Gert Nygårdshaug er født i 22. mars 1946 på Tynset og bor i Lier. Han debuterte som 20-åring med diktsamlingen Impulser, og har siden utgitt 41 bøker i ulike sjangere; lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr.
Nygårdshaug har et fascinerende, i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Han er en forfatter som virkelig viser vilje og evne til å gå sine egne veier for å løse opp stivnede virkelighetsoppfatninger. Hans spesialblanding av vide kunnskaper og tilsvarende fantasi, vitenskap og mystikk, logikk og poesi preger prosabøkene hans. Flere av Nygårdshaugs romaner er blitt ekstra aktuelle i disse korona-tider, med økologiske katastrofer som får grusomme konsekvenser og fører til sykdommer.
Nygårdshaug er også kjent for sine bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Det har kommet 12 bøker i serien, og det går rykter om at den 13. kommer til høsten. Vi har valgt ut fem av hans aller beste bøker.
Se Gert Nygårdshaugs opptreden på Krimfestivalen 2021:
Mengele Zoo: «Tidenes beste norske bok»
Mengele Zoo (1985) er den første romanen i Mino-serien, som ble avsluttet på glitrende vis med Zoo Europa i 2018. Mengele Zoo ble i 2007 kåret til «Tidenes beste norske bok» i et samarbeid mellom NRK, Norsk Litteraturfestival og Dagbladet.
Fattiggutten Mino er født i regnskogen. Han er sommerfuglfanger og elsker jungelens mangfold av liv. Samtidig som Mino samler sommerfugler, ser han at jungelen ødelegges av multinasjonale selskaper. En dag rammer katastrofen også hans landsby, og Mino er plutselig i sentrum av de store regnskogenes tragedie.
Himmelblomsttreet: Terrorist og helt
Himmelblomsttreet (1995) var den andre romanen i Mino-serien, og også den fikk strålende kritikker. Aftenpostens hovedanmelder, Terje Stemland, mente at den var «årets norske roman».
I et intervju med VG i 2011 sier Gert Nygårdshaug at Himmelblomsttreet fra 2008 var hans beste roman, og at han var rystet av å lese den på nytt: «– Jeg ble sjokkert. I Himmelblomsttreet er en mann som Anders Behring Breivik blitt en helt, dessverre.»
Vi møter hoverpersonen i Himmelblomsttreet Jens Oder Flirum – alias Yenso – sammen med kameraten Mino i Amazonas-jungelen. Hensynsløs kapitalistisk utnytting har ødelagt jungelen. Dette skal de bekjempe. Yenso vender tilbake til Europa for å iverksette Den Store Planen med en strategi for å redde verdensdelen. Det er et Europa i full oppløsning som er oppsplittet i ekstremistiske fraksjoner i krig mot hverandre.
Chimera: Skremmende aktuell
Chimera (2011) er den fjerde romanen i Mino-serien. Den fikk også veldig gode kritikker da den kom ut, og fikk bl.a. terningkast 6 i Trønderavisa. I disse korona-tider burde den leses på nytt, på grunn av sitt skremmende aktuelle innhold.
Den norske zoologen, veterinæren og skarpskytteren Karl Iver Lyngvin blir headhuntet til CORAC, en forskningsstasjon i Kongos regnskog, der et tyvetalls andre forskere driver studier på hvordan regnskogens flora og fauna påvirkes av klimaendringene. Sammen med den unge australske entomologen Zoe Wildt opplever Karl Iver noe som kan komme til å få svært dramatiske konsekvenser. Ikke bare for Karl Iver, men for hele klodens fremtid. Det er et høyaktuelt og spenningsfylt drama med med sterke thriller-elementer og med et tema som er uhyggelig aktuelt.
Klokkemakeren: En samfunnskritisk fabel
Klokkemakeren (2009) er den første av tre romaner i serien om Melkior Mussenden. Nøkkelmakeren kom ut i 2015 og Regnmakeren i fjor. Den siste kom denne uka ut i pocketutgave.
Kritikerne var også svært begeistret for Klokkemakeren. Terje Stemland i Aftenposten skrev for eksempel: «Gert Nygårdshaug har formet en ny liten perle om uhåndterlige og unevnelige tilstander.»
Handlingen i Klokkemakeren utspiller seg i en ikke navngitt by i et ikke navngitt land. Et besynderlig hull dukker opp der kirken har stått, og tiden begynner plutselig å oppføre seg unormalt. Befolkningen har begynt med storfeoppdrett i stedet for å dyrke korn. Men når kornåkrene forsvinner begynner merkelige ting å skje med omgivelsene.
Klokkemakeren er en roman som føyer seg inn i den fortellertradisjonen Nygårdshaug er mest kjent for som gjerne forbindes med navn innen sør-europeisk eller latin-amerikansk litteratur, der fabelens form rommer undertekster med besk samfunnskritikk og almennfilosofiske problemstillinger.
Honningkrukken: Som god årgangsvin
Honningkrukken (1985) er den første krimromanen i serien om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Det er sagt om Drum-serien, som den gjerne kalles, at den er som god årgangsvin. Hvis du ikke har lest Nygårdshaugs krim før, er Honningkrukken en strålende, men avhengighetsskapende start.
Geir Vestad i Hamar Arbeiderblad mener at Drum-serien er «den beste norske krimserien noensinne.» Og VGs anmelder mente at Honningkrukken var «en storartet krim som er så medrivende at det er en fryd.»
Fredric Drum befinner seg i et av Frankrikes mest tradisjonsrike vindistrikter, St. Emilion, for å kjøpe opp vin til den lille Oslo-restauranten han er medeier i. Uforvarende vikles han gradvis inn i et forsvinningsmysterium – syv mennesker fra byen er blitt borte, antagelig drept, i løpet av de siste månedene. Og mye tyder på at Fredric skal bli det åttende offeret.