Dette året, og denne høsten i sær, har de gode utgivelsene stått i kø. Fra Tore Renbergs roman om Tallak, som han vant Bokhandlerprisen for, til Bukkene Bruse reiser til Syden som har ligget på bestselgerlistene for barn denne høsten.
Ikke minst har bokhandlerne meldt fra om stor interesse for Sapiens: En tegnet historie basert på Yuval Noah Hararis bestselger ved samme navn, og høsten store bokbombe, ungdomsromanen Hør her’a! av Guraiz Sharif.
Helt president
Barack Obama: Et lovet land
Forventningene til Barack Obamas memoarer, Et lovet land, har lenge vært skyhøye. Tidligere i høst skrev The New York Times at den lå an til å bli «the biggest book of the year» – og da mente de ikke i størrelse. Og både kritikerne og leserne elsker den. Her i landet slåss den om å komme helt på toppen av bestselgerlisten nå til jul.
Et nærmest unisont kritikerkorps over hele verden hyller Et lovet land. De mener at den er vakker, medrivende, informativ og uhyre velskrevet. Inger Bentzrud i Dagbladet oppsummerer kritikkene godt:
«Boka er uhyre velskrevet. Medrivende, i deler som historien om Osama bin Laden-aksjonen. Vakker, som i beskrivelsene av de to småjentene Malia og Sasha. Informativ, som i den detaljerte redegjørelsen om å manøvrere helsereformen ACA, «Obamacare», gjennom Kongressen. Her er stoff for nerder. Beskrivelsen av finanskrisen, som han arvet etter George W. Bush, og bestrebelsene på å få vedtatt en gjenreisnings-lov for å få landet på fote igjen, er til å rive seg i håret av.»
En halv million nordmenn elsker Ingrid fra Barrøy
Roy Jacobsen: Bare en mor
Bare en mor er den fjerde boken om Ingrid Barrøy i en den populære romanserie som snart har solgt over en halv million eksemplarer. I denne romanen er Ingrid tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt skygger over landet.
Både leserne og kritikerne elsker Bare en mor. «En sjelden gang er det på sin plass å slå i bordet, trille seks på den hersens terningen og forlange at en bok blir lest,» konstaterte Stavanger Aftenblads anmelder Steinar Sivertsen før han gjorde nettopp det. Bare en mor har også fått terningkast seks i VG og Nettavisen.
Dypt rystende og brutalt ærlig
Vigdis Hjorth, Er mor død
Vigdis Hjorths Er mor død har fått strålende mottakelse hos kritikerne, ble blant annet nominert til Brageprisen, og gjør nå stor suksess i Danmark. Som Inger Bentzrud i Dagbladet skriver: «Er mor død er et morsoppgjør det slår gnister av. […] Dypt rystende, brutalt ærlig, klokt tenkt. Nordisk råds litteraturpris burde være selvskreven i år».
I romanen møter vi Johanna som er kunstner og har tilbrakt de siste tiårene i USA med mannen sin og sønnen deres. Etter at ektemannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet. Men hva gjenstår av livet Johanna etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hva forventer hun å finne når hun kommer tilbake? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? I romanen følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor.
Årets vinner av Bokhandlerprisen
Tore Renberg: Tollak til Ingeborg
De norske bokhandlerne har stemt fram Tollak til Ingeborg av Tore Renberg som vinner av Bokhandlerprisen 2020. Også lesere og kritikere er veldig begeistret for Tollak. Gabriel Michael Vossgraff Moro i VG skrev for eksempel i sin anmeldelse: «dette er en energibombe av en roman som best slukes i ett jafs og etterlater leseren undrende, opprørt og forfjamset. Herre jemini, Tore!».
Romanen dreier seg rundt den eldre Tollak som tidvis er den illsinte stabukken som bor oppe i dalsida. Alle i bygda vet at han hele livet har gjort ting på sin egen måte. Alle vet hva han gjorde med de guttene den gangen. Alle vet at ungene hans sjelden kommer på besøk. Alle vet at han tok til seg han de kalte Oddotosken, som forble barn selv når han ble voksen. Og alle husker den gode, lysende kona hans, Ingeborg, som han elska så høyt som noen mann kan elske ei kvinne. Men det er noe folk ikke vet. Nå har ikke Tollak lenge igjen. Det er på tide å fortelle.
Vikinger på tokt i England
Ken Follett, Aftentid og morgengry (oversatt av Torill Hanssen)
Ken Follett er en av verdens mestselgende forfattere. Mange kjenner Ken Follett fra debutromanen Nålen, men de senere årene er han først og fremst kjent for sine store og majestetiske, historiske romaner. På verdensbasis har han solgt over 150 millioner bøker, og han har også solgt over en million bøker her i Norge.
Årets roman, Aftentid og morgengry, er en uavhengig forløper til Stormenes tid, Follett kanskje største suksess. Året er 997 og England er under angrep fra alle kanter. Kongens grep om landet er svekket, de mektige utnytter de svakeste, og blodsutgytelser er dagligdagse. I denne kaotiske tiden følger vi Edgar, Ragna og Wilf, gjennom deres vanskeligheter, deres håp og drømmer. Dette er en mesterlig fortelling om ambisjoner og rivalisering, død og fødsel, hat og kjærlighet.
Nordens krimmestere
Lars Kepler, Speilmannen (oversatt av Henning J. Gundersen)
Det er 10 år siden Lars Keplers første krimroman, Hypnotisøren, kom ut på norsk. Den ble en braksuksess uten sidestykke, og paret har etter det solgt halvannen million bøker her til lands.
I jubileumsåret er ikke bare Joona Linna tilbake, men også hypnotisøren fra første bok. I den nye romanen Speilmannen har en ung kvinne forsvunnet på vei hjem fra skolen. Noen årsenere blir hun funnet drept på en lekeplass i den svenske hovedstaden. Joona Linna får saken, og han klarer å spore opp et øyenvitne. Dessverre er vitnet en psykisk syk mann. Han kan ikke huske noe av det han har sett. Joona Linna kontakter hypnotisøren Erik Maria Bark i et forsøk på å komme til bunns i saken.
Bragenominert sensasjon
Gulraiz Sharif, Hør her’a!
Sensasjonsromanen Hør her’a! av Gulraiz Sharif er hyllet av både kritikerne og leserne, og ble nominert både til Brageprisen og Bokhandlerprisen. Denne romanen sprenger alle rammer og kan kanskje best oppsummeres med konklusjonen til Nora Steenberg i Bok365: «Norge trenger kanskje covid-vaksine, men bokbransjen trengte denne vitaminsprøyta fra Gulraiz Sharif.».
I Hør her’a! møter vi Mahmoud, som er snart seksten år. Han har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn på intervju. Han bor i tolvte etasje i en blokk i utkanten av Oslo og ser for seg lange dager sammen med kompisen sin, enøyde Arif fra Somalia. Men så får familien besøk av onkel Ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Hør her’a! er oppsiktsvekkende frisk i formen og noe du garantert ikke har lest før!
«Tiårets viktigste bok» i tegneserieutgave
Yuval Noah Harari og David Vandermeulen, Sapiens: En tegnet historie (Oversatt av Anne Audhild Solberg)
Over 100 000 nordmenn kjøpte Sapiens da den kom ut her til lands. Den ble den store snakkisen, dette var boka som blant annet Barack Obama leste, og dette var boka som videreutdannet en hel verden i menneskets historie. Roy Jacobsen kalte den «tiårets viktigste bok». Sapiens ga mange av oss større innsikt i hvordan verden har blitt slik den har blitt.
Nå er den samme boka her i tegneserieformat. Den heter Sapiens: En tegnet historie og er laget spesielt med tanke på aldersgruppen 12-18 år. Ungdomsutgaven tar oss med på en spennende reise gjennom menneskehetens historie, fra de evolusjonære røttene til nåtidens kapitalisme og genteknologi. Dette er den første av i alt fire bøker som utkommer.
Lev ditt beste ungdomsliv med snillegucci
Kristiane Aateigen, snillegucci – lev ditt beste liv
Noen venner har svaret på «alt», og Kristiane Aateigen er en sånn type. Som influenser deler hun tips på @snillegucci på Instagram og har fått flere titalls tusen følgere der. I høst kom boka lev ditt beste liv, en smart miks av planlegger og selvhjelpsbok. Med boken kan du planlegge dagene dine bedre og få et mer bevisst forhold til hvordan du lever ditt liv i dag. I tillegg kan du bli inspirert til hvordan du på kort og lang sikt, med små og større grep og innsikter, kan endre livet ditt til det bedre. Den perfekte gaven til ungdom som trenger verktøy for å mestre steess og hverdagen på en bedre måte.
Saabye Christensen om sin egen familie
Lars Saabye Christensen: Min kinesiske farmor
Det kan diskuteres hvilken sjanger Min kinesiske farmor er i, men det er uten tvil en typisk Saabye Christensen-fortelling. Den har fått terningkast seks i VG, Nettavisen og Stavanger Aftenblad og er også utropt til «en mesters verk» av danske Weekendavisen.
Den er boka Lars Saabye Christensen har villet skrive helt siden han ble forfatter. Den handler om hans familie og ikke minst om farfarens og farmorens år i Hong Kong. Saabye Christensen tegner et fascinerende bilde av en tid, en familie, en farmor og kanskje også forfatteren selv. Han åpner en kinesisk eske, der det som er inni ikke alltid er det vi forventer.
Bæææænkers barnebokhit
Bjørn F. Rørvik og Gry Morsund, Bukkene Bruse drar til Syden
Bukkene Bruse har endelig ferie. Bukkene slipper å tenke på reiserestriksjoner, dermed er det fritt frem for å boltre seg i Syden. I den fjerde boka om de populære bukkene, Bukkene Bruse drar til Syden har de spinket og spart til en sydentur. Vi blir med bukkene både mens de forbereder seg, under reisen og til slutt fremme i Syden. Det store spørsmålet er selvsagt om det finnes troll under solen også…
Som Dagbladets anmelder skrev: «Bææænkers barnebokhit.»
Norges mest populære humorist 100 år
Sigmund Løvåsen: Kjell Aukrust. En biografi,
Kjell Aukrust var en av Norges mest elskede kunstnere. I år ville han fylt 100 år. Som tegner, forfatter, filmskaper og humorist har Aukrust satt sitt preg på mange generasjoner nordmenn. Alle føler vi oss litt i slekt med Solan, Ludvig og Reodor Felgen. Men hvem var Aukrust egentlig? Dette gir den prisbelønnete forfatteren Sigmund Løvåsen svaret på i den første store biografien om Kjell Aukrust.
NRK mener forfatter Sigmund Løvåsen har skrevet flere av de beste setningene i norsk sakprosa i 2020. Altså er selve kvaliteten på boka nok en grunn til å lese denne biografien.
Lær deg å lese kroppsspråk med Norges Sherlock Holmes
Vidar Hansen og Siri Lill Mannes: Kunsten å lese kroppsspråk
Vidar Hansen er Norges svar på Sherlock Holmes. Han er tidligere politimann og etterforsker. Da han jobbet som politimann ba de kriminelle om å slippe avhør med ham, for det virket som om han kunne lese tankene deres. Han fikk også Politiprisen for å ha pågrepet flest kriminelle i Norge.
Årsaken til at han kom dit var rett og slett Vidars evne til å lese kroppsspråk. Nå vil han forsøke å lære oss denne kunsten å lese kroppsspråk i boken med samme navn. Få mennesker er bevisst på sitt eget kroppsspråk, og enda færre klarer å styre det. Kroppsholdninger, bevegelser, stemmebruk og ansiktsuttrykk avslører oss. Visste du for eksempel at et entusiastisk kroppsspråk kan bidra til suksess? Eller hvilke fysiske tegn som er typiske når vi lyver? Dette er boka som kan lære deg å forstå andre bedre, og ikke minst bli flinkere til å kommunisere selv.
Greatest hits pluss bonusspor fra Norges mest populære poet
Trygve Skaug: Hjemmekamp
Trygve Skaug er en av Norges mest populære artister og poeter. Han har nesten 130 000 følgere på Instagram og deler mange av sine dikt der. I fjor vår ga Skaug ut diktsamlingen Følg med nå. Den fikk et enormt gjennomslag og lå på toppen av bestselgerlisten for skjønnlitteratur. Det er ikke hverdagskost; sist gang var i 1985 da Rolf Jacobsen toppet med samlingen Nattåpent. 1985 var for øvrig det året Trygve Skaug ble født.
I vår ga Skaug ut Ikke slipp. Den gikk også til topps på bestselgerlisten og ble den mest solgte skjønnlitterære boken første halvår. I høstens samling Hjemmekamp byr Skaug på noen av sine «greatest hits». Her er et utvalg av dikt fra de tidligere samlingene 50 kubikks hjerte og Den siste. I tillegg har boken flere nyskrevne perler. Som alltid formidler Trygve Skaug sin lune dikt om kjærlighet, trøst og lengsel på en måte som treffer bredt.
Folkekongen
Tore Rem: Olav V. Den fremmede
Olav V kom til Norge som to-åring, for så å bli hele landets «Folkekonge». Tore Rem «viser hvor langt den norske biografien har kommet», mente Morgenbladets Bernhard Ellefsen om første bind i det nye storverket om Kong Olav V.
Biografen er den første som har fått tilgang til kong Olav Vs personlige arkiver ved Slottet, og graver følgelig dypt i den britiske innvandrerguttens liv. Hvordan skal vi forstå denne lange reisen, fra den lille gutten oppstaset i sine prinse-gevanter til den eldre mannen i anorakk på trikken? Hvordan endte han opp som et symbol på det moderne Norge, som folkekjær bestefar i velferdsstaten, som «en av oss»?
Mottagelsen tyder på at dette er et verk som kommer til å stå seg i mange år fremover: VG, Dagbladet, Stavanger Aftenblad, og Adresseavisen triller alle terningkast 5 – mens Morgenbladet er over seg av begeistring i sin anmeldelse og podcast.