«Hva slags menneske er det som velger å jobbe med døde, dag inn og dag ut? Er han omsorgsarbeider, sjelesørger eller, som Olav spør seg, en parasitt på andres tap?»
Det er Vårt Lands Sigrid Elise Strømmen som spør seg dette i sin begeistrede anmeldelse av Eskil Skjeldals Byrået, men noen av de samme tankene har antakelig sveipet innom flere av oss – enten vi har måttet forholde oss til et begravelsesbyrå, har latt tankene fly under en bisettelse eller bare for eksempel har sittet hjemme i sofaen foran serie-klassikeren Six Feet Under.
For et litt spesielt yrke må det vel være lov å si at begravelsesbyråagent er.
– Høyst leseverdig på mange plan
Olav i romanen Byrået var i midten av 30-årene da han dro til en liten by i Nord-Norge for å drive sitt eget begravelsesbyrå.
Han er ryddig, redelig, enslig og profesjonell. I møte med sørgende mennesker finnes det to grøfter, reflekterer Olav, og en plass midt mellom disse grøftene ligger den ideelle tilnærmingen. Det samme mener han gjelder menneskenes følelsesliv: I møte med sterke følelser kan du være for varm og for kald. Man må vise medfølelse uten å bli helt revet med.
Gjennom Olav får vi innblikk i mange øvelser i sorg, ikke minst begravelsesagentens egne.
I Vårt Land oppsummerer anmelder Strømmen sin vurdering av Byrået slik:
«Byrået er en høyst leseverdig roman på mange plan. Den er språklig sett vakker i sin kombinasjon av presise og poetiske beskrivelser. Den gir verdifulle innblikk i menneskers liv og død, og er samtidig et spennende portrett av en birolle som gradvis tar mer plass. […] Han behandler [døden] med ærbødighet, som om han i den tvinges til å se seg sjøl i øynene.»
Byrået kan bestilles hjem her.
Kjøp Byrået som e-bok her.
Eskil Skjeldals boktips: Tre bøker om sorg
Byrået er forfatter, teolog, kritiker og kommentator Eskil Skjeldals andre roman, men han har lang fartstid som sakprosaforfatter. Han har bl.a. skrevet en samtalebok med Jon Fosse om hans trosreise, samt en personlig bok om å miste troen på Gud. Her løfter han fram tre bøker som handler om sorg og hvordan komme igjennom den med livet i behold.
– Et skattkammer
Barbro Lennéer Axelson: Tab. Om sorg og livsændring
Et skattkammer når kriser knyttet til tap skyller innover mennesket og vi står maktesløse rundt våre nærmeste, eller oss selv.
Dødsfall, samlivsbrudd, ensomhet, økonomiske problemer, tap av helse og livskvalitet: Endrede livsbetingelser kan sette mennesket i kraftig følelsesmessig turbulens, så intenst fortvilende at du kan gå vill i deg selv. Lennéer Axelson leder leseren saklig gjennom fakta knyttet til sorg- og krisearbeid og aktuell forskning, godt illustrert ved eksempler.
– Rastløse på jakt etter en ro
W. G. Sebald: De utvandrede
Romanen med den svært gjenkjennelige og assosierende Sebald-stilen hinter frem fire fortellinger, om Henry, Paul, Ambros og Max, jøder som utvandret fra de tysk-talende områdene i Europa.
Sorgen over nazistenes fortidige forbrytelser sirkles stille inn, mens hovedpersonenes hjerter stadig males i stykker i sine forsøk på det vanskeligste av alt: Å leve videre med en knugende skyldfølelse over å være i live.
Den dokumentariske bruken av fotografier i romanen belyser en grufull fortid idet hovedpersonene vandrer maktesløse rundt i sine egne liv, rastløse på jakt etter en ro som kanskje bare selvmordet kan gi dem.
– Med livet i behold
Jobs bok, Bibelen
Gud virker helt umulig i denne historien fra det gamle testamentet.
Job fryktet Gud og holdt seg borte fra det som var vondt. Men Gud sender Satan på Job, for Satan er sikker på at om han får røre ved livet til Job, vil Job til slutt spotte Gud. Satan tar buskapen, ungene, huset og helsen. Job rakner. Sorgen over Guds umoral leder Job inn i selvransakelsen: Hva har jeg gjort for å fortjene dette?
Som Job kan vi også stille dette umulige spørsmålet når sorgen rammer. Jobs bok viser det dypt menneskelige i sorgen: Selvpining og fortvilende spørsmål må få romstere fritt og brenne ut i sitt naturlige tempo om vi, som Job, skal komme gjennom sorgen med livet i behold.