Debutanter 2021: Disse nye norske forfatterne bør du ha fått med deg hittil i år

Vi er allerede halvveis inne i 2021. Her møter du seks av årets ferske skjønnlitterære stemmer, som vi nok vil høre mer fra i årene som kommer.

Estimert lesetid 8min

«Å debutere er å erobre verden og å miste den i samme stund», har Lars Saabye Christensen uttalt. Selv debuterte han tilbake i 1976, med diktsamlingen Historien om Gly.

Nå er vi halvveis i 2021, hvilke nye stemmer verdt å følge med på har dukket opp hittil i år? Her blir du kjent med seks ferske skjønnlitterære forfattere vi nok vil både se mer til og høre mer fra i årene som kommer.

Sunniva M. Roligheten: Når alt er av papir – roman

Sunniva M. Roligheten (2000) jobbet i Operasjon Dagsverk fra 2018 til 2020, og er nå student. Dagens Næringsliv valgte henne nylig ut til å være med i sin serie «Ledestjerner 2021». Roligheten hadde sin første tekst på trykk allerede i Signaler i 2017, og Når alt er av papir er altså hennes første bok.

Når alt er av papir har fått svært god mottakelse av anmelderne. NRKs Marta Norheim skrev bl.a.: «Ei forfriskande fornying av den litt slitne sjangeren oppvekstroman. […] eit utsøkt stykke kunst som ikkje liknar på livet, men som handlar om det.» Og Mari Grydeland i Aftenposten mener at boka «er imponerende og fortjener mange lesere […] Her finnes bare ekte mennesker.» Når alt er av papir er en «nådeløs oppvekstskildring» som klarer å «få en velkjent sjanger, oppvekstromanen, til å føles frisk og interessant».

Boka består av kapitler bygd opp som skolelekser. Hvert kapittel har et tema og et fag, i tillegg til en kort innledning. Hvert avsnitt skildrer et av hovedpersonens minner, og starter med “Jeg husker”.

De mange minnene er både såre og fine, og handler om uvanlige julaftener, rampete sauer, intrikate papirklipp, slemme barneskolevenner, ekle kollektiv og en slitsom lillebror. Når alt er av papir knyttes sammen, fra start til slutt, av en telefonsamtale med lillebroren. Han deler mange av minnene med sin søster, og blir et plutselig anker i alt kaoset.

Når alt er av papir finnes også som e-bok

– Det er mye usanne minner, sanne minner og minner som er både sanne og usanne. Den kontrasten er ganske viktig i boka, forteller Sunniva M. Roligheten.

Camilla Bogetun Johansen: Egen maske først – roman

«Camilla Bogetun Johansen skriver med stor selvtillit og hennes litterære stemme er både personlig og tydelig […] jeg gleder meg til å følge forfatterskapet videre.» skrev anmelder Solgunn Solli i Altaposten da Egen maske først utkom.

Camilla Bogetun Johansen (f. 1980) har vokst opp i Finnmark og bor i Oslo. I Egen maske først kombinerer hun klo og nerve, komikk og tragedie.

Rett etter en svenskehandel blir Ulla Morild Hansen kastet ut av hybelen hun låner av tante Hege. Kort etter sitter Ulla i en campinghytte på Beverøya uten innlagt vann, men med NAV-penger på bok. Hun er uten jobbutsikter og bestemmer seg for å redde den lakserike Repparfjorden fra dumping av gruveslam og gift. Hun kaster mobilen og legger ut på en reise som blant annet fører henne til en flokk med lamaer. Og samtidig er noe eller noen i ferd med å innhente Ulla.

Egen maske først finnes også som e-bok

– Det er fort gjort å glemme at det er mange blant oss som må anstrenge seg veldig for å nå opp til helt vanlig atferd og oppførsel, sier Camilla Bogetun Johansen.

Mathias Nyhagen Asplund: eins pust – diktsamling

Mathias Nyhagen Asplund (f. 1988) har faktisk utgitt en bok tidligere, barneromanen Der ingen finn oss, som han mottok Kulturdepartementets
debutantpris for. Også hans debutbok for voksne har høstet ros. Da eins pust utkom i vinter, skrev anmelder Jannicke Totland i Framtida.no bl.a.:

«Som med Der ingen finn oss, leverer Asplund igjen ei bok prega av eit særeige språk og ei handling som bringer lesaren inn i ei heilt ny verd. […] det poetiske og vakre språket [gjer] diktsamlinga verdt å lese i seg sjølv. Asplund har ein skarp penn og er ein meister på å lage stemningar med få, nøye utvalde ord.»

ens pust er en meisla og fininnstilt diktsamling. En gruppe mennesker er nær naturen i det som kan se ut som en form for urtid. Her jages reinen med spyd. Menneskene går over fjell og finner spor etter andre mennesker i huler. En mann treffer ei kvinne, og kroppen våkner.

eins pust finnes også som e-bok

– Boka handler om noe grunnleggende, noe helt tidlig, en opprinnelse, forteller Mathias Nyhagen Asplund.

Eskil Skjeldal: Fars hage, mors hus – roman

Eskil Skjeldal (f. 1974) har tidligere utgitt flere sakprosabøker, blant annet Eg slepper deg utan at du velsignar meg (2017). Kraftfulle og spørrende Fars hage, mors hus er hans første skjønnlitterære utgivelse.

Både Vårt Land, Klassekampen og Dag og Tid har vist stor begeistring for romanen. Erik Engblad i førstnevnte kaller romanen «en moden debut som rommer både forløsende vold og mange forsøk på desperat besinnelse. […] Virkelig gripende blir fortellinga når hovedpersonens ustadige humør får utspille seg i relasjonen til kona og ungene.»

Guri Sørnes i Dag og Tid skriver: «Sterkt og nært om psykisk sjukdom. […] Romanen utforskar korleis vi vert definerte i samspel med andre, og korleis orda kjem til kort i kommunikasjonen mellom menneska.». Og Klassekampens Bjørn Ivar Fyksen påpeker at: «Forfatteren har lyktes uvanlig godt i fram­stillingen av et deprimert sinn. […] [Boka er] blant de mest troverdige og innsikts­fulle jeg har lest om de komplekse og kompliserte vilkårene vår egen psyke skaper for livet vi med vekslende hell forsøker å leve.».

Da Mikael Emanuelsen går oppover kirkegulvet i sin fars begravelse, har han ikke sett foreldrene på sytten år. Utenfor kirken, etter jordpåkastelsen, står han ansikt til ansikt med moren. Hun sier at hun reiser til Spania og at nøkkelen til barndomshjemmet ligger på samme sted som før.

Denne sommeren er Mikael som i en døs. Han klarer ikke å arbeide eller delta i familielivet med kona Ragnhild og de tre barna. En barndom han for lengst har lagt bak seg, kommer tilbake til ham: Faren som dyrket fram en eventyrlig hage der det ikke var lov å leke. Moren som holdt huset urokkelig i orden. Men var det slik? Er barndomsminnene til å stole på?

Fars hage, mors hus finnes også som e-bok

– Den handler om småbarnsfaren Mikael og hans strev i hverdagen etter å finne fram til en person han ønsker å være, sett i lys av den oppveksten han har hatt, sier Eskil Skjeldal.

Cecilie Almberg Størkson: Ein alvorleg sjukdom – diktsamling

Cecilie Almberg Størkson (f. 1986) er utdannet innen kunst og kunsthistorie. Hun jobber på Hordaland kunstsenter og er student ved Forfatterstudiet i Tromsø.

Diktene i hennes Ein alvorleg sjukdom forteller om et «eg» som blir diagnostisert med livmorhalskreft. Vi følger henne fra hun får den vanskelige beskjeden, i møter med leger og gynekologer, i strålebehandling, cellegiftkurer og på rutinekontroller, i nære relasjoner, på den krokete veien mot å bli frisk. Gjennom direkte og undrende dikt får leseren innsikt i en gjennomgripende erfaring.

«En alvorlig vakker bok» skrev anmelder Maria Jostad i Universitas om Ein alvorleg sjukdom da boka kom ut. «Med blodig alvor og en god dæsj humor, viser debutant Cecilie Almberg Størkson oss mennesket bak kreftsykdommen. […] Dette er en diktsamling om kjærligheten, havet og døden – og alt det hverdagslige, meningsløse og fine imellom.»

Ein alvorleg sjukdom finnes også som e-bok

– Jeg tror at min diktsamling i stor grad handler om det som skjer mellom de mest dramatiske beskjedene, sier Cecilie Almberg Størkson.

Eirin Andresen Betten: Tiden vil ha et annet bilde – roman

Eirin Andresen Betten (f. 1988) har vokst opp i Kristiansund og bor i Oslo. Hun har journalistutdanning og en master i amerikansk litteratur, og jobber som lektor på videregående skole og som frilansskribent. I tillegg er hun aktiv i litteraturmiljøet, og er bl.a. én av to programledere i BLA-podden.

I Tiden vil ha et annet bilde befinner vi oss først i 2016. Fire unge mennesker møtes i et sommerhus, under overflaten ulmer det. Vi beveger oss bakover i tid med Claudia, Michael, Casper og Susanne, som også har kryssende kjærlighetsforhold. Hvert kapittel tar for seg en enkelt hendelse i karakterenes liv. Hvem er vi, og hvem skal vi være, i en fragmentert verden? Tiden vil ha et annet bilde tegner opp et rammende, men nyansert generasjonsportrett.

Tiden vil ha et annet bilde finnes også som e-bok

– «Tiden vil ha et annet bilde» er et generasjonsportrett. Et annet ord for denne generasjonen er millenniumsgenerasjonen, et egentlig ganske utskjelt ord, forteller Eirin Andresen Betten.