Denne vinteren kommer mange av høstens beste romaner ut i pocketutgaver. Med en eksepsjonelt sterk bokhøst, er det mange godbiter å ta av. Derfor forsøker vi å gjøre valget litt lettere – her finner du 12 av bokvårens beste romaner i pocket.
God lesing!
Råfrekt fyrverkeri av en roman
Gulrais Sharif: Hør her´a!
I salg fra 8. mars
Hør her’a! var høstens store gjennombruddsroman. Den er et fyrverkeri av en roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte. Her er det sleivspark til alle deler av det norske samfunnet, og ikke minst til innvandrermiljøene. Hør her’a! ble tiljublet av anmelderne og leserne f.eks. fra Nora Steenberg i Bok365: «Norge trenger kanskje covid-vaksine, men bokbransjen trengte denne vitaminsprøyta fra Gulraiz Sharif.»
I Hør her’a! møter vi Mahmoud, som er snart seksten år. Han har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn på intervju. Han bor i tolvte etasje i en blokk i utkanten av Oslo og ser for seg lange dager sammen med kompisen sin, enøyde Arif fra Somalia. Men så får familien besøk av onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo.
Gulraiz Sharif(36) er lærer, oppvokst på Grünerløkka med sine pakistanske foreldre og en bror og en søster. Han er bosatt på Nedre Høybråten med kone og to barn.
Nominert til Nordisk Råds Litteraturpris – Vigdis Hjorths beste roman?
Vigdis Hjorth: Er mor død
I salg fra 11. mars
Vigdis Hjorths Er mor død fikk strålende mottakelse hos kritikerne, ble blant annet nominert til Brageprisen, og gjorde stor suksess i Danmark. Mye tyder på at Inger Bentzrud i Dagbladet kan få rett for boken er nå nominert til Nordisk Råds litteraturpris: «Er mor død er et morsoppgjør det slår gnister av. […] Dypt rystende, brutalt ærlig, klokt tenkt. Nordisk råds litteraturpris burde være selvskreven i år».
I Er mor død møter vi Johanna som er kunstner og har tilbrakt de siste tiårene i USA med mannen sin og sønnen deres. Etter at ektemannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet. Men hva gjenstår av livet Johanna etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hva forventer hun å finne når hun kommer tilbake? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? I romanen følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor.
Nordens krimmestere
Lars Kepler: Speilmannen (oversatt av Henning J. Gundersen)
Det er 11 år siden Lars Keplers første krimroman, Hypnotisøren, kom ut på norsk. Den har siden solgt over 250 000 eksemplarer i Norge, og totalsalget av Keplers romaner her i landet nærmer seg nå på halvannen million. Du kan selvsagt også se Lars Kepler på krimfestivalen.no under Krimfestivalen 18. til 20. mars.
I Speilmannen er ikke bare Joona Linna tilbake, men også hypnotisøren fra første bok. En ung kvinne er forsvunnet på vei hjem fra skolen. Noen år senere blir hun funnet drept på en lekeplass i den svenske hovedstaden. Joona Linna får saken, og han klarer å spore opp et øyenvitne. Dessverre er vitnet en psykisk syk mann. Han kan ikke huske noe av det han har sett. Joona Linna kontakter hypnotisøren Erik Maria Bark i et forsøk på å komme til bunns i saken.
Et løssluppent mesterverk
Erik Fosnes Hansen: Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin
Dette er en roman som denne har du aldri lest maken til. Adresseavisens anmelder oppsummerte kanskje romanen best i sin sekser-anmeldelse: «Årets gøyeste roman […] Du snakker om stålkontroll! Denne romanen må være årets mest løsslupne mesterverk.»
To omreisende gullmakere møtes på landeveien og ender opp i den vesle byen Jüterbog. En hund og en katt sitter i et portrom og undrer seg over hva mennenes ankomst kan bety. Et annet sted i byen står en uskikkelig gutt og hans syke søster på hver sin side av en låst dør i et fattigslig hus. Og i det gamle slottet kjeder den bortskjemte Clotilde vettet av seg. En sensasjonell forestilling skal finne sted i byens teater på fredag, men mye tyder på at det også kan komme til å skje noe virkelig farlig. Den ene uventede scenen følger den andre i denne spennende og billedrike romanen, der alt skjer som i drømme.
Siste Sejer
Karin Fossum: Bakom synger døden
Bakom synger døden er Karin Fossums 15. og siste krimroman med den populære Konrad Sejer i hovedrollen. Den ble hyllet av kritikerne som en av hennes sterkeste bøker. VG, Adresseavisen, Trønder-Avisa, Nettavisen og Tønsberg Blad kastet alle terningkast seks og var enige i VGs konklusjon: «Mesterlig». Også Karin Fossum kommer til Krimfestivalen.
Bakom synger døden er en dypt borende krimbok om det vakre og det heslige, ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet. Utgangspunktet for handlingen er at en seksten år gammel jente som blir funnet død i en skog. Det er mange grunner til at en vakker, ung jente kan være død. Konrad Sejer får den smertefulle drapsgåten i hendene, med mange mulige forklaringer. Det er vemodig at Konrad Sejer tar farvel, men gledelig at han gir seg på topp.
Wonderboys tredje bok
Henrik Langeland: Showtime!
Showtime! var fjor sommers store bestselger. De fleste anmeldere lot seg også begeistre, som for eksempel Ørjan Greiff Johnsen i Adresseavisen som mente i sin femmer-anmeldelse at dette er «morsomt om makt, penger og begjær».
I Showtime! møter vi igjen Christian von der Hall. Det var i Wonderboy at Christian dukket opp for første gang som 34-åring. Da var han besatt av drømmen om å bli rik. I Fyrsten var han blitt 47 og hadde erfart at én ting betyr mer enn penger, nemlig makt. Nå nærmer Christian seg 60 og aner så smått at det finnes noe som er enda viktigere – og det er kjærlighet. Eller som Christian von der Hall, en ektefødt mann av sin tid, gjerne kaller det: underholdning.
Fjorårets store krimoverraskelse
Alex Michaelides: Den tause pasienten (oversatt av Line Gustad Fitzgerald)
Den tause pasienten var fjorårets store krimsensasjon. Den lå på toppen av bestselgerlistene hele våren, og har nå ligget på toppen av pocketlistene i mange uker. Boken fikk strålende kritikk med flere terningkast 6 bl.a. i VG der overskriften var: «Dette er rent gull!»
I Den tause pasienten blir vi kjent med Alicia og ektemannen Gabriel som hun elsker høyt. Plutselig skyter hun ektemannen fem ganger i ansiktet, og slutter å snakke både til politi og helsepersonell. Hun dømmes til å sone på psykiatrisk sykehus. Spekulasjonene og teorien om henne er mange. I pressen og under rettssaken blir hun kalt både helgen og heks. Det grufulle drapet forblir en gåte. Seks år etter tragedien søker Theo Faber jobb på sykehuset der Alicia er innlagt. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene på en mentalinstitusjon. Men hvordan behandler man en pasient som ikke sier et ord?
Lahlums beste
Hans Olav Lahlum: Svanemordet
Hans Olav Lahlum feiret tiårsjubileum som skjønnlitterær forfatter med den niende boka om etterforskningsduoen K2 og Patricia. Flere kritikere mente at Lahlum kanskje aldri har vært bedre som krimforfatter. Ole Jacob Hoel skrev for eksempel i sin femmer-anmeldelse: «Dette er kanskje Lahlums beste og mest spennende krimbok. […] Svanemordet er «trivelig selskap, spesielt når plottet er så godt skrudd sammen som denne gangen.» Hans Olav Lahlum kan du se på flere programposter på Krimfestivalen.
I Svanemordet dukker den unge privatdetektiven Aurora Holmes plutselig opp i livet til K2 en sommerdag i 1973. K2 blir raskt betatt, men kort tid etter blir Holmes funnet drept i Akerselva. K2 sier ja til å lede etterforskningen, og sporene leder ham tilbake til den kalde krigen, til 2. verdenskrig og til den finske borgerkrigen i 1918.
Ny krim fra mannen bak Broen
Hans Rosenfeldt: Ulvesommer (oversatt av Morten Hansen)
Hans Rosenfeldt er en av Sveriges mestselgende krimforfattere i duoen Hjorth Rosenfeldt. Serien om rettspsykiateren Sebastian Bergman har solgt over 4 millioner eksemplarer på verdensbasis. Hans Rosenfeldt er også kjent som manusforfatter av bl.a. Broen. Historien om Saga Norén og et lik på broen mellom Sverige og Danmark ble en umiddelbar klassiker. Siden den tid har Rosenfeldt også gjort suksess med krimserien Marcella for Netflix i England. Også Hans Rosenfeldt er med på flere programposter under Krimfestivalen.
Med Ulvesommer har Hans Rosenfeldt skapt en helt ny serie, og i hovedrollen: nok en kompleks kvinnekarakter. Ulvesommer er første bok om etterforsker Hannah Wester. Handlingen foregår i Haparanda, som ligger helt nordøst i Sverige, på den finske grensen. En ulv blir funnet død, og undersøkelsene viser et makabert funn: det er rester av et menneske i ulvens mage. Den avdøde spores opp og viser seg å være en person knyttet til en brutal narkotikahandel i Finland.
Politietterforsker Hannah Wester skjønner at sommeren skal ta en dramatisk vending, og bli alt annet enn hun hadde ventet seg. Sammen med kollegaene sine må hun snu alle steiner for å komme på sporet av hva som egentlig har skjedd. Men hun må være rask; det er andre som er minst like interesserte i saken, som den russiske leiemorderen Katja.
Tidenes pocketsuksess
Jan-Philipp Sendker: Kunsten å følge hjertet (oversatt av Christian H. Heyerdahl)
Jan-Philipp Sender fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Kunsten å høre hjerteslag (2013). Den er en av tidenes pocket-suksesser her i landet og solgte over 175 0000. Bare på bokhandelen på Gardermoen solgte den over 10 000 eksemplarer. Også oppfølgeren Kunsten å være den man er (2014) ble en enorm suksess. Nå er altså den siste romanen i trilogien fra Burma, Kunsten å følge hjertet, ute i pocket.
I Kunsten
å følge hjertet bor tolv år gamle Ko Bo Bo sammen med onkelen sin i Kalaw,
en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året, mens han knapt kan
huske moren. Bo Bo er et barn med en uvanlig gave: Han kan lese følelsene til
menneskene i hans eller hennes øyne. En dag forteller onkelen ham at moren hans
lider av mystisk sykdom, og Bo Bo bestemmer seg for å finne moren sin og
helbrede henne. Som i alle sine bøker undersøker Jan-Philipp Sendker i hvilken
grad kjærligheten mellom to mennesker kan overvinne grenser. Samtidig gir han
leseren et interessant innblikk i den burmesiske kulturen.
Lesernes favoritt
Gert Nygårdshaug: Den tredje engelen
Gert Nygårdshaug har et fascinerende og i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Han har et stort publikum både her hjemme og i utlandet. I 2007 ble Mengele Zoo kåret til Tidenes beste norske bok av NRK, Litteraturfestivalen og Dagbladet. Den tredje engelen er den 13. krimromanen i serien om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Den har fått svært god mottakelse hos kritikerne. Margit Egaas mente f.eks. i sin femmer-anmeldelse i Stavanger Aftenblad at: «Nygårdshaug skriver kriminalromaner som ikke ligner på noe annet.»
I Den tredje engelen har Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen flyttet til Røros og blitt politisjef i byen. Så gjøres det et makabert funn. En syklist finner en avrevet arm stikkende opp fra en maurtue, med et glansbilde av en engel hengende over. Armen blir undersøkt av patologer. Samtidig viser det seg at det ikke er noen som er meldt savnet eller har vært utsatt for en ulykke. Mysteriet vekker oppsikt da det etter hvert viser seg at armen tilhører en svært kjent person. Det er duket for et hevndrama utenom det vanlige.
Strålende og hjerteskjærende
Beate Grimsrud: Jeg foreslår at vi våkner
Jeg foreslår at vi våkner er et hovedverk i nylig avdøde Beate Grimsruds unike forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor. Den fikk fire terningkast seks-anmeldelser og like strålende mottakelse i Sverige.
En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da?