Landets bokhandlere har talt – lista over årets ti beste bøker, og dermed de nominerte til Bokhandlerprisen, er klar.
I alt 150 titler har vært foreslått av bokhandlere landet over, forteller Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen, til Bok365. De ti som har blitt foreslått flest ganger er de som i dag står igjen på kortlista.
De ti nominerte
Bokhandlerprisen ble første gang utdelt så langt tilbake som i 1948. Da het prisen «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. I 1981 fikk den navnet «Bokhandlerprisen».
På lista over tidligere prismottakere finner man stort sett alle de mest kjente norske forfatternavnene fra de siste tiårene.
Nå skal alle som jobber i bokhandel igjen sende inn sin stemme, og 14. november kåres årets vinner.
Dette er årets ti nominerte:
- Nadia Ansar, «Min skam», Cappelen Damm
- Frode Grytten, «Den dagen Nils Vik døde», Forlaget Oktober
- Vigdis Hjorth, «Gjentakelsen», Cappelen Damm
- Oliver Lovrenski, «Da vi var yngre», Aschehoug
- Lars Mytting, «Skråpånatta», Gyldendal
- Maria Parr, «Oskar og eg», Samlaget
- Siri Pettersen, «Sølvstrupen», Gyldendal
- Tore Renberg, «Lungeflyteprøven», Forlaget Oktober
- Simon Stranger, «Museum for mordere og redningsmenn», Aschehoug
- Anne Sverdrup-Thygeson, «Skogen», Kagge
– Ikke bare til meg, men til hele frigjøringsprosjektet
Nadia Ansar har i høst imponert både anmeldere og lesere med sin modige fortelling om å frigjøre seg fra skammen hun har båret på det meste av sitt liv. Hun uttrykker stor takknemlighet for nominasjonen:
– Jeg vil rette en stor takk til alle bokhandlerne som har stemt på boka mi og gjort denne nominasjonen mulig. Det har kostet å finne motet til å fortelle denne historien, og dette føles som en enorm anerkjennelse av det arbeidet, uttaler hun.
Nadia Ansar er opptatt av at nominasjonen synliggjør samfunnsprosjektet boka hennes er en del av. Hun peker i tillegg på at det er noe historisk ved å bli nominert:
– Arbeidet mot den sosiale kontrollen, og kampen for likestilling har så vidt begynt i minoritetsmiljøene. Derfor er denne nominasjonen ikke bare til meg, men til hele frigjøringsprosjektet. Det har allerede vært to norskpakistanske menn som har vunnet denne prisen på rad. Ved å nominere meg til Bokhandlerprisen, er dere med på å skape historie, sier hun til bokhandlerne.
– Et uvurderlig ledd
Det er heller ingen tvil om at Vigdis Hjorth er stolt og glad over nominasjonen. Hun takker bokhandlerne slik:
– Det er stor stas å bli nominert til selveste Bokhandlerprisen! Bokhandlerne utgjør et uvurderlig ledd i vårt, enn så lenge, velfungerende litterære system! Hvor ofte har jeg ikke kommet inn i en bokhandel med et litterært eller personlig problem (og ofte henger de sammen) og blitt geleidet av en elskverdig bokhandler til boka som kan løse opp mine floker? Når jeg ser en bokhandel blir jeg glad!
Vigdis Hjorth har for romanen Gjentakelsen fått et vell av gode anmeldelser denne høsten. Boka har av flere blitt karakterisert som forfatterens kanskje aller beste til nå.