”Nytt fra kontoret”. Enkelte lurer på om jeg har lagt denne delen av bloggen ned. Nei, jeg har ikke det. Jeg har til og med tenkt å holde på også etter at jeg er ferdig med ”Natten drømmer om dagen”. Altså videre inn i nye romaner og tekster.
Men det er riktig som enkelte sier: Det er lenge siden sist. Og årsaken er at det har tatt litt lenger tid å komme i gang i år, pluss en del rusk og rask som ikke har noe med kontorbloggen å gjøre. Nå befinner jeg meg midtveis i vasken. Det er mer å gjøre denne gangen enn det vanligvis er. Mye blir skåret ut, og enkelte steder skal nyskrevet materiale inn. Og som jeg skrev sist: Det er tøffe tak i denne delen av prosessen. Det hender det slår gnister. Når det er sagt, vil jeg legge til at det er nå forfatteren virkelig får uttelling for en god redaktør. Nå når det svir. Hun må ikke være redd eller bøye unna, men følge sitt talent, på samme måte som jeg følger mitt. Det er bare en eneste ting som er viktig akkurat nå, og det er å løfte teksten opp til det optimale. Ta ut det fulle potensialet. En redaktør i et skjønnlitterært forlag er på mange måter en spesialarbeider. Hun er skrudd sammen på en helt spesiell måte, og leser annerledes enn alle andre. Dette lærer man som forfatter etter hvert, selv om man som tidligere sagt aldri venner seg til disse rundene. Når det gjelder kutting i manus, vil jeg gå så langt som til å si at en tekst alltid blir bedre når den blir beskåret. Uten unntak. Redaktørene er eksperter på å fjerne unødig fett og utbroderinger. Hun holder også styr på hele persongalleriet. (Det er ikke uvanlig at forfatteren ubevisst har endret på et eller flere av navnene underveis.) Når du sitter et år eller to med en tekst, skjer slike ting. Huset som er rødt på side ti, dukker plutselig opp som gult på side seksti. Alle slike detaljer og nyanser skal redaktøren holde oppsyn med. Og hvordan er det når hovedpersonen står oppi bakken og ser ned på menneskene bak et kjøkkenvindu? Hvor mange detaljer er han i stand til å oppfatte? Tatoveringen på høyre hånd? Neppe. Alt slikt, og mye, mye mer.
Slik foregår en manusvask.
Ellers har Elisabeth begynt å komme med skisser og ideer til omslag. Akkurat dette med omslag vet jeg at mange interesserer seg for, så jeg skal komme med noen linjer om den saken. Hvem er det egentlig som bestemmer? Forlag eller forfatter? Her er kortversjonen: Som regel blir vi enige. Det er heller ikke alle forfattere som legger så stor vekt på dette med omslag og skrifttyper. For meg er det litt forskjellig. Jeg blander meg ikke så mye opp i de ulike pocket-utgavene, men er ganske til stede når førsteutgaven skal lages. Da ”Opp Oridongo” skulle ha omslag, var jeg innom forlaget og tittet på fire, fem ulike fotos som design hadde funnet frem. Da var avgjørelsen tatt på et sekund. Det bildet som ble brukt passet perfekt til min tekst. Andre ganger går man flere runder. Da Trude Tjensvold laget omslag til ”Innocentia park”, var det slik. Så ble det da også et av de flottste omslagene jeg har hatt på en av mine bøker. Elling-serien tok min gode venn Arne Samuelsen seg av. Alle disse fire omslagene var originale malerier. Så altså: Det er litt forskjellige veier som fører frem til et omslag. Også her er det viktig at man følger sin egen teft, samtidig som man skal passe seg for å bli alt for egenrådig. Både de som sitter på design og de som befinner seg innenfor salg er eksperter på sine felt. De vet hva som ”går”, og hva som kan bremse en bok.
Og akkurat der er i alle fall alle enige. Vi vil ikke ha bremsen på når boken slippes til høsten.
Nytt fra kontoret (8)
Estimert lesetid 4min
Relaterte artikler
- Innsidetips julespesial
Boktips-redaksjonens personlige gavefavoritter
Sent ute med julegavene? Her får du én bortgjemt perle, én favoritt...
- UKAS PERLE
Ingvar Ambjørnsens «Dronningen sover»: – 84 sider som rommer et helt liv
På kun 84 sider makter Ingvar Ambjørnsen å tegne opp et rørende por...
- Sommer = pocket
Her er sommerens beste pocketbøker 2021
Sommer = pocket! Vi har samlet de beste nye pocketbøkene for sommer...
Relaterte podcaster
- Hør alle episodene
Norges viktigste forfattere intervjues av Hallgeir Opedal i suksess-podcasten BokPod
Den populære podcasten BokPod ble lansert tilbake i 2015 og består ...
- Boktips-podcast
Mestermøte mellom Ingvar Ambjørnsen og Lars Saabye Christensen
Erotiske forestillinger om Gro, Elling på Facebook og et møte mello...
- SLIK BEGYNTE ELLING Å BLOGGE
Ingvar Ambjørnsen om alkohol, hasj og Ellings gjenoppstandelse
Ingvar Ambjørnsen forteller om hvordan Elling begynte med blogginge...
Relaterte Cappelen Damm TV-episoder
- Skipsredersagaen «Makten og æren»
Henrik H. Langeland: – Wilhelmsen-familien har vært en viktig inspirasjonskilde
Med skipsredersagaen "Makten og æren" gir Langeland oss igjen den u...
- Boktips LIVE
Agnes Lidbeck: – Kjærligheten er en ekstremt farlig kraft
– Kjærligheten får dem ikke alltid til å være gode. De blir selvisk...
- Romanen «Ild, tenner, vann, tunge»
– Jeg skriver om ting som den vietnamesiske kulturen aldri ville ha skrevet om
– Jeg brukte syv år på denne boken, sier Nhu Diep. På Boktips LIVE ...