Selv om det meste av fiksjon, alltid har en viss rot i vikreligheten, er vi vel neppe de eneste som får en ekstra kribling i magen når en film har teksten «basert på en sann historie». Men det finnes også mange gode bøker som tar utgangspunkt i virkelige hendelser. Med disse bøkene lærer vi litt om verden og vår egen historie, samtidig som vi får en god fortelling. Vi har derfor samlet et knippe svært gode, og spennende bøker som er basert på sanne historier og virkelige hendelser på hver sin måte. God lesning!
Klikk deg frem til boka du vil lese om:
- Jentene av Emma Cline
- Min skyld av Abid Raja
- Papillon av Henri Charrière
- Kniven i ilden av Ingeborg Arvola
- Late dagar, ville netter av Eve Babitz
- Grønlands-trilogien av Kim Leine
Åtte bøker basert på sanne historier
Skremmende om kult-mentalitet
Jentene av Emma Cline
Det er lett å fordømme historiske hendelser som for oss i dag virker absurde, og uforståelige. Hvordan kan noen tro så mye på en sak, at de til slutt ikke bare gjør, men også ønsker å gjøre, utilgivelige ting.
Jentene av Emma Cline handler om et mystisk, og grusomt kultmiljøet. Den handler om hvordan et ungt og sårbart sinn kan la seg forføre av mørke krefter. Boken er inspirert av kultmiljøet som oppstod rundt den beryktede massemorderen Charles Manson på 1960-tallet, og er både svært velskrevet og urovekkende.
Ærlig om skyld, skam og oppvekst
Min Skyld – en historie om frigjøring av Abid Raja
Da boken Min skyld kom tok det ikke lang tid før boknorge eksploderte i begeistring. Boken har solgt enormt mange eksemplarer, og det er ikke uten grunn. Abid Raja har skrevet en sann, sår og inspirerende bok om å vokse opp, litt ulik de andre barna.
Boken gir et innblikk i livet til den tidligere kulturministeren som ofte har blitt ansett som breial og brautende. I Min Skyld skildrer han et liv fylt av skam for handikapet han ble født med, frykt for utenforskapet og ikke minst kampen for å få elske kvinnen i sitt liv.
Boken har høstet fantastiske anmeldelser, og anmelder i Morgenbladet Willy Pedersen skrev: […] noe av det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge.
Min skyld er også denne sakens eneste sakprosabok, men siden boken oppleves som en roman, fortjener den også plass på denne listen.
En drapsdømt på rømmen
Papillon av Henri Charrière
En vanlig dag i 1968 får et fransk forlag en pakke i posten. Pakken inneholder en rekke hefter, som alle er fylt med liten, og tettskrevet skrift. Sammen med pakken står det en lapp, og på lappen står det: «Her er fortellingen om mine eventyr». Avsender er Henri Charrière, også kalt «Papillon» (Sommerfulgen).
Disse tekstene fortalte den utrolige historien om den drapsdømte Charrière som gang på gang klarte å flykte fra ulike fengsler – og det er dette som har blitt til den bestselgende boken Papillon som i skrivende stund har solgt over 200.000 eksemplarer her hjemme i Norge.
Ekstreme prøvelser på 1800-tallet
Kniven i ilden – Sanger fra Ishavet av Ingeborg Arvola
I 1859 setter den vakre Brita Caisa ut på en farefull fred fra Finland til Norge. Med seg har hun sine to sønner – de er på utkikk etter et nytt og bedre liv, og målet for reisen er havet ved Bugøynes, der ryktene sier at havet koker av torsk.
Kniven i Ilden er en beretning inspirert av det kvenske samfunnet i Finnland-Norge på 1800-tallet. Romanen er storslått, spennende, vakker og ikke minst ispedd en god del dampende elskov. Arvola skriver så levende at man nærmest kan føle den bitende kulden i snøstormen, og hovedpersonen Brita Caisa er basert på Arvolas egen tipp-tipp-oldemor.
Boken har blitt unisont hyllet av både anmelderne og de norske leserne, og i 2022 vant den også den gjeve Brageprisen for beste skjønnlitterære bok.
Sex, rus og Los Angeles
Late dagar, ville netter av Eve babitz
Sex, rus, berømmelse, reiser og Los Angeles. Alle disse ordene hinter om hva du har i vente hvis du plukker opp den moderne klassikeren Late dager, ville netter. Eba Babitz er vill i sin skrivemåte, slik hun også var i livet.
I boken befinner vi oss i 70-tallets Los Angeles, og møter i boken en rekke kjente (og virkelige) personer, som på hver sin måte preger hovedpersonens turbulente liv.
Boken er blitt beskrevet som en semi-fiksjonell selvbiografi og er full av mer eller mindre sanne historier fra en unik epoke i amerikansk kulturliv.
Episk historiefortelling
Grønlands-trilogien av Kim Leine
Kim Leine er halvt norsk og halvt dansk, og skriver bøker på begge språk. Han har skrevet en rekke kritikerroste bøker, men best kjent er kanskje hans episke Grønland-triologi. Denne roman-triologien er satt til 1700-tallet, og tar utgangspunkt i Danmarks kolonisering av nettopp Grønland.
Triologien består av bøkene Profetene i Evighetsfjorden (2012), Rød mann/Sort mann (2018) og Etter åndemaneren (2021)
Få skriver mer fengslende enn Kim Leine, og alle de tre bøkene i denne triologien byr på intens og storslagen leseglede, samt skandinavisk kolonihistorie fortalt på en svært original måte.
Profetene i Evighetsfjorden
Den kongelige danske kolonien på Grønland, 1793: Morten Falck har reist fra Lier, via studier i København, til sitt kall som prest på Grønland. Men ingenting er helt som ventet og han er i ferd med å gå av hengslene av hjemlengsel og skjørbuk. Samtidig oppstår det på den lille boplassen i Evighedsfjorden et religiøst svermeri blant grønlenderne.
Rød mann/Sort mann
Vi følger den danske koloniseringen av Grønland i første halvdel av 1700-tallet. Vi følger alle dem som frister lykken i det nye landet: guvernøren og de militære, leger, prester, skipskapteiner og håndverkere, men også desertører, tyver og horer. Sjelden har en forgangen tid blitt beskrevet med slik sanselighet, innsikt og humor.
Etter åndemaneren
Tredje bind av Kim Leiens storslåtte Grønlandstrilogi er vi kommet til 1880-årene.
Datteren til Hanseeraq, som vi møtte i forrige bind, er hjemme i bygda Sydprøven. Vi følger hennes familiehistorie. En historie som er viktig, ikke minst fordi den omfatter åndemaneren Aappaluttoq.