En ny, spennende bokhøst ligger foran oss, og her i Boktips-redaksjonen har vi allerede jobbet i flere uker med å forberede det som komme skal. For det er ingen dårlig høst vi har vi vente; forfattere som Vigdis Hjorth, Lars Saabye Christensen, Erlend Loe, Roy Jacobsen og Erik Fosnes Hansen kommer med nye bøker, i tillegg til gullkorn fra mindre kjente forfattere, spennende debutanter og glemte klassikere som børstes støv av.
Vi har, fra hvert vårt hjemmekontor, valgt en eller to titler hver fra bokhøsten som vi gleder oss litt ekstra til å lese – ikke bare fordi det er jobb, men fordi vi har lyst.
Maria Myrvoll, innholdsprodusent
Jeg gleder meg så mye at jeg nesten sprekker til Vigdis Hjorths nye roman Er mor død. Jeg slukte Arv og Miljø da den kom, og synes det var så utrolig spennende å få være med på dypdykket ned i en familie med så store problemer i relasjonene til hverandre. Vigdis Hjorth skriver fenomenalt, og tematikken hun nå tar for seg mellom mor og datter er uutgrunnelig. Her kan man bare ane kompleksiteten i forholdet til mor.
Boka kommer for salg 21. august.
Da Sapiens utkom ble det bok alle snakket om og som ble trykket opp på nytt og på nytt. Yuval Noah Harari klarte å sette hele menneskets historie i et helt nytt perspektiv, og trekke linjer helt frem til i dag. Satt på spissen: han forklarer hvordan homo sapiens endte opp fra å være en jeger på jakt etter mat til å bli en byråkrat på jakt etter lykken.
Nå utgis hele boka tegnet, som en ungdomsbok. Dette er den første av fire planlagte bøker. Til alle som har vokst opp med «Det var en gang et menneske»; endelig har vi funnet en mer enn verdig erstatter!
Boka kommer for salg 23. oktober.
Håvard Røsæg, innholdsprodusent
Glem Tiger King. Nå kommer historien om Kråkemannen. En dag for femten år siden landet det en kråke i fanget til Espen Sletteberg mens han mediterte i Sofienbergparken. Siden da har Hafez vært hans beste venn, samboer og livsledsager. Kråker er myteomspunne dyr, ofte forbundet med død og fordervelse. Men de regnes også som noen av verdens mest intelligente fugler: De har utmerket hukommelse, bruker redskaper og samarbeider. Den kritikerroste DN-journalisten Alf Marius Opsal skriver historien om et nært vennskap mellom to løse fugler som har mer til felles enn man skulle tro.
Kråkemannen er utsatt til 2021.
Til høsten er det valg i verdens mest koko land, USA. Det markeres selvsagt med en rekke bøker om Trump og Biden, men fra sidelinjen kommer også denne usedvanlige historien om drammenseren Hans Høeg: Vår mann i Washington. Ved en rekke mer eller mindre tilfeldige hendelser, endte Høeg i 2012 opp med å bli administrasjonssjef for en amerikansk kongressmann i Representantenes hus. Nå forteller han om sine seks år på innsiden av et amerikansk politisk system preget av institusjonalisert korrupsjon, lobbyisme, ville fester, maktsyke personligheter – og et plot om å avsette USAs tredje mektigste mann. Høeg har rykte på seg for å være en fremragende formidler, så dette er et definitivt must-read for deg som vil forstå litt mer av hvorfor Verdens Mektigste Land ser ut til å gå stadig mer av hengslene.
Forventes i salg 19. oktober.
Maja Hattvang, redaktør
Den tredje løgnen avslutter Agota Kristof-trilogien som mange har kalt et mesterverk i nyere europeisk litteratur. Utover at det er en bok av den ypperlige typen som kan leses på et par timer, er Kristofs bøker som små mekanismer som klikker på plass med perfekt presisjon. Historien om tvillingene Lucas og Claus er mystisk og spennende, men også full av dunkle (stort sett) sannheter om menneskets natur. I Tvillingenes dagbok fulgte vi begge to, i Beviset var det bare Claus igjen, og nå kommer Lucas tilbake til barndommens by. Men kan man egentlig stole på noe som helst i disse bøkene? Det finner vi snart ut. Håper jeg.
I salg nå.
Turid Oline Hepsø, innholdsprodusent
Jeg gleder meg selvsagt til flere av bøkene av forfattere jeg kjenner fra før, samtidig utpeker noen nye stemmer seg. Blant disse har jeg lyst til å trekke frem svenske Caroline Ringskog Ferrada-Noli, som fra før er en profilert forfatter og regissør i hjemlandet. I starten av august kommer hun med romanen Rich Boy, som etter sigende skal være en forlokkende kombinasjon av rystende og befriende morsom. Jeg er dessuten veldig svak for generasjonsfortellinger, og denne spenner over hele 1900-tallet og tre generasjoner kvinner! Boka skildrer hvordan kvinnene lever i håpløs avhengighet av sine velstående, upålitelige og lunefulle menn. Og hvordan de ikke klarer å unngå å overføre sitt eget mørke – psykiske lidelser, misbruk og underlegenhetsfølelser – til døtrene.
I salg fra 6. august.
Så er det boka jeg tror blir høstens store sjarmbombe: Hør her’a! av Gulraiz Sharif. Norsk-pakistanske Mahmoud på 15 år bor med familien sin i en blokkleilighet i Oslo. Den sommeren vi møter ham i boka skal vise seg å bli helt annerledes enn det han hadde sett for seg. Familien får nemlig besøk av en onkel fra Pakistan. Onkelen uttrykker sterk skepsis til mye av det han ser i Norge, noe som setter Mahmoud på store prøvelser. Om det er en voksenbok som også passer for ungdom eller omvendt, er ikke så viktig, det vesentlige er at det sparker i alle retninger, og er oppsiktsvekkende og friskt fra en ny stemme med mye på hjertet. Gled dere til å se for dere Mahmoud i sin egen, hjemmestrikkede «Mahmoud-genser»!
I salg fra 10. september.
Åsmund Holien Mo, fotograf
En av bøkene jeg gleder meg mest til i høst er Forhandle med virkeligheten av Erlend Loe. Ikke bare for å lære hva som får en to meter lang femtiåring til å velge enhjulssykkel som sitt foretrukne fremkomstmiddel, selv om det naturligvis er fascinerende, men like mye fordi jeg gleder meg alle observasjonene og historiene fra et år på sykkelen. «Først rullet jeg på fire hjul. Så på tre. Deretter lenge på to. Nå på ett.» Som relativt nyfrelst landeveissyklist foretrekker jeg fortsatt to hjul og har litt tungt for å bevege meg ut når det er meldt regn, men jammen om det ikke er gøy å sykle. Og jammen om jeg ikke gleder meg til å lese andres refleksjoner om hvor gøy det er.
I salg fra 29. september.