Erlend Loe om «Gutta på skauen»: – Vi rehabiliterer dem som ikke fikk det helt til

SkjønnlitteraturRomanerErlend Loe om «Gutta på skauen»: – Vi rehabiliterer dem som ikke fikk det helt til

I satiren «Gutta på skauen» handler det om en litt annen gjeng enn de motstandsheltene vi er vant til å hylle. Nå er boka blitt kritikerrost NRK-serie, og er samtidig ute i ny pocketutgave.

Estimert lesetid 3min
Foto av Bjørn Olaf Johannessen, Erlend Loe og Pe Schreiner
I «Gutta på skauen» tas vi med til Oslo i 1940, hvor Thorvald og Ernas ekteskap er preget av travle dager og liten tid til å pleie forholdet. Heldigvis kan de gjenforenes i sin misnøye over tyskerne, og Thorvald finner pågangsmot i etableringen av Thorvald-gruppen. Men sabotasjeaksjoner vokser ikke på trær. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Krigen blir aldri det den var. Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessens roman Gutta på skauen, som nå er blitt NRK-serie belønnet med terningkast 5 i VG, viser oss at det slett ikke var bare-bare for alle som ville være krigshelter. Sabotasjeaksjoner vokste nemlig ikke på trær.

– Vi rehabiliterer dem som ikke fikk det helt til. Det var flere motstandsgrupper, noen var flinkere enn andre, blant annet til å få plass i media og til å kapre de beste sabotasjeaksjonene, sier Loe.

– Det var ikke en bro eller en jernbanestasjon til alle.

– Smart og underholdende

Forfattertrioen nevnt over er den samme som sto bak NRK-serien Kampen for tilværelsen (2014), som nærmest har fått kultstatus. Nå er de altså klare med serien Gutta på skauen på samme kanal, og skal vi tro VG er denne absolutt verdt å rydde plass til på strømmelista.

«Et velskrevet, smart og underholdende korrektiv til den pompøse «nasjonale fortellingen» om krigen vi er så glade i å formidle i filmer og TV-serier i Norge», mener anmelder Moren Ståle Nilsen og triller terningkast 5.

Gutta på skauen er nå tilgjengelig i pocket – kjøp for kun 199,- på cappelendamm.no.

Dette svarer de tre forfatterne på spørsmålet om man bør kjøpe «Gutta på skauen».

Ekteskapsrådgivning «krigen style»

I Gutta på skauen befinner vi oss i Oslo i april 1940. Thorvald og Ernas ekteskap er preget av travle dager og liten tid til å pleie forholdet. I tillegg har byen plutselig blitt invadert av en haug med tyske soldater.

I starten av krigen bringer den felles klagingen over disse tyskerne ekteparet sammen, men etter en stund forsvinner spenningen med invasjonen. Og som Loe påpeker:

– Det er stritt med familie, unger og krig.

De to bestemmer seg for å oppsøke Fräulein Krüger, en tysk ekteskapsrådgiver (bosatt i Norge siden før krigens utbrudd). Der kommer de sammen frem til at Thorvald og Erna kan forenes i misnøyen over krigen, og Krüger foreslår at de skal jobbe sammen for å gi tyskerne motstand.

Kjøp Gutta på skauen som e-bok

Thorvald-gruppen

Erna og hennes kolleger på sjokoladefabrikken begynner dermed å prege Lohengrin-sjokolade med Haakon 7-merke og føler at dette gir samhold og pågangsmot. Thorvald, på sin side, bestemmer seg for å bli ordentlig motstandsmann, finner en hytte i skogen, setter inn annonse i avisa (bill. mrk. «Motstand») og etablerer Thorvald-gruppen. Eller, strengt tatt får den ikke egentlig noe endelig navn.

– De blir ikke helt enige om hva gruppa skal hete. Thorvald vil at de skal hete Thorvald-gruppa, men samtidig er de en ganske moderne gruppe, så de ønsker er flat struktur, forteller Schreiner.

– Ja, de vil unngå personfokus, så de lander egentlig aldri på noe navn, tilføyer Johannessen.

Uansett blir de ikke like kjent som for eksempel Oswald-gruppen. Én av grunnene kan være at de bruker mer tid på å vedlikeholde hytta enn de gjør på å drive sabotasje. For som de sier i boka: «Sabotasjeaksjoner vokser ikke på trær».

Gutta på skauen er nå tilgjengelig i pocket – kjøp for kun 199,- på cappelendamm.no.