Denne uka ble de nominerte til Brageprisen offentliggjort, og blant dem er Vigdis Hjorth. Hjorth er nominert for høstens roman Er mor død, som Morgenbladets Bernhard Ellefsen omtalte som hennes flotteste bok til nå. I dagens podcast-episode forteller hun om boka, og hvorfor hun så ofte kommer tilbake til temaet mor-datterforhold i forfatterskapet sitt.
Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:
En oversikt over alle episodene i podcasten, finner du her:
Hyllet av kritikerne
I Er mor død møter vi Johanna, som er kunstner og har tilbrakt de siste tre tiårene i USA sammen med mann og sønn. Etter at mannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet. Hva gjenstår av livet hun etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid?
Kritikerne var ikke gniene med lovordene da boka kom i august. «Er mor død er et morsoppgjør det slår gnister av. […] Dypt rystende, brutalt ærlig, klokt tenkt. […] sterkere enn noensinne. Nordisk råds litteraturpris burde være selvskreven i år», skrev for eksempel Inger Bentzrud i Dagbladet, og ga den terningkast 6.
Vigdis Hjorth
Vigdis Hjorth (f. 1959) har utgitt over 30 bøker, mest romaner for voksne. Hun har utforsket menneskers vilkår og livsvalg, og markert seg som en uredd politisk forfatter. Hjorth har mottatt en rekke litterære utmerkelser, blant annet Kritikerprisen, Bokhandlerprisen og Brages hederspris. Bøkene hennes er oversatt til over tjue språk, og i 2019 fikk romanen Arv og miljø strålende mottakelse blant annet i USA og Storbritannia og ble nominert til Millions Best Translated Book Award og National Book Award.