Hva om det viste seg at faren til en ny venn av deg brutalt var blitt dømt til døden av din egen far?
I Arnaldur Indridasons Kongen og klokkemakeren, lagt til slutten av 1700-tallet, blir dette starten på et tett vennskap mellom kong Christian VII og den islandske klokkemakeren Jon Sivertsen, som er i gang med å restaurere et stort, gammelt ur på Christiansborg slott i København.
Hyllet i Danmark
Da Kongen og klokkemakeren kom på dansk for en knapt år siden, satt superlativene løst blant anmelderne.
«Simpelthen fremragende!», mente f.eks. storavisen Politiken. Weekendavisen kalte boka «En solid skjebnefortelling» og skrev at den ga nye perspektiver på Danmarks mørke kolonifortid.
Varmt om et uvanlig vennskap
Nå ser også de norske anmelderne ut til å få øynene opp for Indridasons gripende roman.
«En av årets mest sjarmerende og varme bøker», skrev Adresseavisens Ole Jacob Hoel nå helt på tampen før årsskiftet og klinket til med terningkast 6.
Hoel påpeker at selv etter å ha lest de fleste, og vært begeistret for spesielt de aller første, krimromanene til Indridason, er dette noe helt annet.
Og selv om Kongen og klokkemakeren dels er et oppgjør med Danmark som kolonimakt og også et fascinerende tidsbilde av Danmark og Danmark-Norge under opplysningstiden, er det det gryende vennskapet mellom de to mennene med vidt forskjellig bakgrunn som griper:
«[…] Først og fremst ligger denne bokas mesterskap i formidlingen av et vakkert og nyanserikt vennskap mellom to personer med ganske så forskjellige livsvilkår – og båndene som vokser frem mellom dem. Det er to nydelige portretter.»
Bestill Kongen og klokkemakeren hjem i postkassa her – fri frakt.
Kjøp Kongen og klokkemakeren som e-bok her.
Indridason fra krim til historisk drama
Arnaldur Indridason har vært Islands mest populære forfatter i flere tiår. Kongen og klokkemakeren er den 25. i rekken av bestselgende og kritikerroste bøker.
Men denne gangen er det altså ikke krim forfatteren har begitt seg ut på.
Gjennom boka, parallelt med beskrivelsene av vennskapet og de to mennenes egne historier, får vi innblikk i hvordan den danske kongemakten på 1700-tallet brutalt undertrykket den islandske befolkningen gjennom nådeløs og tilfeldig maktutøvelse.
Alt mens skjebnedramaene i de konsist fortalte ættesagaene klinger med i bakgrunnen.
Kongen og klokkemakeren er oversatt til norsk av Silje Beite Løken.
Bestill Kongen og klokkemakeren hjem i postkassa her – fri frakt. Kjøp Kongen og klokkemakeren som e-bok her.