Når bokmessen i Frankfurt i år arrangeres for 71. gang, er det Norge som er årets «guest of honour». Det betyr at en hel paviljong er viet norsk litteratur og forfattere.
Ti gigantiske haller i tre etasjer
Bokmessen i Frankfurt er noe helt for seg selv – i størrelse og ikke minst i stemning. Det er verdens største bokmesse med over 7100 utstillere fra over 100 land. Messeområdet består av ti store haller – tre-fire etasjer i hver – fylt opp med bøker, salgsagenter og forleggere. Området er som 56 fotballbaner, og i løpet av de fem messedagene vil det komme i underkant av 300 000 besøkende.
Norge – æresgjest
Hvert år er det ett land som frontes spesielt på bokmessen. I år er det Norge får denne æren. Det norske programmet er variert og svært omfattende, og satsingen er den største på norsk kultur i utlandet noensinne. Det er brukt ca 53 millioner, og staten har stått for 30 millioner av dem. Det er oversatt over 500 norske bøker til tysk.
Jakten på den hellige gralen
Stemningen under bokmessen i Frankfurt er unik. Det er en intens «jakt-stemning» i hallene og ikke minst i barene der forlagsfolkene møtes. Alle går og værer etter et bytte, etter «den hellige gralen», det vil si den neste store bestselgeren.
Selv i vår tid der manus og alle mulige potensielle vinnere stort sett er pushet av litterære agenter på forhånd, er det en urolig og oppjaget stemning der salgsagenter og forleggere møtes i en slags konstant «speed dating». Man kan kanskje leve med at man ikke finner det helt store selv, men angsten for at noen av de andre er i ferd med å skyte gullfuglen, jager folk stadig videre.
Litteraturtoget med Mette-Marit
Som en opptakt til messen har Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit fått med seg 19 forfattere på et litteratur-tog. Toget går i dag fra Berlin via Köln og kommer til Frankfurt i morgen. Mange av de 19 forfatterne vil også sette preg på arrangementene på selve bokmessen. Det er et mangfold stjerneforfattere, blant andre Lars Saabye Christensen, Edvard Hoem, Erik Fosnes Hansen, Vigdis Hjorth, Anna Fiske, Herbjørg Wassmo, Roy Jacobsen og Jostein Gaarder.
Over 70 programposter
Over 70 programposter skal glede, engasjere og overraske publikum og bransjefolk. På bokmessen harNorge en paviljong med to scener som fylles med litterære, politiske og kulturelle arrangementer.
Nationaltheatret med gjestespill
Også Nationaltheatret er en del av den norske markeringen ved bokmessen i Frankfurt. Onsdag og torsdag spiller Nationaltheatret Henrik Ibsens Hærmennene på Helgeland på et av de største teatrene i Frankfurt, Schauspiel Frankfurt. Forestillingen, i regi av Eline Arbo og med skuespiller Kjersti Tveterås i hovedrollen, hadde premiere under Ibsen-festivalen 2018, og fikk svært god mottakelse.
Ingvar Ambjørnsens 34. messe
Et fast norsk innslag i Frankfurt er Ingvar Ambjørnsen. Han bor i Hamburg og tar som vanlig toget ned til Frankfurt. Jeg er så heldig både å ha fast lunsj- og middagsavtale med ham. Sammen kan vi i år feire 62 års jubileum på bokmessen. Ingvar er på sin 34. messe, mens jeg er på min 28.
Frankfurt-messen er åpen for alle, så det er mulig å bli med på eventyret.