I høstens godbit av en roman, Giæver og Iunker, gir Erlend Loe ordet til den gamle stabeisen Giæver.
Boka har blitt karakterisert som en slags blanding av En mann ved navn Ove og Tollak til Ingeborg, for maken til elskelig grinebiter skal du lete lenge etter.
Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Erlend Loe, og hør forfatteren lese røverhistorier fra boka, i videoen over.
En selvgod gammel tulling
«Frekt og kjekt frå Erlend Loe», skrev Olaug Nilssen i sin anmeldelse av boka i Bergens Tidende, og gav den fem av seks hjerter. Hun mente Giæver og Iunker er Tollak til Ingeborg skrudd opp til max, og under lesningen assosierte hun til bl.a. Mikael Niemi og Arto Paasilinna.
«Giæver og Iunker er eit oppkome av røvarhistorier. […] Det er ein liten og lettlesen godbit, full av morosame historier fortalt av ein sjølvgod gammal tulling».
Folk som går bananas
– Dette er en nabokrangel i en ikke navngitt dal et sted i Midt-Norge. Jeg har latt Giæver, en eldre mann, som nå er syk og døende, fortelle til sønnen sin, som han håper skal overta gården, alt han trenger å vite. Og det gjennomgående mantraet er at Iunkerne skal du holde deg unna, oppsummerer Erlend Loe på Boktips LIVE.
Unge Giæver orienteres om familiehistorien, om praktiske ting som gjørmestanga, pick-upen, meiseboller, puter, skuter, damer og ikke minst altså om konflikten med Iunkerfamilien på nabogården, som strekker seg så langt som 800 år tilbake i tid.
Gamle Giæver har ikke lyst til å forlate dette livet uten at skikker og sedvaner, kunnskap, livsvisdom og hatet mot Iunkerne føres videre av neste generasjon.
Loe kan fortelle at han selv har et hjerte for denne typen konflikter.
– Jeg har vært litt glad i sånne nabokrangler, som vi jo har en hel del av i Norge. Jeg synes stadig vekk det er rettssaker og folk som går bananas, på en eller annen måte. Det er jo alltid fascinerende å se hvor det onde kommer fra.
Gutta på skauen
I intervjuet forteller også Erlend Loe litt om boka og TV-serien Gutta på skauen, som denne høsten har gått sin seiersgang på NRK. Historien er skrevet sammen med Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen, og bakgrunnen var at de tenkte det kanskje var på tide å vri litt på, og leke seg med, den evinnelige heltehistorien fra krigen som er blitt fortalt i 80 år nå.
– Uærbødig nok har vi laget en litt halvbra/dårlig motstandsgruppe som ikke får det til helt, og som er litt feig. Thorvald vil gjerne at de skal hete Thorvald-gruppen, men navnet blir de egentlig aldri helt enige om, siden de har flat sturktur, kan Erlend Loe fortelle.
Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Erlend Loe i videoen over.