Det originale Bokbadet har vært arrangert på Rockefeller siden 1991. Den 27. oktober er det tilbake i sin originale form med dybdeintervjuer av to av høstens mest populære forfattere: Jo Nesbø og Ingeborg Arvola.
I tillegg leser forfatteren av høstens mestselgende diktsamling, Brynjulf Jung Tjønn, fra sin Kvit, norsk mann, og det blir musikalsk innslag ved Unni Wilhelmsen.
Nesbø og Arvola blir intervjuet av «dronningen av den gode samtale», bademesteren gjennom så mange år: Anne Grosvold.
Arrangementet som ble et begrep
Bokbadet startet opp i Rockefellers lokaler høsten 1991. Det var Bokklubben Nye Bøker som ønsket seg et helt nytt litteraturkonsept med lange forfatterintervjuer, musikk og god klubbstemning. Grunnen til at arrangementet ble hetende Bokbadet er at Rockefeller er bygget på Gamle Torggata Bad. Nå arrangeres det bokbad landet rundt, og når forfatterne skal intervjues, kalles det ofte å bokbades eller at forfatterne bades. Som regel aner ikke arrangørene eller publikum bakgrunnen til begrepet Bokbadet.
NRKs lengstlevende kulturprogram
I 1996 var Bokbadet blitt så populært at NRK2 med Stein Roger Bull og Eva Bratholm tok kontakt med Bokklubben Nye Bøker for å overføre Bokbadet til tv-formatet. Dermed ble Bokbadet på Rockefeller hele Norges litteraturprogram.
Faktisk ble Bokbadet NRKs lengstlevende kulturprogram noensinne. Fra høsten 1996 til og med høsten 2004 ble det laget 135 Bokbadet med ett intervju i hver for NRK, og alle ble tatt opp live på Rockefeller. Eva Bratholm var bademester de tre første årene med tv-Bokbadet, og de siste seks årene var Anne Grosvold den som badet forfatterne. En del av programmene ble også eksportert til utlandet, og både svensk, dansk og finsk tv viste flere program.
Bokbadet 27. oktober med Jo Nesbø, Ingeborg Arvola, Brynjulf Jung Tjønn og Unni Wilhelmsen
Torsdag 27. oktober blir det altså dypdykk i bøkene til de to forfatterne som har preget toppen av bestselgerlistene i høst: Jo Nesbø og Ingeborg Arvola, i tillegg til opplesning fra Brynjulf Jung Tjønn og musikk ved Unni Wilhelmsen.
Jo Nesbø er en av verdens fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i over 55 millioner eksemplarer, og han er oversatt til mer enn 50 språk. Årets roman, Blodmåne, er bok nummer 13 i serien om vår alles Harry Hole. Denne gangen har Harry reist til Los Angeles for å drikke seg i hjel etter at livet hans virkelig er gått i stykker. Langt på vei har han greid det, men ikke helt denne gangen heller.
«Blodmåne er en Harry Hole-krim av beste klasse. Cliffhangeren til neste bok er allerede på plass, så her er det liten tvil. Harry Hole er tilbake for å bli», skrev Sindre Hovdenakk i VG, og ga terningkast fem.
Ingeborg Arvola har vært en kritiker-favoritt i mange år. Med høstens roman Kniven i ilden, om den vakre og myteomspunne Brita Caisa Seipajærvi, har hun tatt norske lesere med storm Anmelderne har nærmest gått av skaftet over romanen. I VG for eksempel trillet Guri Hjeltnes en sekser på terningen, og mente at romanen var «vidunderlig og storartet».
Brynjulf Jung Tjønns Kvit, norsk mann er høstens sterkeste og mestselgende diktsamling. For sin forrige roman, Kvar dag skal vi vere så modige, fikk forfatteren P2-lytternes romanpris, og nådde med det ut til helt nye lesergrupper. Denne høsten har kritikerne vært samstemte i sin jubel over Kvit, norsk mann og har kastet seksere og femmere på terningen i begeistring. Boka ligger allerede an til å bli en langtlevende klassiker.
Unni Wilhelmsen skriver i hovedsak musikk og tekster selv. Musikken hennes er visepreget popmusikk i den opprinnelige amerikanske visetradisjonen singer/songwriter. Da Wilhelmsen slo gjennom i 1996 med debutalbumet To Whom It May Concern ble hun samtidig en viktig formidler av en sjanger som i dag har fått bredt feste i norsk populærmusikk.
Vel møtt til en kveld med Bokbadets originale ingredienser: den gode, lange samtalen – krydret med øl, vin og god underholdning!
I tillegg til et nært og levende møte med forfatterne blir det boksignering og salg av de aktuelle bøkene gjennom kvelden.